El Hierro

het eiland met een ziel

Kan een eiland een ziel hebben? Om deze vraag te beantwoorden moet u naar El Hierro komen, het jongste eiland van de Canarische Eilanden, dat "slechts" 1,1 miljoen jaar geleden is ontstaan. Het is moeilijk om de magie van dit kleine Atlantische en vulkanische eilandje te verklaren, een oase van rust en kalmte om de drukte en de stress te vergeten.

Contenido

Alom bekend bij liefhebbers van de duiksport, die niet aarzelen om vanuit de hele wereld naar het eiland te reizen om uitstekende omstandigheden en ongelooflijke onderwaterlandschappen te ontdekken, is het ook het eiland van de duurzaamheid. El Hierro is door middel van schone en hernieuwbare energiebronnen op weg om op energiegebied zelfvoorzienend te worden.

Contenido

Vulkanen, lavastromen, weelderige bossen van Canarische pijnbomen en laurisilva, bomen die door de wind op hun knieën gaan, steile kliffen, ontspannende natuurlijke poelen, verbluffende panorama's... Dat is El Hierro, raadselachtig, adembenemend, een oord om zich los te maken van het hectische leven van tegenwoordig en te genieten van het lenteachtige klimaat dat het hele jaar door op de Canarische Eilanden heerst. 

Ook de culinaire specialiteiten van dit tot Biosfeerreservaat uitgeroepen eiland nodigen uit tot een onvergetelijk verblijf, met verse producten van het land en uit de zee van uitzonderlijke kwaliteit en niet te vergeten de wijnen met Oorsprongsbenaming en de authentieke lekkernijen die uw tong zullen strelen.

Ja, een eiland kan een ziel hebben. En El Hierro heeft dat.
 

00:00
Título
El Hierro
Vídeo
Póster
El Hierro. Roque Bonanza.
El Hierro. Roque Bonanza.
Tipo
Ancho completo
Contenido

Een paradijs voor liefhebbers van de duiksport

Met meer dan 40 duiklocaties is El Hierro een waar paradijs voor sportduikers van alle nationaliteiten, die het eiland beschouwen als één van de beste plaatsen op de planeet om diepzeeduiken te beoefenen.

Verschillende factoren dragen bij tot de welverdiende faam van dit kleine gebied, waar één van de drie mariene reservaten van de Canarische Eilanden is gevestigd. De belangrijkste daarvan is de helderheid van het water, waardoor een zicht tot 30 meter mogelijk is. Verder is er een grote verscheidenheid aan diersoorten en spectaculaire onderwaterlandschappen van vulkanische oorsprong. 
 

Contenido

Het maakt geen verschil of u een ervaren professional bent of een beginneling. Op El Hierro kunt u duiken ongeacht uw niveau, want er zijn duikscholen waar u terecht kunt voor alle noodzakelijke uitrustingen. En als u besluit de zeebodem van het eiland te ontdekken, nog een verzoek: Neem uw camera mee! En hier is een tip: ieder jaar wordt hier de "Open Fotosub Internacional Isla de El Hierro" gehouden, één van de belangrijkste kampioenschappen onderwaterfotografie ter wereld.

Imagen
Camino de Jinama
Camino de Jinama
Contenido

Telkens weer een ander landschap

De geringe omvang van het eiland vormt geen beletsel om een verrassende diversiteit aan landschappen te vinden. En het mooiste is dat, omdat de afstanden zo kort zijn, u een ontspannend bad kunt nemen aan de kust en vervolgens een wandeling kunt maken over één van de paden tussen de Canarische dennen of laurierbossen. Eén van de beroemdste is de Camino de Jinama, een oude route die door de bewoners van het eiland werd gebruikt. De Camino is iets meer dan drie kilometer lang en heeft enkele steile hellingen, maar de beloning is onvergetelijk.

Ondertussen, op weg naar de hoger gelegen delen van het eiland, houden we halt bij één van de uitkijkposten om een adembenemend panorama te aanschouwen, zoals de majestueuze vallei van El Golfo, gevormd na een mega-landverschuiving duizenden jaren geleden en steile kliffen waar de zee met veel geweld tegenaan beukt. Of toch niet. Want de oceaan op dit eiland toont ons ook zijn mooiste kant, de absolute kalmte van het Mariene reservaat van La Restinga-Mar de las Calmas.

