Wat u niet mag missen op El Hierro

Meest bezienswaardige plaatsen op El Hierro om van de Canarische Eilanden te genieten

El Hierro herbergt nog steeds vele natuurgebieden die vanaf hun ontstaan intact zijn gebleven. Een raadselachtig eiland, gehuld in een aureool van mystiek en dat vroeger het eindpunt markeerde van de bekende wereld. Een ongerepte natuur met oeroude bossen en kristalhelder water dat wemelt van onderwaterleven en u uitnodigt tot ontspanning en onthaasting. Daarom staat het bekend als het eiland met ziel en, om dezelfde reden, is de lijst van bezienswaardigheden rijk aan natuurgebieden.

Contenido

Dit kleine visserdorpje in de buurt van het zeereservaat Mar de las Calmas is een belangrijke trekpleister voor liefhebbers van de duiksport, want het biedt de beste omstandigheden om te duiken, evenals alle voorzieningen en een kameraadschappelijke atmosfeer. 

Maar ook als u niet van duiken houdt, behoort een bezoek aan La Restinga tot de verplichte onderdelen van uw bezoek aan Isla del Meridiano. De kleine baai met kristalhelder, kalm water nodigt uit tot zonnebaden en een ontspannende duik. Wat de lunch betreft, is er keuze te over, want tal van restaurants bieden een uitstekend idee van de gastronomie van El Hierro, waarvan de vers gevangen vis ongetwijfeld het hoogtepunt is.

Contenido

De golven hebben de lavastroom die de zee bereikte doorkliefd en dit idyllische natuurlijk zwembad doen ontstaan dat beschut ligt onder een imposante boog van vulkanisch gesteente. Het kalme water van intens azuurblauw contrasteert met de donkere rotsformaties en het witte schuim van de golven die erdoorheen breken, waardoor een bijzondere sfeer ontstaat die u onmiddellijk zal fascineren.

De toegang tot dit dromerige plekje is vrij gemakkelijk en voor extra comfort beschikt het over een zonneterras. Toch wordt het niet druk bezocht, dus dit paradijs aan zee doet u de routine en de stress van het dagelijkse leven vergeten.
 

Contenido

De oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Bimbache, hadden een geheim : een magische boom die het water leverde om in hun levensonderhoud te voorzien, want dit was een schaarse bron op het eiland. Maar nee, de Garoé of "Heilige Boom" had geen kraan. Het water werd verkregen via een veel beter systeem: de bladeren van een til (een boom die typisch is voor het laurierbos) vingen de druppels op die door de mist werden meegevoerd, een verschijnsel dat bekend staat als "horizontale regen".

Deze boom werd door een storm verwoest en in zijn plaats werd een ander exemplaar geplant, waardoor de magie van deze bijzondere plek die bijna permanent door mist wordt omgeven, behouden blijft. U zult het geweldig vinden.
 

Contenido

Kent u een plaats waar bomen zich buigen voor de wind? Waarschijnlijk niet, want dit gebeurt in maar weinig gebieden ter wereld, en El Hierro is er één van.

In de Sabinar de La Dehesa vormen de stammen van eeuwenoude jeneverbessen, al kronkelend onder de voortdurende invloed van de passaatwinden, een zeer bijzonder open bos dat niemand onverschillig laat. De bruine tinten van de vulkanische aarde zijn overvloedig aanwezig in het landschap van dit natuurparadijs en vormen een schitterend contrast met het groen van de plantengroei en het blauw van de hemel en de zee die in de achtergrond samensmelten.
 

Contenido

De reuzenhagedis van El Hierro is een bedreigde diersoort die alleen op dit eiland voorkomt. Derhalve wordt al tientallen jaren getracht het gebied terug te brengen naar de oorspronkelijke staat om het voortbestaan van deze prachtige reptielen, die uniek zijn in de wereld, in de toekomst te waarborgen. Het Lagartario is een centrum waar de dieren in gevangenschap worden gefokt met als doel de dieren terug te zetten in hun natuurlijke omgeving zodra ze de geschikte leeftijd hebben bereikt. Het is een fantastische ervaring om deze dieren van dichtbij te observeren en meer over hun bijzonderheden en over het werk van het centrum te ontdekken.

Naast het Lagartario kunt u het Ecologisch Museum van Guinea bezoeken, een plaats die ons aan de hand van de volksarchitectuur meeneemt in de geschiedenis van het eiland. De rondleiding langs deze huizen van natuursteen toont ons de evolutie van de huizen en hun inrichting door de eeuwen heen. Een echte reis naar het verleden!

 

Contenido

El Hierro is een eiland van uitkijktorens. De orografie maakt het mogelijk de landschappen te bewonderen vanaf deze prachtige natuurlijke uitkijktorens De meest indrukwekkende is de Mirador de La Peña, het werk van de beroemde kunstenaar uit Lanzarote, César Manrique ​​​​​​​die dankzij zijn uitzonderlijke talent en fijngevoeligheid deze constructie van steen en hout, uitgeroepen tot Cultuurgoed, perfect in het landschap wist te integreren. 

Het interieur herbergt een restaurant van waaruit we op 700 meter hoogte kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht op de vallei van El Golfo met de immense blauwe oceaan op de achtergrond en tegelijkertijd kunnen proeven van voortreffelijke culinaire specialiteiten van El Hierro.
 

Contenido

De Bimbache, de oorspronkelijke bewoners van het eiland, hebben sporen van hun cultuur nagelaten in gravures op het vulkanisch gesteente van de lavastromen. Deze vijf eeuwen oude schat bevindt zich in het Parque Cultural de El Julan (Cultuurpark), op de heuvels die uit de Mar de las Calmas oprijzen.

De waarde ervan is zo enorm dat de bezichtiging van de beroemde Letreros en de overige elementen van de archeologische vindplaats alleen kan plaatsvinden in gezelschap van geaccrediteerde gidsen. De rondleiding begint dan ook in het Centro de Interpretación. Een ervaring die ons in contact brengt met de eerste bewoners van dit kleine hoekje in de wereld. Dit mag u niet missen.