De Canarische gastronomie

De Canarische keuken wordt gekenmerkt door de samensmelting, de fusie van elementen en een uitgesproken contrast van smaken, het resultaat van hoogwaardige producten en ingrediënten. Na een lange dag op het strand, na het ontdekken van natuurgebieden of na een aangename wandeling door pittoreske stadjes, is er niets beter dan te genieten van de gastronomische geneugten van het eiland. Voor de Canariërs is de keuken een deel van hun identiteit, van vitaal belang in hun cultuur en in hun dagelijks leven. Het is dan ook niet moeilijk om goede eetgelegenheden te vinden.

00:00
Título
Ook het eten is heerlÿk
Vídeo
Póster
Además se come bien
Además se come bien
Tipo
Ancho completo
Contenido

Aroma's met oorsprongsbenaming 

Door de vulkanische oorsprong van de eilanden, de milde temperaturen en de zorgvuldige ambachtelijke bereiding vallen talrijke topproducten uit de keuken onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B.). Daartoe behoren onder andere uitstekende vulkanische wijnen en kazen zoals de Majorero uit Fuerteventura, de Palmero of de Flor de Guía, die op Gran Canaria worden geproduceerd. Stuk voor stuk hebben ze een voortreffelijke smaak en zijn ze wereldberoemd. 

De uitstekende klimatologische omstandigheden op de Canarische Eilanden zijn ideaal voor de groente- en fruitteelt die het hoofdbestanddeel vormt van de meeste lokale gerechten en die ook door oorsprongsbenamingen wordt beschermd. Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn de oude Canarische aardappelen, waaronder de zeer gewaardeerde zwarte aardappel eruit springt. Bovendien maakt het milde klimaat van de Canarische Eilanden de teelt van vele exotische vruchten mogelijk, zoals papaja's, mango's, ananas, avocado's en natuurlijk de populaire Canarische banaan. De enige bananensoort die op Europees niveau is erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
 

Imagen
Contenido

Lokale recepten

Veel verschillende culturen hebben hun stempel op de eilanden gedrukt. En dat heeft geresulteerd in geweldige smaken en contrasten die in het merendeel van de typische gerechten tot uiting komen, zoals de overheerlijke papas arrugadas con mojo picón (gerimpelde aardappelen met mojo picón). Een ander sterproduct van de Canarische Eilanden dat ook in veel recepten voorkomt is gofio. Bereid op basis van geroosterde granen, zoals maïs en tarwe, dateert het uit de tijd van de eerste bewoners.

Lokale groenten overheersen in de Canarische keuken, zoals een stoofpotje van waterkers, piñas de millo met aardappelen en ribbetjes, of gevulde bubangos, een lokale variëteit van de courgette. Een ander "topproduct" dat in de recepten van de eilanden voorkomt is vis, vooral die welke wordt bereid met plaatselijke vissoorten zoals de delicieuze vieja, de wrakbaars, de tandbaars of de horsmakreel. Ook is er een grote verscheidenheid aan typische desserts en lekkernijen, onweerstaanbaar voor zoetekauwen. De verrukkelijke bienmesabe en príncipe alberto van La Palma, de Gomeraanse leche asada, quesillo, frangollo en quesadillas herreñas.
 

Contenido

Restaurants en guachinches (kleine famlierestaurantjes)

Op de Canarische Eilanden vindt u een groot aantal gelegenheden waar u kunt genieten van de beste gerechten uit de lokale keuken. Van chiringuitos op het strand waar u kunt genieten van de lekkerste visgerechten tot restaurants met Michelinsterren waar u verrassende en verfijnde gerechten kunt proeven. 

En natuurlijk mogen we die plekjes met bijzondere charme niet vergeten waar u de meest traditionele typische keuken kunt proeven: de guachinches, kleine geïmproviseerde restaurantjes op binnenplaatsen en garages, vooral gebruikelijk op Tenerife, waar u in een gezellige, familiale sfeer huisgemaakte gerechten kunt eten vergezeld van lokale wijn. Een gelegenheid waar u aan tafel kunt gaan en u als een andere eilandbewoner kunt voelen terwijl u geniet van een goede Canarische stoofpot, een gebraden geit, konijn in salmorejo of met garbanzas compuestas.
 

Título

Smakelijke plekjes op de Canarische Eilanden

Imagen
Contenido

Enogastronomie

Rood, wit, rosé. Rond, fruitig of zeer aromatisch? Over wijn praten op de Canarische Eilanden is praten over herkomst en liefde voor het land. De wijnproductie van de eilanden is niet alleen gevarieerd, maar ook van enorme kwaliteit, wat tot uiting komt in de 10 oorsprongsbenamingen die de archipel telt - waarvan vijf op het eiland Tenerife - en in de talrijke prijzen die elk jaar aan de wijnen worden toegekend. 

Onder de wijnen van de eilanden onderscheiden zich de vulkanische wijnen. Deze complexe en steeds meer door deskundigen over de hele wereld gewaardeerde wijn is friszuur en fruitig in de mond. Daaronder zijn de wijnen van La Geria op Lanzarote, een uniek teeltgebied in de wereld waar de wijnstokken worden beschermd door picón-kegels, waardoor de wijnen een bijzonder en karakteristiek scala aan tinten hebben.

Imagen