Parque Nacional de Timanfaya

De vuurbergen van Lanzarote

Als het niet om het intense blauw van de lucht zou zijn, dan zouden veel van de foto's die in Timanfaya genomen zijn, voor foto's van een maanlandschap door kunnen gaan. De vulkanen en maagdelijke lavavelden van dit nationaal park van 5.000 hectare dat bij de westkust van het eiland Lanzarote ligt, zorgen voor één van de meest schilderachtige visuele spektakels van de Canarische Eilanden. Dit biosfeerreservaat van Unesco is onaangetast door de menselijke hand. En ook de vegetatie en het klimaat hebben geen tijd gehad om de pure schoonheid van dit rode en zwarte terrein te veranderen.

Een bezoek aan het Parque Nacional de Timanfaya

Om de milieukwaliteit van Timanfaya beter te kunnen beheren, is het slechts op bepaalde plaatsen mogelijk het park te betreden. Op sommige plaatsen moet er entreegeld betaald worden. Het aanbod van de beschikbare activiteiten is echter boeiend. Kinderen zullen genieten van het voelen van de hitte die tussen de rotsen van de slapende vulkaan vandaan komt. De meest onbevreesde bezoekers bestijgen de rug van een dromedaris om de veelkleurige vulkanische landschappen te bezoeken. En de liefhebbers van de wetenschap kunnen hun dorst naar kennis lessen in het geweldige informatiecentrum Mancha Blanca.

Hoogte
194 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Recreation areas
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
De vulkanenroute en wandelpaden

Wandelen tussen de lava van Timanfaya

Dit is de meest comfortabele route om de schoonheid van de Vuurbergen van het Parque Nacional de Timanfaya op Lanzarote van dichtbij te ontdekken. De bezoeker hoeft alleen maar het bijbehorende bedrag te betalen en wacht op de heuvel Islote de Hilario op zijn beurt om in te stappen in de bus voor de route. Eenmaal aan boord duurt de tocht 40 minuten waarbij hij door een gebied gaat dat bijna buitenaards is.

De route, die voorzien is van audiogidsen, leidt naar de meest kenmerkende plekken van het park, de kegelvormige vulkanen en de vulkaangangen die bijna niet veranderd zijn. Langs grillige stromen lava die bedekt beginnen te raken met korstmos en velden van roodgekleurde brokstukken van lava. Als alternatief kan men ook lopen door dit landschap dat bijna niet veranderd is na zijn creatie. Er wordt aangeraden om een plaats te reserveren voor gratis routes: de Ruta del Litoral, de kustroute, en de Ruta de Termesana, met de overeenkomstige korte versies.

Imagen
Título
Restaurant El Diablo

Het vulkanische grillrestaurant van César Manrique

Op weinig plekken in de wereld kan men eten in een restaurant dat gebouwd is rondom een grill die gevoed wordt door de hitte die een slapende vulkaan uitstoot. Een ervan is Restaurant El Diablo op het Islote de Hilario in het Parque Nacional de Timanfaya. De oven in kwestie is een verticale open kuil in de rots waarboven men vlees vis en andere lokale producten van het eiland braadt.

Een andere grote attractie van het restaurant is het ontwerp van César Manrique, een artiest en groot verdediger van de natuur uit Lanzarote die geholpen heeft om het eiland, dat vandaag de dag een biosfeerreservaat van Unesco is, mooier te maken. Door de grote ramen van het restaurant heeft men sensationele uitzichten op de Vuurbergen en op de demonstraties van kunstmatige geisers en natuurlijke ovens op het Islote de Hilario.

Imagen
Título
Islote de Hilario

Bekijk de kunstmatige geisers van Lanzarote

Het Islote de Hilario is het toeristische hart van het Parque Nacional de Timanfaya en dé plek waar men kan zien waarom vulkanen ook wel "vuurbergen" genoemd worden. Deze heuvel is een belangrijk punt voor de hitteafgifte van de slapende vulkanen op het eiland Lanzarote. Op een aantal plekken bereikt de temperatuur aan de oppervlakte zo'n 100 graden Celsius. Het personeel van het park laat deze geothermische afwijking zien door middel van kunstmatige geisers en natuurlijke ovens.

