10 ervaringen die je niet mag missen op de Canarische Eilanden

Welkom op de Canarische Eilanden. Als je tot hier bent gekomen, dan is dat omdat je je afvraagt wat er in de archipel te zien is en hoe je dat het beste aan kunt pakken. Klaar voor een paar tips? Let goed op.

Contenido

De hoogste berg van Spanje reflecteert zijn imposante schaduw, de grootste ter wereld die over de zee wordt geworpen. Een silhouet dat geleidelijk groter wordt naarmate de hoogte van de zon verandert, of het nu zonsopgang of zonsondergang is. 's Ochtends kunnen we genieten van de schaduw die wordt geworpen richting het eiland La Gomera, terwijl deze zich 's middags uitstrekt naar Gran Canaria. Een verontrustende, schone, goed afgetekende schaduw in de vorm van een perfecte driehoek die zelfs de aandacht van de NASA heeft getrokken. Hoewel de Teide niet de vorm van een perfecte driehoek heeft, omdat zijn krater onregelmatig is, heeft zijn schaduw dat wel, een bijzonder beeld dat de rede tart. Er zijn weinig ervaringen vergelijkbaar met het gevoel van op de top, zo dicht bij de hemel, van de Teide te staan.

Contenido

"Geluk kan worden bereikt door voedsel, dus wij zijn vervoerders van geluk," zegt chef-kok Erlantz Gorostiza. Deze stelregel maakt Tenerife, met zes Michelin-sterren, tot een sterrenbeeld met een Canarische naam die geluk brengt. De prestigieuze gastronomische gids heeft zijn pijlen op dit eiland gericht en erkende de kwaliteit en uitmuntendheid van vijf restaurants met zes sterren, die ook in de laatste jaarlijkse beoordelingen van de organisatie werden gehandhaafd. In de laatste editie heeft het naburige eiland Gran Canaria voor het eerst twee nieuwe sterren gekregen. Beide sterren werden in dezelfde gemeente toegekend: Mogán. De Canarische Eilanden zijn zo een constellatie geworden met een eigen naam en identiteit binnen het firmament van de Spaanse haute cuisine.

Contenido

Honderdduizenden mensen trekken elk jaar naar de Canarische Eilanden om te genieten van dit feest, dat op grote schaal wordt gevierd in de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden: Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria. Het carnaval in Tenerife wordt beschouwd als een van de belangrijkste ter wereld, en is ook uitgeroepen tot Festival van Internationaal Toeristisch Belang. In 1987 bezochten zo'n 250.000 mensen de straten en braken het Guinness record door te dansen op de muziek van Celia Cruz. Sindsdien is het aantal bezoekers gestaag toegenomen: op Piñata Saturday, de belangrijkste dag van het carnaval, kwamen in 2019 400.000 mensen bijeen. Bij het belangrijkste en populairste festival van Tenerife zijn een honderdtal carnavalsgroepen betrokken, comparsas, murgas en andere muziekgroepen, die de straten overspoelen in een spektakel van licht, geluid en kleur, waarbij een van de spektakels waar het meest reikhalzend naar wordt uitgekeken de gala-verkiezing van de koningin is. De inwoners van het eiland, samen met de toeristen die het eiland bezoeken, nemen ook massaal deel met kleurrijke en originele kostuums, wat het carnaval van Santa Cruz de Tenerife tot een uniek feest maakt, waarbij gedurende een aantal weken plezier is gegarandeerd.

Daarnaast beleeft ook de hoofdstad van Gran Canaria zijn carnaval intens, zozeer zelfs dat de straten van de stad worden gevuld met "mascaritas" die dansen op de klanken van levendige carnavalsmuziek. Optochten, wedstrijden, concerten, volksfeesten... en natuurlijk het eigen gala voor de verkiezing van de koningin en het populaire evenement dat veel internationale aandacht krijgt: het Drag Queen Gala van Las Palmas de Gran Canaria.

Een waar spektakel dat het waard is om tenminste één keer in je leven mee te maken. Ben jij één van de gelukkigen?

Contenido

De figuur van de briljante kunstenaar César Manrique hangt over elke hoek van Lanzarote. Van hem zijn talrijke werken die, zoals altijd in het geval van de schepper, zijn organische karakter benadrukken, perfect integrerend met de natuur, en van zijn hand is ook het huis waarin hij leefde van het midden van de jaren tachtig tot zijn dood in 1992. Gelegen in het noorden van het eiland, midden in het palmbomenbos van Haría, betekent een bezoek aan het huis van Manrique een ontdekking van de meest persoonlijke kant van deze veelzijdige kunstenaar die er praktisch tot het einde van zijn dagen heeft gewerkt. Manrique vond er de rust die hij in zijn laatste jaren zocht en gaf er eens te meer blijk van zijn enorme gevoeligheid en goede smaak. Het is zeker een bezoekje waard.

Contenido

De kwaliteit van de hemel boven La Palma is een van de grote attracties van het eiland, waardoor het een perfecte bestemming is voor het zogenaamde "sterrentoerisme" of "astrotoerisme". Om de belangstelling voor de sterrenhemel te stimuleren, is op verschillende strategische punten van het eiland een netwerk van astronomische uitkijkpunten aangelegd, waar de bezoeker de sterrenhemel kan bewonderen. Elk uitkijkpunt is uitgerust met interpretatieve panelen over verschillende onderwerpen in verband met de astronomie, zoals de sterrenbeelden, planeten en de maan, alsook simulaties van de equinoxen en zonnewendes. Bezoekers worden uitgenodigd rond het eiland te wandelen om ze te ontdekken.

