De kunst van César Manrique

Canarische kunst en natuur

César Manrique is dé referentie voor moderne Canarische kunst. Als man van de wereld heeft Lanzarote, zijn geboorte-eiland, ongetwijfeld de grootste invloed gehad op zijn manier van kunst interpreteren en waar hij zijn grootste stempel heeft gedrukt.

Als pionier van het milieuactivisme is zijn buitengewone visie op de relatie tussen natuur en mens bepalend voor het overgrote deel van zijn werk. Overal in de archipel ontdekken we hoe zijn kunst een eerbetoon is aan de Canarische Eilanden en aan zijn vaderland. Kleine hoekjes die voor zichzelf spreken en waar men op bezoek kan gaan om zich ten diepste met de natuur verbonden te voelen.

Contenido

César Manrique (1919-1992) werd geboren in Arrecife, Lanzarote. Schilder, beeldhouwer, architect en multidisciplinair kunstenaar, studeerde hij in Madrid en, na enkele jaren tentoonstellingen over de hele wereld, verhuisde hij naar New York, het mekka van de kunst in de jaren zestig. In hetzelfde decennium keerde hij terug naar Lanzarote om zich definitief op zijn geboorte-eiland te vestigen. oen begon hij aan zijn meest persoonlijke en ambitieuze project: het eiland zelf gebruiken als een ecologisch canvas. De liefde die hij voor zijn land voelde komt tot uiting in zijn oeuvre, respect voor de natuur en voor de plaatselijke architectonische traditie. In 1978 werd hem de Premio Mundial de Ecología y del Turismo (internationale onderscheiding voor ecologie en toerisme) toegekend.

Contenido

Het artistieke werk van César Manrique volgde de tendenzen van zijn tijd, maar het zijn zijn projecten op de Canarische Eilanden die zich onderscheiden door het exploreren van nieuwe werkwijzen. In al deze werken streeft Manrique naar een uiterst respectvolle dialoog en integratie met de natuur. Uitkijkpunten, tuinen, ingrepen aan de kust, culturele centra... De lijst is eindeloos en valt op door zijn originaliteit en tijdloze moderniteit. Manrique's werk is voornamelijk te bewonderen op Lanzarote, maar ook op Fuerteventura, Tenerife, La Gomera en El Hierro. 

Contenido

Het was het eerste door César Manrique gecreëerde centrum voor kunst, cultuur en toerisme en is een duidelijk voorbeeld van de harmonie tussen kunst en natuur. De kunstenaar gebruikte een deel van de binnenkant van de vulkanische tunnel om een natuurlijk auditorium van uitzonderlijke schoonheid te creëren. Ernaast ligt een palmentuin met een kunstmatig meer en het museum Casa de los Volcanes, een vulkanologisch centrum van wetenschappelijk en cultureel belang.

Contenido

César Manrique's sterke persoonlijke betrokkenheid bij zijn werk en zijn ecologische visie brachten hem ertoe een reeks vulkanische bellen om te bouwen tot zijn eigen huis, waarin hij jarenlang heeft gewoond. In dat huis, waar vele prominenten en kunstenaars uit die tijd hebben geslapen, is thans de stichting gevestigd die zijn naam draagt. Een rondleiding door de vertrekken, gedecoreerd met kunstwerken van Manrique en uit zijn privécollectie, is de beste manier om de geest en het talent van deze ongeëvenaarde kunstenaar te leren kennen. 

Contenido

Lago Martiánez, gelegen aan de kust, is een prachtig voorbeeld van architectuur die naar de zee is gericht. Met een oppervlakte van 33.000 m2 heeft deze lagune de vorm van een reusachtige smaragd. Binnenin bieden vijf eilanden restaurants, barbecues en feestzalen. De terrassen en tuinen met inheemse flora dragen bij tot de exotische sfeer, en het hele complex, dat meerdere beeldhouwwerken van de kunstenaar herbergt, past perfect in de traditionele Canarische architectuur.

Contenido

Andere werken van de kunstenaar die u op de Canarische Eilanden kunt bezoeken