Deze kleine bebouwde heuvel is toegankelijk vanaf een plek aan de weg LZ-67, waar zich een van de symbolen van het park bevindt: een metalen beeld dat bekend staat als El Diablo de Timanfaya. Het tarief dat men betaalt is inclusief de entree voor Islote de Hilario en het buskaartje voor de Vulkanenroute. Binnen in het complex bevindt zich het restaurant El Diablo. Dit restaurant is, net als het metalen beeld, ontworpen door de grote artiest uit Lanzarote, César Manrique. De grilloven maakt gebruik van de hitte van de vulkaan.

Imagen
Título
Kamelenexcursie

Een dromedaristocht door de Vuurbergen in Timanfaya Een excursie op de rug van een dromedaris het exotische alternatief om het Parque Nacional de Timanfaya te bezoeken, in plaats van te voet of met de bus. Deze betaalde excursie begint bij Echadero de Camellos, een gebied dat naast de weg LZ-67 ligt, in het uiterste oosten van het park. Vanaf dit punt vertrekken karavanen dromedarissen, elk beladen met twee toeristen, voor een route van 20 minuten over de zuidelijke helling van de spectaculaire berg Timanfaya.

De rondgang maakt het mogelijk om deze vriendelijke beesten te leren kennen. Ze zijn gewend aan de droogte en nauw verbonden met de recente geschiedenis van het eiland Lanzarote. Zodra de bezoeker gewend is aan de zachte schommelende beweging, ontdekt hij de geologische wonderen die bezaaid liggen langs de route: kegelvormige vulkanen met stralende kleuren, zeeën van ruwe lava en hellingen van fijne vulkanische stof. Om meer te weten te komen over dromedarissen en de excursie, raden we aan om het kleine museum te bezoeken in el Echadero.

Imagen
Título
Vulkaanuitbarstingen in Timanfaya

De geschiedenis van de vulkanen op Lanzarote

De vulkaanuitbarstingen die het Parque Nacional de Timanfaya creëerden en die Lanzarote voorgoed veranderden, vonden ruim 300 jaar geleden plaats, tussen 1730 en 1736. Een eindeloos aantal vulkanen liet gedurende deze zes jaar de aarde schudden terwijl ze lava en gloeiende stukken rots spuwden. De grootste en belangrijkste uitbarstingen in de vulkaangeschiedenis van de Canarische Eilanden kent men goed vanwege gedetailleerde beschrijvingen van toevallige kroniekschrijvers zoals de pastoor van het dorpje Yaiza.

De hevige vulkanische activiteit creëerde nieuwe landschappen maar zorgde er ook voor dat sommige dorpen op Lanzarote vernietigd werden. In 1736 namen veel dorpelingen deel aan een christelijke processie. Zij plantten een kruis om aan de Heilige Maagd Maria te vragen om de lavastroom te stoppen die het dorp Tinajo bedreigde. De brandende lava stopte voor het kruis en de jubelende volgelingen beloofden een kapel te bouwen die gewijd zou zijn aan een nieuwe Mariaverering, de Heilige Maagd van de Vulkanen.

Imagen
Título
Bezoekers- en informatiecentrum Mancha Blanca

Beleef een vulkaanuitbarsting in Timanfaya

Vanwege de moderne en toegankelijke installaties van dit informatiecentrum en de interessante combinatie van methodes om de waarden van het nationaal park te presenteren, is het een interessante tussenstop voor alle bezoekers. Het centrum ligt buiten het park, aan de weg LZ-67, voordat men aankomt bij El Taro en op slechts enkele kilometers van het dorp Tinajo. De entree is gratis.

Een audiovisuele presentatie vertelt in 30 minuten de dramatische gebeurtenissen die gedurende zes jaar in de 18e-eeuw plaatsvonden op het eiland Lanzarote. Een gebeurtenis die het eiland geheel veranderde en die aan de huidige bewoners de schat van de Vuurbergen gegeven heeft. In een deel van de tentoonstelling, La Cueva, laat men de bezoeker de sensatie ervaren om een gebeurtenis van deze orde van grootte life mee te maken.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
3
10
262
10045