Rustige landelijke plekken om te werken op afstand op de Canarische Eilanden

Voor sommigen draagt het mijden van grote steden en het contact met de natuur positief bij aan hun productiviteit.

Wonen (en werken) met uitzicht op de Atlantische Oceaan is een droom van de overgrote meerderheid, hoewel er een groeiende trend is bij telewerkers en bezoekers om zich te vestigen in rustige gebieden buiten de traditionele toeristische centra. Naast de zon en het strand hebben de eilanden een aantal zeer interessante opties om te genieten van de landelijke omgeving als een 100% haalbaar alternatief voor telewerkers.

Contenido

Plattelandstoerisme is een wijdverbreide praktijk, zelfs onder de inwoners van de Canarische Eilanden, die naar de naburige eilanden reizen om de verscheidenheid aan landschappen en ecosystemen van de Canarische archipel te ontdekken. Er is dan ook een ruim aanbod aan landelijke huizen in een prachtige natuurlijke omgeving die per dag, per week of zelfs voor langere periodes gehuurd kunnen worden.

De typische Canarische huizen op het platteland zijn herkenbaar aan hun eenvoudige maar robuuste architectuur, hun pannendaken en het gebruik van natuursteen en hout, met name Canarisch dennenhout.

Imagen
Casona de Yaiza
Casona de Yaiza
Contenido

Een van de meest gewaardeerde aspecten van de landelijke huizen is het uitzicht. Sommige huizen kijken uit op indrukwekkende ravijnen, andere bevinden zich in de beschutting van een (palm)bos en soms liggen ze ook op plekken van waaruit je het dorre vulkaanlandschap, zo betoverend en karakteristiek voor de oostelijke eilanden, kunt aanschouwen.

Contenido

Een uniek type accommodatie dat veel voorkomt in het binnenland is de grotwoning waarvan de traditie teruggaat tot in de tijd van de holbewoners. Dit zijn kunstmatige grotconstructies, uitgegraven uit vulkanisch tufsteen door de oorspronkelijke eilandbewoners. Als je tegenwoordig in een grotwoning verblijft, benader je de oorspronkelijke wereld van de Canarische Eilanden zonder van enig comfort te hoeven afzien, want ze zijn meestal ruim en van alle gemakken voorzien. Bovendien zijn de grotten koel in de zomer en houden ze de warmte in de winter goed vast.

De grotwoningen in Artenera, een dorpje in het midden van het eiland Gran Canaria, behoren tot een van de grootste en best bewaarde nederzettingen op het eiland. Sommige woningen zijn omgebouwd tot vakantiehuizen.

Contenido

Het is een wereldwijde trend: telewerkers spelen een belangrijke rol in de herbevolking van die plaatsen die van oudsher bestemd zijn voor de vakantie (dorpjes, gehuchten...) of waarvan de toekomst bedreigd wordt door de ontvolking.

Contenido
Contenido

Een van de grootste obstakels voor werken op afstand op het platteland is het ontbreken van een goede internetverbinding, een essentieel hulpmiddel in het dagelijks leven van een telewerker. De Canarische Eilanden hebben momenteel een van de beste breedbandverbindingen in Europa, een concurrentievoordeel dat de eilandengroep positioneert als een referentielocatie voor werken op afstand. 

Zelfs in de meeste landelijke gebieden van de eilanden is een goede verbinding mogelijk dankzij satellieten die vanuit elk punt van de archipel een goede verbinding bieden.

Contenido
Contenido

Contenido

Integreren met de omgeving

Sociale contacten en integratie met de omgeving en de plaatselijke bevolking worden zeer gewaardeerd door telewerkers. Het karakter van de eilandbewoners is over het algemeen vriendelijk en gastvrij, en misschien nog wel meer in landelijke omgevingen, waar het contact oprechter is waardoor het mogelijk is nauwere banden aan te knopen en te leren van de wijsheid en waarden van de bewoners.

Een positieve impact maken

Omdat werken op afstand vanuit een dorpiedereen ten goede komt: het genereert een zeer positieve impact voor de dorpbewoners, die zien hoe ruimtes nieuw leven wordt ingeblazen, waardoor inkomsten worden gegenereerd en nieuwe middelen van bestaan worden ontwikkeld voor gebieden die ontvolkt zijn. Op deze wijze wordt bijgedragen aan het minimaliseren van de kloof tussen landelijke en stedelijke omgevingen. Een win-win uitwisseling.

Een ervaring beleven 

Wonen en werken in een landelijke omgeving stelt telewerkers in staat de routine te ontvluchten en een ontspannen en rustige omgeving te vinden, weg van de grote steden. In contact komen met de natuur, een beter evenwicht vinden tussen werk en vrije tijd of tijd doorbrengen in een andere omgeving biedt hen de kans om een unieke ervaring te beleven.

Landelijke gebieden bieden een reëel alternatief voor de toekomst van telewerken. Een duurzame optie tegen ontvolking, waarbij een nieuw scenario wordt voorgesteld waarin het mogelijk is om collaboratieve ruimtes te creëren op onverwachte plaatsen, waardoor meer authentieke relaties met lokale actoren ontstaan en men kan genieten van de voordelen van werken op afstand vanuit een natuurlijke omgeving, terwijl een zeer positieve impact voor de dorpen en de landelijke omgevingen wordt gecreëerd.