Nationale Parken op de Canarische Eilanden

Een beschermde natuurschat

Zodra we het binnenland van de eilanden ingaan en de paradijselijke stranden achter ons laten, biedt de Canarische archipel een rijke en onverwachte verscheidenheid aan natuur. Oeroude bossen, spectaculaire vulkanen, adembenemende duinen... De natuur van de Canarische Eilanden is een ware schat en geniet als zodanig speciale bescherming.

Contenido

De Canarische Eilanden hebben één van de waardevolste ecosystemen ter wereld en daarom is 40% van de archipel geclassificeerd als beschermd natuurgebied. Een deel van dit gebied komt overeen met de vier fantastische nationale parken. Het is niet voor niets dat de Canarische Eilanden de regio van Spanje is met de meeste nationale parken.
 
Naast hun grote natuurlijke waarde vormen de nationale parken van de Canarische Eilanden een bijzonder erfgoed dankzij het vulkanische karakter van de archipel. 

 

Contenido

Nationaal Park El Teide

Op het eiland Tenerife bevindt zich het populairste nationale park van Spanje en tevens één van de meest bezochte ter wereld: het Nationaal Park El Teide. De op twee na hoogste vulkaan van de planeet en het hoogste punt van Spanje is een ideale bestemming voor de liefhebbers van natuur en landschappen. De vulkaan is te voet bereikbaar via een zes uur durende wandeling over spectaculaire paden, of met een comfortabele kabelbaan die de reis in slechts acht minuten aflegt en biedt een adembenemend uitzicht over het hele eiland. Zelfs op zeer heldere en onbewolkte dagen kunt u de dichtstbij gelegen eilanden zien: La Palma, La Gomera en Gran Canaria.

Het park werd in 2007 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en herbergt talrijke inheemse soorten van de Canarische flora en fauna, evenals belangrijke archeologische vindplaatsen van de eerste kolonisten van de Canarische Eilanden, de Guanches.
 

 

Contenido

Nationaal Park El Timanfaya

Het Nationaal Park El Timanfaya bevindt zich in het markante roodachtige en zwarte binnenland van het eiland Lanzarote, dat in 1993 door de Unesco is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. De ruim 5.000 hectare omvatten meer dan 25 vulkanen van uitzonderlijke schoonheid, die te voet, met de bus of op een kameel kunnen worden bewonderd tijdens een aangename wandeling van iets meer dan 25 minuten. Omdat er nog steeds vulkanische activiteit heerst, is het mogelijk de hitte van de rotsen en het gekleurde zand te voelen. Het is dan ook zeer populair bij toeristen.

Het is een vrijwel ongerept gebied, met nauwelijks menselijke aanwezigheid, waar u schitterende landschappen kunt ontdekken die haast van een andere planeet afkomstig lijken te zijn.  In de Montañas del Fuego van Lanzarote zijn is bijna alsof u op Mars bent. De authentieke fictieve landschappen hebben in talrijke films als achtergrond gediend, zoals in "Moby Dick" van Ron Howard.
 

 

Contenido

Nationaal Park Garajonay

De grote natuurschat van het eiland La Gomera is een nationaal park dat zijn naam ontleent aan de romantische inheemse legende van Gara en Jonay, de Canarische Romeeo en Julia, die zich uit liefde van de hoogste bergtop stortten. In dit uitbundige en vochtige laurierbos, waarvan er nog maar een paar zijn overgebleven in de wereld, groeien mossen en varens in overvloed. Een betoverende plek met een uitstekend netwerk van paden dat zich een weg baant door indrukwekkende eeuwenoude bomen.

Het park, dat in 1986 werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en samen met de rest van La Gomera zelfs tot biosfeerreservaat, beslaat een oppervlakte van bijna 4.000 hectare waarbinnen zich het recreatiegebied Laguna Grande en het populaire bezoekerscentrum Juego de Bolas bevinden.
 

 

Contenido

Nationaal Park Caldera de Taburiente

Het hart van La Palma is een groen hart. Het centrum van dit eiland bestaat uit een indrukwekkende kloof van ongeveer acht kilometer doorsnede en tot anderhalve kilometer diep. Een bijzondere structuur die de Caldera de Taburiente zijn naam heeft gegeven. Van vulkanische oorsprong, zijn diepe ravijnen en dichtbegroeide Canarisch dennenbos omgeven door spectaculaire watervallen.

In het binnenland vindt u naast Canarische pijnbomen ook rotsrozen, cistus en heide. Op de top van de rotsachtige bergkam die de caldera omringt, bevindt zich het astrofysisch observatorium Roque de los Muchachos. Het eiland, dat in 2002 werd uitgeroepen tot wereldwijd biosfeerreservaat, is één van de drie belangrijkste plaatsen ter wereld om naar de sterren te kijken.