Gran Canaria

#veelteleven

Gran Canaria, ook wel het "miniatuurcontinent" genoemd, valt op door haar uitgesproken contrasten. Op één en dezelfde dag kunt u genieten van prachtige stranden omringd door duingebieden en kunt u naar de bergtoppen klimmen die bedekt zijn met Canarische dennenbossen, waarvan het groen afsteekt tegen de donkere vulkanische bodemgrond.

Contenido

Tijdens de wandeling komt u langs diepe ravijnen, valleien, imposante vulkanische rotsformaties en caldera's, indrukwekkende kliffen... schitterende plekken om te stoppen en de landschappen die zich voor uw ogen ontvouwen te aanschouwen.  Of vanuit uw auto of het openbaar vervoer, want Gran Canaria kent een uitgebreid en goed onderhouden wegennet.

00:00
Título
Gran Canaria
Vídeo
Póster
Maspalomas
Maspalomas
Tipo
Ancho completo
Contenido

Evenals de rest van de Canarische Eilanden is het gezegend met een benijdenswaardig klimaat, een eeuwige lente die uitnodigt tot een intense beleving van de rijke natuur en de diversiteit van het landschap, de sfeervolle vissersdorpen en stadjes in het binnenland, de tradities, cultuur en geschiedenis. Ook het moderne karakter van de toeristische trekpleisters en stedelijke agglomeraties, zoals Las Palmas de Gran Canaria. De kosmopolitische en bruisende hoofdstad herbergt één van de kostbaarste juwelen van het eiland, die de bezoeker altijd weer verrast. Heeft u zin om er kennis mee maken?

Het omvangrijke toeristische aanbod van Gran Canaria wordt aangevuld met een breed scala aan culturele, vrijetijds- en sportactiviteiten, alsmede een uitgebreid aanbod aan accommodaties, restaurants, winkels en wellnesscentra.
 

 

 

Een eeuwige lente die uitnodigt tot een intense beleving van de rijke natuur en de diversiteit van het landschap, de sfeervolle vissersdorpen en stadjes in het binnenland, de tradities, cultuur en geschiedenis.

Contenido

Naar welk strand gaan we vandaag?

De stranden staan ongetwijfeld bovenaan de lijst van attracties op Gran Canaria. Er zijn stranden voor alle smaken: lange, kleine baaien, levendige, eenzame, goudkleurige zandstranden.
In het zuiden vindt u de breedste stranden, met een kalme zee en overwegend wit zand. De stranden zijn gelegen in de belangrijkste toeristische centra, op donker of vulkanisch gesteente, en... Verrassing, het eiland herbergt de beste stadsstranden van Europa.
De belangrijkste toeristische centra bieden alle faciliteiten en zijn gemakkelijk te bereiken.

De stranden in het noorden zijn anders: kleine baaien van donker zand of vulkanisch gesteente, met meer golven en soms een moeilijkere toegang, hoewel het ook mogelijk is om af te koelen in gezellige natuurlijke waterpoelen. Het zijn echter prachtige en ongerepte stranden, die u in contact brengen met de natuur in haar puurste staat.
 

Imagen
Cuenca de Tejeda
Cuenca de Tejeda
Contenido

In het natuurlijke hart van het eiland

Gran Canaria is zoveel meer dan alleen zon en strand. Ook de natuur en de ruige landschappen van grote schoonheid, zoals dat in het hart van het eiland dat wordt gedomineerd door de Roque Nublo, een imposante vulkanische monoliet die kan worden bereikt via een wandelpad dat voor bijna iedereen geschikt is. Vanaf dit natuurlijke uitkijkpunt, is het uitzicht adembenemend.

In het noordwesten van het eiland, in een landschap dat bekend staat als de "drakenstaart", bevindt zich het Parque Natural de Tamadaba (een natuurreservaat), één van de best bewaarde oerbossen van de Canarische Eilanden, evenals dat van Inagua, het leefgebied van de blauwe vink, een kleine vogel die alleen op dit eiland voorkomt.
 

 

Contenido

Deze en vele andere bezienswaardigheden van grote landschappelijke waarde maken deel uit van het Biosfeerreservaat, een uitgestrekt gebied dat een aanzienlijk deel van het eiland beslaat. De natuur, het traditionele ambacht dat kenmerkend is voor deze gebieden, de accommodatie en het plattelandstoerisme gaan hand in hand dankzij een duurzame en respectvolle strategie die tot doel heeft hun voortbestaan te garanderen.

Landelijke en natuurgebieden kunnen worden verkend dankzij een uitgebreid netwerk van wandelpaden die dwars door endemische dennenbossen en ravijnen lopen, langs grote zoetwaterreservoirs of lavastromen... Gebieden waar ook pittoreske gehuchten en dorpjes liggen waar we nieuwe energie kunnen opdoen dankzij traditionele streekproducten of gewoon een praatje kunnen maken met de vriendelijke en gastvrije plaatselijke bevolking.
 

