Parque Nacional del Teide

El Teide, de hoogste piek van Spanje

Het Parque Nacional del Teide is de ideale plek om de constructieve creativiteit van vulkanen vast te stellen. Gelegen in het centrum van het eiland Tenerife ligt dit amfitheater met een diameter van 15 kilometer. Het is een product van de ontelbare uitbarstingen. De hoofdrolspeler is de hoogste berg van Spanje, de piek Teide, met een hoogte van 3.715 meter. Degenen die de grillige lava aangeraakt hebben en de heldere luchten hebben gezien, begrijpen waarom dit juweel van de natuur het meest bezochte park is van Europa en dat het op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Een nationaal park in het centrum van Tenerife

Verrassend genoeg is er op dit enorme lavaveld dat grotendeels boven 2.000 meter hoogte ligt, volop planten- en dierenleven aanwezig. Al deze natuurlijke rijkdom wordt in detail uitgelegd in de twee bezoekerscentra en via het volledige netwerk van informatieborden. De bezoeker heeft, om zich te verplaatsen, de beschikking over vier toegangswegen en verschillende wegen waarover het openbaar of privé vervoer kan plaatsvinden. De verscheidenheid aan diensten die de toerist ter beschikking staan, maken de Teide tot een ideale bestemming voor de hele familie.

Hoogte
2.400 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
La Orotava, Guía de Isora, Icod de los Vinos, Fasnia, Granadilla de Abona, La Guancha, San Juan de la Rambla, Adeje, Santiago del Teide, Los Realejos, Vilaflor, Garachico

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Naar de top van de Teide

Kabelbaan en wandelpad naar de top van de Teide

Het beklimmen van deze vulkaan met een hoogte van 3.718 meter is een onvergetelijke ervaring. Vanaf het hoogste punt van het Parque Nacional del Teide en van het eiland Tenerife heeft men indrukwekkende uitzichten op de dikke muur van Las Cañadas, op de andere vulkaan die bij de Teide hoort, de Pico Viejo. Op dagen dat het heel helder is, kan men de andere zes Canarische eilanden zien liggen. Dit hooggebergte vereist wel adequate schoenen en kleding als bescherming tegen de zon en de effecten van de hoogte.

Men kan naar de top van de Teide gaan met de kabelbaan die onderaan de berg vertrekt en die je in acht minuten naar een punt net onder de top brengt. Het is ook mogelijk om in zes uur omhoog te wandelen via een wandelpad dat begint op de berg Blanca. In beide gevallen heb je een vergunning nodig wanneer je naar de top wilt. Het is ook mogelijk om te slapen in de hut van Altavista om de prachtige zonsopgang te zien vanuit de hoogte.

Imagen
Título
Roques de García

De Teide, een ansichtkaart

De grillige vormen van de rotsen van Garcia, met de Teide op de achtergrond, vormen het meest typische beeld van het Parque Nacional del Teide. De beroemdste van deze natuurlijke uitstekende rotsen is rots Cinchado, die op een enorme paddenstoel lijkt die de zwaartekracht tart met zijn hellingshoek en zijn onregelmatige vorm. De rotsen zijn onderdeel van een enorme linie van vulkanisch materiaal die zich al eeuwenlang koppig verzet tegen de erosie.

Deze drukbezochte attractie bevindt zich dichtbij het bezoekerscentrum van de Cañada Blanca en de Parador (een luxe hotel) van de Teide. Het gebied bij de ingang staat bekend als La Ruleta en heeft een parkeerplaats, een uitzicht- en een informatiepunt. Vanaf La Ruleta gaan de in de rots uitgehakte traptreden van een klein wandelpad omhoog langs vulkanische uitsteeksels. Hier voel je de geologische geschiedenis die de rots uitademt.

Imagen
Título
Het netwerk van wandelroutes (Teide)

Wandelen door het hooggebergte van de Canarische Eilanden

Om intens te kunnen genieten van het Parque Nacional del Teide heeft men niets meer nodig dan stevig schoeisel en een uitrusting voor een dag in het hooggebergte. Vervolgens kan men vertrekken voor een wandeling op het grote en goed onderhouden netwerk van wandelpaden. Van de vier hoofdroutes onderscheiden zich de klim vanaf de berg Blanca naar het hoogste punt van het eiland Tenerife, de piek van de Teide, een wandeling die vijf en een half uur duurt en die een hoge moeilijkheidsgraad kent en het wandelpad de Siete Cañadas, die erg lang is maar die een lage moeilijkheidsgraad heeft.

De lijst wordt gecompleteerd met twee rondwandelingen: één van de rotsen van Garcia met een gemiddelde moeilijkheidsgraad die toegankelijk is vanaf de zone van de Parador en de ander van Arenas Negras, met een lage moeilijkheidsgraad die vanuit het bezoekerscentrum El Portillo begint. Naast deze vier routes bestaan er nog ander routes waarover men kan lezen in een ‘online-gids’ en in de officiële publicaties van het park.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional del Teide
Título
Observatorio Astrofísico del Teide

Bezoek de grote telescopen van Tenerife

De bergtoppen van Tenerife hebben een hemel met een zeer goede kwaliteit voor het observeren van sterren op het noordelijk halfrond. Daarom bevindt zich dichtbij het Parque Nacional del Teide een van de belangrijkste sterrenwachten van de wereld: het Astrofysisch Observatorium van de Teide, met meer dan 10 telescopen voor zowel zon als nachtelijke hemel. Het groepje witte koepels van de sterrenwacht is een attractie van de eerste orde.