De astronomische belangstelling van La Palma is van dien aard dat het sinds 1985 beschikt over het Observatorium van Roque de los Muchachos. De bevoorrechte ligging op 2.400 meter boven zeeniveau - met een schone, stabiele en turbulentievrije atmosfeer - heeft het tot een van de belangrijkste astrofysische observatoria ter wereld gemaakt.

Contenido

De verhalen op La Gomera worden verteld onder de mist die door het weelderige bos van het Nationaal Park Garajonay trekt. Daar hebben de verschillende soorten laurierbossen het leven zien evolueren sinds het Tertiaire tijdperk, gevoed door de frisheid van de passaatwinden en de zogenaamde "horizontale regen" die een bergketen bevochtigt in het binnenland waar duizend legenden werden gesmeed. Je kunt hier alle schakeringen groen waarnemen, en vooral het groen van de hoop, want deze tempel van de natuur was eeuwenlang een bron van voedsel voor de bewoners van wat ook wel het "Columbiaanse eiland" wordt genoemd, na de doortocht van Christoffel Columbus op zijn weg naar Amerika. Zijn eigenaardigheden hebben het tot een unieke plaats in de wereld gemaakt, en is niet alleen een nationaal park, maar ook door de UNESCO is erkend als natuurlijk werelderfgoed en, samen met de rest van het eiland, als biosfeerreservaat. Een wandeling door dit prehistorische regenwoud mag je niet missen.

Contenido

El Hierro is het meest westelijke van de acht eilanden die samen de Canarische archipel vormen. Een klein natuurparadijs dat is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat met een oneindig aantal attracties waarvan het hele jaar door kan worden genoten dankzij het uitzonderlijke klimaat van de Canarische Eilanden, dat wordt gekenmerkt door weinig neerslag en een gemiddelde jaartemperatuur die nauwelijks schommelt. Er zijn zoveel dingen te zien in El Hierro... En de natuurlijke zwembaden zijn daar één van. Op elke lijst van de beste plekjes van het eiland staan altijd: Charco Azul, Los Sargos, Charco Manso, Tamaduste... Rustige plekjes waar je ontspannen kunt zwemmen in het kalme, heldere water van de Atlantische Oceaan.

Contenido

Dit kleine Atlantische eiland telt slechts 700 inwoners en is 29 km2 groot, maakt deel uit van het natuurpark van de Chinijo-archipel en is een waar paradijs. Het achtste eiland van de Canarische Eilanden sinds 2018, en is daarmee ook het laatste dat toetrad tot het Europese continent. Maar La Graciosa is staat niet alleen daarom bekend en dat zou ook niet zo moeten zijn, het is vooral een idyllische plek om je los te maken van de drukte van de steden, dankzij de prachtige afgelegen stranden met fijn wit zand en turkoois water, zoals La Francesa, en de raadselachtige landschappen, zoals de vulkaan Montaña Amarilla. Ruimtes van rust om intens te voelen wat men hier "de genadige geest" noemt.

Contenido

De Canarische Eilanden hebben een unieke en verrassende natuurlijke rijkdom. En de wateren die hen omringen zijn hier de beste getuigen van: ten minste 30 verschillende soorten walvisachtigen komen er voor, sommigen zijn vaste bewoners, anderen op doorreis. De concentratie van zoveel walvissen, dolfijnen, orka's, potvissen, vinvissen en andere soorten maken het een toeristische attractie van de eerste orde. Weinig plaatsen in de wereld kunnen tippen aan deze gave van de natuur. In heel Europa is er  geen andere plaats met zo'n verscheidenheid te vinden. De oceanografische kenmerken van deze Atlantische eilanden, met dieptes tot 3.000 meter, zijn van essentieel belang: de ligging op de grens tussen de koude wateren van het noorden en de tropische wateren van het zuiden trekt dieren aan die zich in beide habitats thuis voelen. En wie zou ze niet graag van dichtbij willen zien? Want de magie die ontstaat wanneer de vin van een van deze dieren boven het wateroppervlak uitsteekt, is absoluut onovertroffen.

Contenido

Ja, we weten dat Instagram een open canvas is geworden waar mensen van over de hele wereld de mooiste landschappen van de planeet delen. Het sociale netwerk biedt een unieke kans om mooie plaatsen te ontdekken buiten de meest toeristische en veelbezochte routes. De Canarische Eilanden zijn ongetwijfeld een van de meest fotogenieke plaatsen, gezien de diverse en spectaculaire landschappen, en dan met name de stranden en wateren van de Atlantische Oceaan. De archipel telt talrijke  stranden waar je je kunt laten meeslepen door het dolce far niente, een duik kunt nemen, watersporten kunt beoefenen, langs de kust kunt flaneren... of foto's van jezelf kunt maken op idyllische plekjes die voor bewondering zullen zorgen op sociale media. Of het nu gaat om duingebieden, stranden van fijn goudkleurig zand, of vulkanische landschappen van rotsen en zwart zand, er is geen twijfel mogelijk dat je de Canarische Eilanden moet bezoeken. Plaatsen als Playa del Inglés, Maspalomas, Las Canteras, Corralejo, El Cotillo, Jandía, Papagayo, Famara, Cofete, La Francesa... zijn welbekend en staan altijd bovenaan de ranglijst van de beste stranden in Europa. Maar buiten deze uitzonderlijke plekjes zijn er op de Canarische Eilanden tientallen fotogenieke plekjes om te fotograferen en te poseren, maar ook om te ontspannen en te genieten... en daar gaat het uiteindelijk toch om, nietwaar?