 

 

Contenido

Ontdek gastvrije dorpjes en gehuchten 

Ver van de bruisende stadscentra en toeristische trekpleisters aan de kust treffen we in het binnenland van Gran Canaria rustige dorpjes en gehuchten aan waar het leven zich nog in alle rust voortsleept. Een oase van rust waar het begrip "tijd" een andere dimensie krijgt, een dimensie waar wij aansluiting kunnen vinden bij het eenvoudige leven en waar tradities nog diep geworteld zijn. 

Eén van die plekjes met zo'n bijzondere charme is Tejeda, het Gran Canarische stadje dat is opgenomen in de lijst van De Mooiste Dorpjes van Spanje. Daar moet een reden voor zijn. Hier vindt u de Parador Nacional de la Cruz de Tejeda, een modern hotel dat perfect in de omgeving is geïntegreerd en van waaruit u een van de mooiste landschappen van het eiland kunt aanschouwen. Vlakbij Tejeda ligt Artenara, het hoogst gelegen dorp van Gran Canaria, gelegen aan de toegangspoort van het uitgestrekte dennenbos van Tamadaba.
 

 

Contenido

Ook een bezoek aan de mooie historische dorpskernen van Santa Lucía de Tirajana en Agüimes is een must; of Fataga, met haar weelderige palmbossen en witte huizen die nog de landelijke architectuur van Gran Canaria uitstralen. Verder naar het noorden bereiken we Teror met zijn basiliek en de prachtige balkons die kenmerkend zijn voor de huizen rond het plein; en Arucas, waarvan het centrum van historisch en artistiek belang werd verklaard en een prachtig architectonisch meesterwerk herbergt, de Iglesia Parroquial van San Juan Bautista (Parochiekerk van San Juan Bautista) met zijn rijke steenhouwwerk en glazen ramen. 

De lijst van dorpjes en gehuchten verspreid over het eiland is oneindig. Een bezoek is ongetwijfeld de beste manier om de identiteit en de eigenheid van Gran Canaria te leren kennen. 
 

 

 

Tejeda, het Gran Canarische stadje dat is opgenomen in de lijst van De Mooiste Dorpjes van Spanje.

Contenido

Op een culturele rondreis langs musea

Het is vrijwel onmogelijk een dorp op het eiland te vinden zonder ten minste één museum, hoewel de hoofdstad, Las Palmas de Gran Canaria, het grootste en meest gevarieerde aanbod heeft. In het hart van het prachtige historische centrum van de stad is een bezoek aan het Museo Canario een must. Het laat ons verschillende aspecten zien van het leven van de oorspronkelijke bewoners, met zeer merkwaardige stukken zoals de collectie schedels en mummies; het Casa de Colón, een uniek gebouw dat niet alleen getuigt van de doortocht van Christoffel Columbus over het eiland, maar ook de geschiedenis van de Canarische Eilanden en haar betrekkingen met Amerika; en het Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM), met tentoonstellingen van kunstenaars uit Europa, Amerika en Afrika die verbonden zijn met de contemporaine cultuur. Voor wie een passie heeft voor technologie en wetenschap, is het Museo Elder een must.
 

Imagen
Vegueta
Vegueta
Contenido

Op het overige deel van het eiland kunnen we ware curiosa ontdekken, zoals het Museo Etnográfico Casas Cuevas de Artenar (Etnografisch Museum) , dat is ondergebracht in een oud huis dat waarschijnlijk door de oorspronkelijke bevolking werd bewoond. Het museum toont meubelen en huishoudelijke voorwerpen waarvan de eenvoud een band legt met het bescheiden leven van weleer. Andere etnografische instellingen zijn het Museo de la História y Tradiciones in Tejeda, waar zich onder andere een reconstructie bevindt van een vroegere levensmiddelenwinkel en allerlei gebruiksvoorwerpen; of het Museo de la Rama in Agaete, gewijd aan één van de bekendste en populairste feesten van de eilanden, waar elke zomer vele duizenden mensen op afkomen.

Een route die het perfecte excuus is om Gran Canaria te verkennen en haar geschiedenis en cultuur te ontdekken.
 

 

 

Contenido

Ontdek fascinerende archeologische vindplaatsen

Het eiland heeft een belangrijk deel van zijn historisch en archeologisch erfgoed behouden, overblijfselen aan de hand waarvan we de cultuur en de levenswijze van onze verre voorouders die Gran Canaria bewoonden, beter kunnen leren kennen en begrijpen.

Een treffend voorbeeld hiervan is het cultuurlandschap van Risco Caído en de Montañas Sagradas de Gran Canaria (Heilige Bergen van Gran Canaria), die tot werelderfgoed zijn verklaard en een idee geven van de waarde van deze gebieden. Het gaat hier om een uitgestrekt bergachtig gebied in het centrum van het eiland dat de sporen draagt van een uniek cultureel proces dat zich gedurende meer dan 1500 jaar heeft ontwikkeld met nauwelijks enige invloed van buitenaf, van de Berberse roots in Noord-Afrika tot de Castiliaanse verovering.