Het ligt in het gebied van Izaña, aan de weg TF-21, die van La Laguna komt en die door het Astrofysisch Instituut van de Canarische Eilanden wordt beheerd. Men kan de sterrenwacht bezoeken in groepen van 15 personen of meer, gedurende de dag, in de maanden tussen april en december nadat er toestemming gevraagd is. De laatste tijd wordt sterren kijken een steeds populairdere activiteit in de Teide en steeds meer particuliere bedrijven bieden 's nachts excursies aan.

Imagen
Título
De mijnen van San José

Een veelkleurige vlakte bij de Teide

Bij de mijnen van San José denkt men al gauw dat men op een andere planeet beland is, in plaats van in het Parque Nacional del Teide. De mijnen zijn vlakten van goudgekleurde kiezelstenen afgewisseld met okerkleurige blokken rots met ingewikkelde vormen. Hiertegenover liggen hele grote vulkanische bergpassen en in de verte ligt de enorme muur van Las Cañada van de Teide. Boven dit alles uit steekt de hoogvlakte van Guajara, een gebergte van uitzonderlijke schoonheid.

De mengelmoes van kleuren, texturen en uitzonderlijke elementen maken de mijnen tot een van de meest favoriete plekken van liefhebbers van fotografie en film. Er zijn hier talrijke films opgenomen onder andere grote internationale producties. Twee vooraanstaande voorbeelden hiervan zijn "Wrath of the Titans" uit 2012 van Jonathan Liebesman en One Million Years B.C. uit 1966 geregisseerd door Don Chaffey.

Imagen
Título
De vlakte van Ucanca

Stilte en schoonheid in de bergen van Tenerife

De vlakte van Ucana is een groot uitgestrekt landschap van zand en sediment met goudschakeringen die tussen de grillige rotsen van Garcia en de grote muur van Las Cañadas ingeklemd ligt, in het hart van het Parque Nacional del Teide. Haar bijzondere ligging, de stilte en de merkwaardige schoonheid van haar landschap maken Ucana tot een magische plek voor velen en een favoriete stop voor diegenen die de spreekwoordelijke batterij willen opladen in de natuur.

Om in Ucana te komen moet men in zuidelijke richting rijden over de weg die het park doorkruist (TF-21), voorbij de Parador van de Teide. Men moet de auto moet parkeren om dan te voet het park in te gaan. Deze vlakte kan bedekt zijn met ondiepe regenplassen die soms een brede en vluchtige lagune vormen, met een kristalheldere oppervlakte waarin dan de Teide met een indrukwekkende scherpte weerspiegeld wordt.

Imagen
Título
La Tarta

Gekleurde vulkanische as langs de weg naar de Teide

La Tarta (de taart) is een eenvoudige inkeping in de bodem dichtbij de toegangsweg naar het Parque Nacional del Teide. Wat deze kloof laat zien is echter verbazingwekkend: een eindeloos aantal lagen vulkanische as van verschillende kleuren van tientallen meters dik die op een dramatische manier gebogen lijken. Het lijkt op een chocoladetaart met slagroom (vandaar ook zijn naam) en zorgt voor verwondering bij degene die het voor het eerst ziet.

Dit punt bevindt zich in een scherpe bocht van de TF-24 dichtbij de oostelijke grens van het park. In deze bocht is ook het uitkijkpunt van La Tarta, twee platforms op verschillende hoogte met informatiepanelen waarin de oorsprong van deze merkwaardige formatie wordt toegelicht. Vanaf de leuning ontwaart men de Teide, en de rode met dennenbomen bedekte hellingen die vanaf daar in de zee aflopen.

Imagen
Título
Het bezoekerscentrum El Portillo

Ontdek hoe het eiland Tenerife en de Teide ontstaan zijn

Een ideaal bezoek aan het Parque Nacional del Teide begint bij een bezoek aan het bezoekerscentrum El Portillo. Dit moderne complex waarvan de entree gratis is, heeft een informatiezone, een dia-zaal en een botanische tuin. In dit centrum wordt uitgelegd hoe het eiland Tenerife en de Teide ontstaan zijn. Daarnaast toont het bezoekerscentrum tot in detail de geologische, biologische en landschappelijke waarden waardoor dit Nationaal Park de erkenning van Werelderfgoed van Unesco kreeg in 2007.

Het centrum ligt dichtbij de ingangen van het nationaal park vanuit de dorpen La Orotava en La Laguna (respectievelijk de wegen TF-24 en TF-21) op 300 meter van een bebouwde zone die El Portillo heet. Hier vindt men restaurants, lunchrooms en souvenirwinkels. De gebouwen worden door zonne-energie van stroom voorzien, zijn aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit en zijn verfijnd geïntegreerd in de omgeving.

Imagen
Título
Bezoekerscentrum Cañada Blanca (in de Parador)

Een bezoek brengen en de nacht doorbrengen in de hoogstgelegen parador (hotel) van Spanje

Het bezoekerscentrum Cañada Blanca en de Parador (luxe hotel) van de Teide liggen in een aantrekkelijk vierkant complex dat afgewerkt is in okerkleur en met donkere vulkanische rots. Het ligt op 2.152 meter hoogte, dichtbij de symbolische rotsen van Garcia, aan de voet van de zuidelijke bergketen van het park, de beroemde Cañadas del Teide. Een tussenstop in dit zenuwcentrum van het park is een "must" voor elke bezoeker.

Voor de meest nieuwsgierigen heeft het bezoekerscentrum Cañada Blanca een lichte en moderne ruimte waar op didactische wijze het grote erfgoed van het park wordt samengevat. Voor diegenen die kiezen voor een nacht onder één van de helderste hemels van de wereld is er de Parador de Turismo de Las Cañadas del Teide, een nationaal 2-sterren hotel met een restaurant, zwembad, sauna en een sportruimte. Daarnaast is er ook een lunchroom en een souvenirwinkel.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
10
262
10045