Elk van de acht eilanden die samen de Canarische archipel vormen, heeft zijn eigen identiteit en eigenaardigheid. Daarom kun je niet praten over het erfgoed en de cultuur van de Canarische Eilanden, zonder te praten over diversiteit en rijkdom, vermenging en buitenlandse invloeden.Kennis over het leven van de eerste bewoners, de emblematische monumenten, de historische gebouwen of het werk van kunstenaars die hun stempel hebben gedrukt, is belangrijk maar zeker zo belangrijk is het om de volksfeesten en de diep gewortelde gebruiken te ontdekken, die het Canarische karakter bepalen. De Canario is vriendelijk en open, rustig en benaderbaar, en zal u niet laten vertrekken zonder dat u thuis te laten voelen.


Eilanden vol verhalen
Een reis naar de Canarische Eilanden is een reis in de tijd: maak kennis met hun culturele erfgoed en je beseft al gauw hoeveel geschiedenis schuilgaat achter elk eiland.
Twee van de vele archeologische vindplaatsen en historische complexen zijn door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed: Risco Caído en de Heilige Bergen op Gran Canaria, en het historisch centrum van La Laguna op Tenerife.
Naast die twee historische overblijfselen is er ook de unieke fluittaal uit de bergen van La Gomera, die door de UNESCO erkend is als immaterieel erfgoed.
Maar elk eiland telt nog veel meer plekken waar je een stuk geschiedenis kunt ontdekken. Zo is er het dorp Betancuria op Fuerteventura, de archeologische parken Cueva Pintada en Cenobio Valerón op Gran Canaria, de Torre del Conde en de archeologische vindplaats van Belmaco op La Palma, en het cultureel park El Julan op El Hierro.
Veel van dat cultureel erfgoed is ook terug te vinden in museums, zoals het zijdemuseum op La Palma, de stichting César Manrique op Lanzarote en het MUNA op Tenerife, waar je een interessante collectie Canarische mummies kunt bewonderen.
Kunstzinnige Canario’s
Naast internationaal vermaarde musici zoals de beroemde tenor Alfredo Kraus, een van de beste lyrische zangers van de 20e eeuw, of de componist Teobaldo Power, heeft de kunst op de Canarische Eilanden haar eigen internationaal gerenommeerde namen zoals de kunstenaar César Manrique van Lanzarote, een visionair en pionier op het gebied van het milieuactivisme, de schilders Óscar Domínguez en Néstor Martín-Fernández de la Torre, of de beeldhouwer Martín Chirino.


Het carnaval
Een van de meest gevierde volksfeesten op de Canarische Eilanden is het carnaval. Carnaval is veel meer dan een feest, het is het Canarische feest bij uitstek. Een explosie van vreugde en kleur, ritme en beweging die de straten overspoelt. Overdag en ‘s nachts, op het ritme van trommels en latin muziek, kunt u ze het beste genieten door uw gezicht te verven en u onder de menigte te mengen. Het is niet voor niets dat het carnaval van de eilanden, vooral dat van Tenerife en Gran Canaria, tot de beste ter wereld behoren en elk jaar duizenden toeristen trekken.
Canarische tradities
Naast de bedevaarten en het carnaval worden op de Canarische Eilanden nog andere druk bezochte feesten gevierd die om de vijf jaar met veel enthousiasme worden beleefd: de bajada’s. De processies van de Virgen de los Reyes in El Hierro, de Virgen de Guadalupe in La Gomera, en de Virgen de Las Nieves in La Palma, met haar beroemde en intieme dwergendans. Een magisch spektakel dat even uniek is als de tapijten van gekleurd zand die ter gelegenheid van Corpus Christi de straten van de stad La Orotava sieren. Authentieke, kortstondige kunstwerken die het ontdekken waard zijn.


Canarisch ritme
Elk eiland, een eigen muziek. Dat is de opvatting op de Canarische Eilanden over de folklore van parrandas, malagueñas, seguidillas, folías en isas die deel uitmaken van iedere bedevaart, die volksfeesten die in alle dorpen van de Canarische archipel worden gevierd. En naast deze melodieën op de klanken van de Canarische instrumenten, zoals de timple of de chácaras gomeras, zijn er de dansen: de tango van Herreño, de tajaraste van La Gomera of de sirinoque van La Palma, waarop de bewoners van de Canarische Eiland dansen in hun prachtige traditionele kostuums, met de hand met gekleurde draden geborduurd.
Om iets meer te weten te komen over de invloeden waaruit de muziek van de Canarische Eilanden put, is wordt bezoek aan het Casa Museo del Timple, in Teguise (Lanzarote), of het Néstor Álamo Museum, in Gran Canaria aanbevolen.