Sterrenregens die u niet mag missen op La Palma

Jaarlijkse kalender voor astronomische evenementen op het eiland met de helderste hemel van Europa

Contenido

Isla Bonita is uitgeroepen tot Starlight-bestemming en -reservaat, en is een van de favoriete plekken voor astronomieliefhebbers om het hele jaar door te genieten van sterrenregens. Met een van de helderste hemels ter wereld en een netwerk van astronomische uitkijkpunten die alle gemeenten bestrijken, kun je in de hoogste delen van het eiland de Melkweg met het blote oog waarnemen in een fascinerend en verbazingwekkend spektakel.

Contenido

De ongelooflijke hemel van La Palma is een van de redenen waarom het eiland sinds 1985 een Astrofysisch Instituut van de Canarische Eilanden,heeft, waar een gemeenschap van internationale wetenschappers samenwerkt aan ruimteonderzoek.

De Roque de los Muchachos gelegen op 2.426 meter boven zeeniveau, is een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken dankzij het fenomeen dat bekend staat als de Zee van Wolken, die lichtvervuiling van kuststeden tegenhoudt.

La Palma heeft in alle gemeenten een netwerk van astronomische uitkijkpunten die samen een astronomisch museum in de openlucht vormen, met verschillende thema's variërend van de interpretatie van de hemel tot de simulatie van de equinoxen en solstitia. Liefhebbers van de nachtelijke hemel kunnen ook genieten van het brede aanbod aan activiteiten op het eiland, waaronder wandelroutes en astronomische bezienswaardigheden.

Archeoastronomie volgt ook het spoor van de eerste bewoners van het eiland, de Awara, die volgens nieuw onderzoek oude sterren-, zonnewende- en equinoctiale markeringen vastlegden in verschillende grotgravures en stapels stenen.

Imagen
Cumbres de La Palma
Cumbres de La Palma
Contenido

Om de sterrenregen zo goed mogelijk te kunnen zien, heeft de eilandraad een gids gepubliceerd met aanbevelingen zoals het dragen van comfortabele warme kleding, eten en drinken, want als er iets nodig is voor astronomische observatie, dan is het wel geduld.

Om de kosmos met het blote oog te observeren, wordt ook aangeraden om het gebruik van zaklampen en hoofdlampen te beperken, omdat die de waarneming van andere gebruikers belemmeren, om de waarneming van voertuigen die in het gebied rijden te respecteren en om het verbod op het maken van lawaai, het spelen van muziek of het achterlaten van afval op de observatieplaatsen na te leven.

Contenido

Het hele jaar door biedt de hemel van La Palma een spektakel dat bijna maand na maand te volgen is.

  • Sterrenregen Cuadrántidas vindt bijvoorbeeld plaats van 27 tot 10 januari en is te zien op La Palma. De activiteit stopt op geen van deze dagen.
  • Sterrenregen Líridas vindt plaats op 21 en 22 april en is zichtbaar vanaf La Palma. Het is een middelzware meteorenregen die over het algemeen goede aantallen meteoren produceert gedurende drie nachten.
  • Sterrenregen Acuáridas vindt plaats van 29 april tot 2 mei. Op La Palma is de beste tijd voor zonsopgang.
  • Sterrenregen Alfa Capricórnidas vindt plaats op 29 en 30 juli en La Palma is een van de beste plaatsen om deze sterrenregen te zien.
  • Sterrenregen Las Perseidas is de populairste meteorenregen en piekt op warme augustusnachten op La Palma. De Perseïden zijn actief van 17 juli tot 24 augustus.
  • Las Leónidas zijn meteorenstormen die van 6 tot 30 november voorkomen. Ze zijn bijzonder omdat de kleur van deze meteoren over het algemeen roodachtig is, ze erg snel zijn omdat de aarde ze frontaal tegenkomt en ze vaak een groen spoor achterlaten dat een paar seconden aanhoudt.
  • Sterrenregen Gemínidas is de meest intense meteorenregen van het jaar. Bovendien is de beste tijd om ze te zien midden in de nacht. Ze vindt plaats tussen 12 en 15 december en met het lenteweer op de Canarische Eilanden en La Palma is het een genot om ze op deze winterse data te zien.
  • Voor 31 december vindt sterrenregen Úrsidas plaats. Van 16 tot 26 december vallen ze uit de hemel om afscheid te nemen van het jaar op het noordelijk halfrond, de enige plek waar ze te zien zijn, en La Palma is een bevoorrechte plek om ze te zien.

Vergeet niet dat je op het eiland een groot aantal bedrijven vindt die je deze geweldige ervaring kunnen bieden.

Contenido

Vergeet niet dat je op het eiland een groot aantal bedrijven vindt die je deze geweldige ervaring kunnen bieden.