Recent vulkanisme: geschiedenis van La Palma

La Isla Bonita is een geologische reis dankzij de verschillende uitbarstingen die op het grondgebied ervan hebben plaatsgevonden.

Het eiland La Palma, een van de jongste Canarische eilanden, is ontstaan uit een onderzeese vulkaan op 4.000 meter onder de zeespiegel en groeit vandaag de dag nog steeds, wat een uniek natuurspektakel oplevert. Het binnenste van de vulkaan gaat open en er komt materiaal tevoorschijn in de vorm van lava die uit de kern van de aarde komt. Dit gebeurde voor het laatst in september 2021.

Imagen
Contenido

De lava van wat bekend staat als de nieuwe vulkaan van La Palma vond zijn weg naar de zee en maakte zo verschillende stukken nieuw strand aan, nog maagdelijk, waar de zee en het zwarte zand eindeloze mogelijkheden beloven om er in de toekomst te zwemmen, watersporten te beoefenen of walvisachtigen te spotten.

Vanuit de krater van de vulkaan, die zich in het gebied Cumbre Vieja bevindt, kwamen de lavastralen naar buiten en stroomden ze door de gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane en Tazacorte, waardoor het eiland met deze fajanas land won op de Atlantische Oceaan.

De bewoners van het eiland hebben bijna drie maanden in onzekerheid geleefd met verschillende open monden in spleten van de aarde die een imposante berg en een nieuw landschap hebben achtergelaten dat onmogelijk te vergeten is. Je kan er tegenwoordig excursies doen via erkende bedrijven vanaf La Palma langs een vrijgemaakt pad tot aan de nieuwe vulkaan..

Contenido

Het land van de Canarische Eilanden is volledig van vulkanische oorsprong en daarom hebben veel van de stranden, vooral die van La Palma, zwart zand. Het hele eiland is door UNESCO erkend als Biosfeerreservaat en door de Starlight Foundation als Starlightreservaat en -bestemming.

In Fuencaliente vinden we ook de vulkaan Teneguía, met een spectaculaire uitbarsting in 1971 en een nieuw vulkaanlandschap in het gebied tot gevolg. Dit gebied is met name uitgeroepen tot natuurmonument Los Volcanes de Teneguía.