Contenido

Het ontbreekt El Hierro ook niet aan indrukwekkende vulkaanlandschappen, zoals het gebied rond de vuurtoren van Orchilla, de plaats die in de oudheid als het einde van de wereld werd beschouwd en waar tot 1884 de nulmeridiaan werd vastgelegd, waarna deze naar Greenwich werd verplaatst. Als we niet wisten dat Amerika aan de andere kant van de oceaan lag, dan zou het werkelijk lijken alsof we aan de rand van de planeet stonden. Het landschap is adembenemend, ingetogen, waar we vulkanen kunnen zien, uitgestrekte lavastromen waar de lava zich in bochten naar kronkelt en een absolute stilte... Opwindend!

Contenido

Tacorón, in de buurt van het beroemde dorp La Restinga en Mar de las Calmas, is een idyllische badplaats met helder, kalm water en plekjes om te zonnebaden en andere met schaduw om van een aangename picknick te genieten.

Contenido

Natuurlijke zwembaden

Er zijn nauwelijks stranden op El Hierro, wat u niet belet om te genieten van zon en zee in een van de paradijselijke natuurlijke zwembaden van het eiland. Een daarvan is de beroemde Charco Azul, zo genoemd vanwege het heldere turquoise water. Uitgehouwen onder de vulkanische rotswand is het de perfecte plek om te ontspannen, te genieten van een duik in het heerlijke water en de wereld even te vergeten.

Eveneens aan de kust van de El Golfo-vallei en afgeschermd van de stromingen van de zee liggen de natuurlijke zwembaden van La Maceta, met een solarium en een picknickplaats, ideaal voor als u met uw gezin op reis bent. Een andere aanrader voor wie geen enkele zonnestraal wil missen en lekker een duik wil nemen is Tamaduste, een bevoorrechte plek aan de kust van Herreño vanwege het kalme water, de schoonheid van de omgeving en de rust die u kunt inademen in dit kleine dorpje waar u in een van de vele restaurants ook de keuken van het eiland kunt degusteren.
 

Contenido

El Hierro vanuit de lucht

Zowel op het land als onder water biedt El Hierro een fascinerende ervaring, maar de sensatie om de landschappen vanuit de lucht te aanschouwen, met de wind als enige bondgenoot, is onbeschrijfelijk. Dankzij de passaatwinden en de orografie van het eiland kunt u elke dag van het jaar paragliden, dus aan mogelijkheden zal het nooit ontbreken. Voeg bij de uitstekende omstandigheden nog de diensten  van professionele instructeurs die ons te allen tijde bijstaan en ons het nodige materiaal verschaffen, dan is er geen excuus meer. Nu ontbreekt er nog maar één antwoord: Durft u het aan?

Contenido

Geniet van de gastronomie en de wijnen van het eiland

Verse vis is de ster van de keuken op het eiland. Het is een waar genoegen deze schotel te proeven met de typische papas arrugadas con mojo (gerimpelde aardappelen met mojosaus) en natuurlijk met de voortreffelijke ambachtelijke kaas van het eiland. Dit product uit de keuken van El Hierro vergezelt de meeste gerechten en vormt zelfs de basis voor overheerlijke lekkernijen zoals de beroemde quesadillas. Als u ze eenmaal hebt geproefd, zult u zeker ruimte in uw koffer reserveren om er een paar mee te nemen en te kunnen blijven genieten van dit genot voor uw smaakpapillen. 

En vergeet vooral de tropische vruchten niet die op dit vulkanische land worden geteeld. De ananas, van onovertroffen kwaliteit, is een mooi voorbeeld dat altijd weer verrast.

Imagen
Plantación de piñas
Plantación de piñas
Contenido

Andere karakteristieke producten van het eiland zijn puntkokkels konijn en geitenlammeren. Als we aan dit alles de fantastische wijnen met Oorsprongsbenaming van El Hierro toevoegen, zijn alle smaken van het eiland aanwezig die deel uitmaken van de onvergetelijke ervaring die we in deze kleine Atlantische regio beleven.

Contenido

Ga niet weg zonder...

Quesadilla is het nagerecht bij uitstek op El Hierro. Het belangrijkste ingrediënt is ambachtelijk bereide kaas van het eiland, waaraan eieren, matalahúva, citroenschil, suiker en kaneel worden toegevoegd. 

Título

Ga voor meer informatie naar de officiële website van Turismo de El Hierro