Parque Nacional de la Caldera de Taburiente

Nationaal park met Canarische dennen op het "Isla Bonita"

Het spectaculaire van deze kloof, met een diameter van acht en een diepte tot anderhalve kilometer, die bedekt is met dichte bossen Canarische dennen en doorkliefd wordt door diepe ravijnen, kan je niet goed zien op foto's; dit moet je met eigen ogen gezien hebben. Het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, gelegen in het centrum van het eiland La Palma, is de grootste toeristische attractie van het zogenoemde “Isla Bonita”, een biosfeerreservaat van Unesco. Hier bewaart de natuur een waardevolle schat aan geologische en biologische diversiteit.

Caldera de Taburiente, de beste bestemming op La Palma

Nachtelijke excursies om de hemel te bekijken, wandelpaden die over het geopende binnenste van het eiland lopen, baden onder gekleurde watervallen .... De lijst met beschikbare activiteiten is heel erg lang. Maar om de geheimen van de Taburiente te ontdekken, heeft men goede wandelschoenen nodig en moet men het park in gaan via een van de steile wandelpaden tussen de monumentale dennenbomen. Ook kan men een rondleiding volgen in de moderne faciliteiten van het bezoekerscentrum van El Paso. Daarna kan men leunen op de rand van de krater bij het uitgelezen uitzichtpunt La Cumbrecita.

Hoogte
669 m
Flora interest
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
De gekleurde waterval in het ravijn las Angustias

Een van de grootste attracties van het Parque Nacional de la Caldera de Taburientes is de betoverende Cascada de Colores, deze gekleurde half natuurlijke waterval ligt bijna verborgen aan een zijpad van het wandelpad van het ravijn las Angustias. In een bocht van het ravijn Rivanceras verrijst deze muur met een hoogte van ongeveer zes meter die op natuurlijke wijze gekleurd is in verschillende schakeringen groen, geel en oranje en waar gedurende het hele jaar water langs stroomt.

De verschillende gele en oranje tinten komen van het opgeloste ijzer in de wateren van de ravijn, één van het meest ijzerhoudende van het eiland La Palma. De groene tinten komen door algen en mossen. Het resultaat is een palet van kleurschakeringen dat elke keer verandert met het seizoen en met de hoeveelheid water in de ravijn. Om te kunnen genieten van deze weldaad voor de ogen hoeft men alleen het wandelpad te volgen dat naar dit verborgen plekje in het park leidt.

Imagen
Kampeerterrein in la Caldera de Taburiente
Título
Kampeerterrein in la Caldera de Taburiente

Het kampeerterrein ligt in het Nationaal Park la Caldera de Taburiente en het is de enige accommodatie midden in dit natuurgebied en de beste manier om de ruige essentie ervan te voelen. De flora en fauna van het eiland La Palma zijn nagenoeg onschadelijk en daarom is het overnachten in een tent of in een bivak in de open lucht, onder de majestueuze dennenbomen van Taburiente een zeer veilige en levendige ervaring.

Het verblijf is gratis maar het is nodig om vooraf plaats te reserveren. Het terrein is bereikbaar via een wandelpad van vijf en halve kilometer dat vertrekt vanaf Los Brecitos en uitkomt in de beek Taburiente. Dit kampeerterrein heeft onder andere de volgende voorzieningen: houten tafels, water, stroom, en WC. Daarnaast is er bewakingspersoneel aanwezig. Verder bevindt zich hiernaast het ronde gebouw van het servicecentrum van Taburiente dat informatie geeft over wandelpaden en over de natuurlijke waarde van het park.

Imagen
Título
Wandelroutenetwerk van la Caldera de Taburiente

In het Parque Nacional de la Caldera de Taburientes kan men zich alleen te voet verplaatsen. Daarom is er een zeer goed onderhouden wandelroutenetwerk met een optimale bewegwijzering. De belangrijkste toegangen tot het park zijn: het uitzichtpunt van La Cumbrecita op 27 minuten rijden van het bezoekerscentrum El Paso en de toegang van Los Brecitos, op één uur van het dorp Los Llanos de Aridane.

In grote lijnen bestaat het netwerk uit een lange wandelroute, de GR-131, die langs de caldera loopt en die de top van het eiland La Palma bereikt, de Roque de los Muchachos (2426 meter) en uit de meerdere varianten van korte wandelingen PRLP-13, die tussen ravijnen lopen die door water worden doorsneden en die bedekt zijn met dennen. De populairste route is de wandeling die vanaf Los Brecitos langzaam zigzaggend afdaalt en die door het kronkelende ravijn las Angustias loopt.

Imagen
Título
Het strand van Taburiente

Midden in het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, ver weg van de kust van het eiland La Palma, vinden we een speciaal soort strand. Het zijn de lagen keien en ronde kiezels die een van de weinige continue waterlopen van de Canarische Eilanden markeren: de beek van Taburiente. Hier kan de wandelaar genieten van het ruisen van het water terwijl hij op de achtergrond de spectaculaire rotswand van de caldera aanschouwt.

Om bij het strand van Taburiente te komen moet men via het wandelpad van Los Brecitos afdalen naar het kampeerterrein. De route loopt gedurende twee uur langs hellingen die bedekt zijn met Canarische dennen, waarvan sommige monumentaal zijn. Aan het eind verschijnt het koude water van de Taburiente slingerend tussen rotsen, in grillige vormen, en stralende groene galerijbossen. Niet ver weg bevindt zich het kampeerterrein en het bijbehorende servicecentrum.

Imagen
Título
De sterrenwacht van Roque de los Muchachos

Het Astrofysisch Observatorium van Roque de los Muchachos is een groep van meer dan 10 grote instrumenten voor de observatie van de zon en van de nachtelijke hemel. Gelegen op bijna 2.400 meter hoogte, bij de noordelijke rand van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, is dit complex ,dat uitgeroepen is tot Erfgoed van de Sterrenkunde door Unesco, een fascinerende plek, zowel van buiten als bij een bezoek binnen onder leiding van een gids.

De sterrenwacht ligt dicht bij de weg LP-4, op één uur en twintig minuten met de auto van de hoofdstad van het eiland, Santa Cruz de la Palma. Men kan deze installaties, waaronder de grootste optische telescoop van de wereld, el Grantecan, overdag bezoeken in groepen, na het maken van een reservering. Er zijn particuliere bedrijven die astronomische safari's organiseren naar deze en andere sterrenwachten op La Palma, een eiland dat het certificaat Starlight heeft gekregen vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van zijn hemel.

Imagen
Título
Het bezoekerscentrum El Paso

Men kan de natuurlijke schatten van het Nationaal Park la Caldera de Taburiente het beste ontdekken met wandelschoenen en een rugzak. Het bezoekerscentrum El Paso biedt echter ook een virtuele en informatieve tour aan door het park, een tour die eigenlijk geen bezoeker mag missen. Van de perfecte maquette van het eiland La Palma tot de audiovisuele presentatie over het ontstaan van de krater. Alle uitgelegde onderwerpen zijn makkelijk te begrijpen en heel illustratief.

Het centrum legt de geologie, de fauna en de flora uit van het park en legt daarbij de nadruk op de unieke waarde van de vele species die men op geen andere plek in de wereld aantreft. Er wordt ook verteld dat de krater een belangrijke rol heeft gespeeld bij het waterbeheer en ook voor de economie van het eiland. En hoe het een sleutelplaats was bij de verovering van de Canarische Eilanden door de Spanjaarden in de 15e-eeuw.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
5
10
262
10045