In het noorden van Gran Canaria bevindt zich een juweel van de Canarische archeologie: het Museo y Parque Archeologico del Cueva Pintada de Gáldar, een nederzetting van meer dan vijftig huizen en kunstmatige grotten die deel uitmaakten van een nederzetting uit de tijd vóór de Spaanse kolonisatie. In één van de grotten vindt u een zeldzaam voorbeeld van muurschilderingen van de oorspronkelijke bevolking. In dit gebied bevindt zich ook het Parque Archeológico de Maipés de Agaete, een enorme en spectaculaire vulkanische rotsformatie omringd door de schoonheid van de vallei die door de oorspronkelijke bewoners als begraafplaats werd gebruikt.
 

Contenido

Guayadeque, één van de omvangrijkste en mooiste ravijnen in het zuidoosten van het eiland, is van grote archeologische waarde. Het herbergt talrijke grotten die werden gebruikt door de vroegere bewoners van Gran Canaria. Een andere interessante archeologische vindplaats is La Fortaleza, waar een informatiecentrum is gevestigd waar men kennis kan maken met het dagelijks leven van de oorspronkelijke eilandbewoners evenals met de grotwoningen waarin zij woonden, een type woning dat tot op heden bewaard is gebleven.

En dit zijn slechts enkele getuigen van het verleden die gelukkig vandaag bewaard zijn gebleven om te leren kennen, te waarderen en te respecteren. 
 

Het Museo y Parque Archeologico del Cueva Pintada de Gáldar, een nederzetting van meer dan vijftig huizen en kunstmatige grotten die deel uitmaakten van een nederzetting uit de tijd vóór de Spaanse kolonisatie.

Contenido

Laat u verwennen op het eiland van wellness

Gran Canaria geniet in Europa grote bekendheid als bestemming voor de gezondheid. Dankzij het milde klimaat kwamen in de 19e eeuw reizigers vanuit het hele continent naar het eiland om te herstellen van allerlei kwalen. In de loop der jaren is het begrip rust en recuperatie veranderd, maar revitalisering en het daaruit voortvloeiende lichamelijk en geestelijk welzijn zijn op het eiland nog steeds gegarandeerd.

Zand, zon, zee, frisse lucht, vulkanische stenen, moderne behandelingen en faciliteiten, gekwalificeerde professionals... Gran Canaria heeft alles wat u nodig heeft met betrekking tot zichzelf verwennen, de tijd nemen om nieuwe energie op te doen en weer zo goed als nieuw terug te komen, hetzij in de vele wellnesscentra op het eiland of tijdens een ontspannende wandeling bij zonsondergang, genietend van de zeebries of de frisse lucht van de bossen.
 

Dankzij het milde klimaat kwamen in de 19e eeuw reizigers vanuit het hele continent naar het eiland om te herstellen van allerlei kwalen.

Contenido

Beoefen uw favoriete sport

Geen enkele sport ontkomt aan dit gebied, omgeven door de zee en met een lenteachtig klimaat het hele jaar door. Als het ook nog allerlei faciliteiten en diensten biedt om ze te beoefenen, hebben we geen excuses om geen tijd te besteden aan lichaamsbeweging. 

De mogelijkheden zijn eindeloos: golfen op moderne golfbanen onder het genot van een zeebriesje, surfen op een board en de golven en de wind trotseren, mountainbiken over de daarvoor aangelegde paden, hardlopen langs het strand, zwemmen in kristalhelder water, bergen beklimmen die geschikt zijn voor alle niveaus... Het maakt niet uit hoe fit u bent, er is voor elk wat wils op Gran Canaria. Op Gran Canaria zijn er sportactiviteiten voor iedereen.
 

Contenido

En dan is er nog het nachtleven! 

Na zonsondergang op het eiland gaat het amusement verder. Als u nog energie over hebt, bieden de toeristische trekpleisters en de hoofdstad talloze mogelijkheden voor vertier. Restaurants, terrassen, uitgaanscentra, hippe bars, bioscopen, shows... Allemaal mogelijkheden voor een bruisend nachtleven.

In de zomer is het in de steden en dorpen van het eiland, zowel aan de kust als in het binnenland, gemakkelijk om een populair festival te vinden. Maar als u het liever wat rustiger aan doet, kunt u op Gran Canaria, een toeristische bestemming onder de sterrenhemel, deelnemen aan astrotoerisme en genieten van een uitstapje met gespecialiseerde gidsen om sterren te observeren.
 

Contenido

Ga niet weg zonder...

Queso de Flor is een delicatesse die slechts in drie plaatsen in het noorden van Gran Canaria wordt vervaardigd. Kenmerkend is het gebruik van plantaardig stremsel, dat wordt verkregen uit de bloem van bepaalde distelsoorten. Het is één van de Canarische kazen met een Denominación de Origen Protegida (Beschermde Oorsprongsbenaming).

Título

Ga voor meer informatie naar de officiële website van het Agentschap voor Toerisme van Gran Canaria.