Erfgoed en cultuur van de Canarische Eilanden

Elk van de acht eilanden die samen de Canarische Eilanden vormen, heeft zijn eigen identiteit en eigenaardigheid. Daarom is spreken over erfgoed en cultuur spreken over diversiteit en rijkdom, over vermenging en buitenlandse invloeden. Naast meer weten over het leven van de eerste bewoners, de emblematische monumenten, historische gebouwen of het werk van kunstenaars die hun stempel hebben gedrukt, is het ook belangrijk om de volksfeesten en diepgewortelde gebruiken te ontdekken die het lokale karakter bepalen. De bewoners van de Canarische Eilanden zijn vriendelijk en open, rustig en familiair, en zullen je niet laten vertrekken zonder dat je je thuis voelt.

00:00
Título
Eilanden van authentiek leven
Vídeo
Póster
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Tipo
Ancho completo
Contenido

Eilanden die veel te vertellen hebben

Je kunt terug in de tijd reizen op je rondreis door de Canarische Eilanden: een stop maken om het culturele erfgoed te leren kennen is al voldoende om je te realiseren dat elke plek een lange geschiedenis kent.

Een erfgoed dat meer dan 2000 jaar teruggaat met de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, die voorbeelden van hun cultuur hebben achtergelaten op plaatsen zoals het Cultuurpark van El Julan (El Hierro), het archeologisch monument van Belmaco (La Palma), het grottenstelstel van Cenobio de Valerón of Risco Caído en de Heilige bergen (Gran Canaria).

Contenido

De geschiedenis houdt hier echter niet op, evenmin als het erfgoed. De UNESCO heeft plaatsen zoals het historische centrum van La Laguna (Tenerife) of de fluittaal van La Gomera erkend als Werelderfgoed, evenals andere historische locaties zoals de oude dorpskern van Betancuria (Fuerteventura), het kasteel van San Cristóbal (Tenerife), het huis van Columbus (Gran Canaria), de Torre del Conde (La Gomera), de hypnotiserende wijngaarden van La Geria of de voormalige nulmeridiaan in Punta de Orchilla (El Hierro).

Título

De geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden

Imagen
Contenido

De Canarische Eilanden bewaren ook het cultuur en erfgoed middels een netwerk van unieke musea. Er zijn musea met mummies en archeologische overblijfselen van de Guanchen zoals het Canarisch Museum (Gran Canaria) of het MUNA (Tenerife), musea gewijd aan wetenschappelijke vooruitgang en het heelal zoals het Museum van de Wetenschap en de Kosmos (Tenerife) en andere musea gewijd aan de tradities en de lokale gebruiken zoals het Kaasmuseum (Fuerteventura), de verschillende wijnmusea, het zijdemuseum Las Hilanderas (La Palma) of het Tapijtenmuseum (Tenerife).

Título

Bezoeken met veel geschiedenis

Imagen
Contenido

Kunstzinnige Canario’s

Naast internationaal bekende musici zoals de grote tenor Alfredo Kraus, een van de beste lyrische zangers van de 20e eeuw, of de componist Teobaldo Power, heeft de kunst op de Canarische Eilanden zijn eigen internationaal bekende namen zoals de kunstenaar César Manrique uit Lanzarote, een visionair en pionier van het milieuactivisme, de schilders Óscar Domínguez en Néstor Martín-Fernández de la Torre of de beeldhouwer Martín Chirino.

Imagen
Contenido

Het carnaval

Een van de meest gevierde volksfeesten op de Canarische Eilanden is het carnaval. Carnaval is veel meer dan een feest, het is het Canarische feest bij uitstek. Een explosie van vreugde en kleur, ritme en beweging die de straten overspoelt. Overdag en ‘s nachts, op het ritme van trommels en latin muziek, kunt u ze het beste genieten door uw gezicht te verven en u onder de menigte te mengen. Het is niet voor niets dat het carnaval van de eilanden, vooral dat van Tenerife en Gran Canaria, tot de beste ter wereld behoren en elk jaar duizenden toeristen trekken.

 

Contenido

Canarische tradities

Er zijn nog andere belangrijke festiviteiten naast het carnaval, die op elk van de eilanden met bijzondere overgave worden gevierd: de processies. Deze kleurrijke feesten eren de landbouwtraditie van elk gebied met muziek en typische dansen, sporten met een sterk eilandkarakter zoals Canarisch worstelen of de "garrote", voorstellingen, ambachtsbeurzen en -markten en natuurlijk de gastronomie.

Vooral belangrijk tijdens de zomerperiode zijn de processies en optochten die in de meeste gemeenten van de archipel plaatsvinden. Sommige hebben een algemeen karakter, zoals de festiviteiten tijdens de Día de Canarias, terwijl andere dieper doordringen in de traditie van elke plaats, zoals de Bajada del Gofio in Agüimes, de Fiestas de la Rama in Agaete en de Romería del Pino in Teror (Gran Canaria), de processies van de Virgen del Socorro en San Isidro in respectievelijk Güimar en La Orotava (Tenerife), de feesten van Los Dolores de Tinajo (Lanzarote), de Bajada de la Virgen (La Palma) en de processies van de Virgen de la Peña en El Tanquito de El Cardón (Fuerteventura).

Imagen
Contenido

Canarisch ritme

Elk eiland, een eigen muziek. Dat is de opvatting op de Canarische Eilanden over de folklore van parrandas, malagueñas, seguidillas, folías en isas die deel uitmaken van iedere bedevaart, die volksfeesten die in alle dorpen van de Canarische archipel worden gevierd. En naast deze melodieën op de klanken van de Canarische instrumenten, zoals de timple of de chácaras gomeras, zijn er de dansen: de tango van Herreño, de tajaraste van La Gomera of de sirinoque van La Palma, waarop de bewoners van de Canarische Eiland dansen in hun prachtige traditionele kostuums, met de hand met gekleurde draden geborduurd.

Contenido

Om iets meer te weten te komen over de invloeden waaruit de Canarische muziek put, gaat er niets boven een bezoek aan het Casa Museo del Timple, gelegen in Teguise (Lanzarote) of het museum Néstor Álamo, in Gran Canaria.

Título

Producten gemaakt met de hand en het hart

Imagen