Werken met uitzicht op de Atlantische Oceaan is een droom voor veel mensen maar er bestaat een groeiende trend onder telewerkers en bezoekers om zich te vestigen in rustige gebieden buiten de traditionele toeristische centra. Naast de zon en het strand hebben de eilanden een aantal zeer interessante opties om te genieten van de landelijke omgeving als een 100% haalbaar alternatief voor werken op afstand.
Een landelijke accommodatie kiezen
Plattelandstoerisme is een wijdverbreide praktijk, zelfs onder de inwoners van de Canarische Eilanden, die naar de naburige eilanden reizen om de verscheidenheid aan landschappen en ecosystemen van de Canarische archipel te ontdekken. Er is dan ook een ruim aanbod aan landelijke huizen in een prachtige natuurlijke omgeving die per dag, per week of zelfs voor langere periodes gehuurd kunnen worden.
De accommodaties van dit type spelen een speciale rol in de integratie van praktijken die duurzaamheid bevorderen, zoals het gebruik van hernieuwbare energie, het gebruik van lokale materialen of de ondersteuning van initiatieven die de biodiversiteit ondersteunen, waardoor telewerkers de mogelijkheid krijgen om de eilanden op een verantwoorde manier te bezoeken, van de omgeving te genieten en bij te dragen aan het behoud ervan.
Een van de meest gewaardeerde aspecten van de landelijke huizen is het uitzicht. Sommige huizen kijken uit op indrukwekkende ravijnen, andere bevinden zich in de beschutting van een (palm)bos en soms liggen ze ook op plekken van waaruit je het dorre vulkaanlandschap, zo betoverend en karakteristiek voor de oostelijke eilanden, kunt aanschouwen.
Een uniek type accommodatie dat veel voorkomt in het binnenland is de grotwoning waarvan de traditie teruggaat tot in de tijd van de holbewoners. Dit zijn kunstmatige grotconstructies, uitgegraven uit vulkanisch tufsteen door de oorspronkelijke eilandbewoners. Als je tegenwoordig in een grotwoning verblijft, benader je de oorspronkelijke wereld van de Canarische Eilanden zonder van enig comfort te hoeven afzien, want ze zijn meestal ruim en van alle gemakken voorzien. Bovendien zijn de grotten koel in de zomer en houden ze de warmte in de winter goed vast.
Het kiezen van accommodaties zoals grotwoningen is ook een duurzame optie, omdat hun natuurlijke ontwerp energie-efficiëntie bevordert en de behoefte aan kunstmatige verwarmings- of koelsystemen vermindert.
De grotwoningen in Artenera, een dorpje in het hart van het eiland Gran Canaria, behoren tot een van de grootste en best bewaarde nederzettingen op het eiland. Sommige van deze woningen zijn omgebouwd tot vakantiehuizen.
Betrokkenheid met de landelijke omgeving
Het is een wereldwijde trend: telewerkers spelen een belangrijke rol in de herbevolking van die plaatsen die van oudsher bestemd zijn voor de vakantie (dorpjes, gehuchten...) of waarvan de toekomst bedreigd wordt door de ontvolking. Door zich te verplaatsen naar een landelijke omgeving kunnen werknemers op afstand bijdragen aan de lokale ontwikkeling, door lokale bedrijven te ondersteunen en deel te nemen aan initiatieven die duurzaam toerisme bevorderen. Dit model helpt niet alleen om lokale economieën nieuw leven in te blazen, maar bevordert ook een meer evenwichtige en respectvolle relatie met de natuurlijke omgeving.
Het verplaatsen van de werkruimte naar de landelijke omgeving, waar het contact met de natuur, de rust of het feit dat je op een meer authentieke manier kunt integreren met de lokale bevolking beter mogelijk is, hebben ervoor gezorgd dat dorpen zoals Icod de los Vinos in het noordoosten van Tenerife of Antigua op het eiland Fuerteventura, een aanzienlijke groei van telewerkers doormaken, met interessante initiatieven zoals Pueblos Remotos (afgelegen dorpen), belast met het stimuleren van verschillende landelijke gebieden op de eilanden middels kleine gemeenschappen van telewerkers die hun kennis, tijd en middelen inbrengen om hier een positieve impact te genereren.
Internet is niet langer een probleem
Een van de grootste obstakels voor werken op afstand op het platteland is het ontbreken van een goede internetverbinding, een essentieel hulpmiddel in het dagelijks leven van een telewerker. De Canarische Eilanden hebben momenteel een van de beste breedbandverbindingen in Europa, een concurrentievoordeel dat de eilandengroep positioneert als een referentielocatie voor werken op afstand.
Zelfs in de meeste landelijke gebieden van de eilanden is een goede verbinding mogelijk dankzij satellieten die vanuit elk punt van de archipel een goede verbinding bieden.
Voordelen van werken of afstand in landelijke gebieden
Telewerken vanuit landelijke gebieden op de eilanden heeft veel voordelen:
Genieten van de natuur
Met 40% van de eilanden als beschermd gebied en 7 biosfeerreservaten hebben de Canarische Eilanden een van de meest waardevolle natuurlijke ecosystemen ter wereld, waar je rust kunt vinden en volledig in contact met de natuur bent.
Een klein paradijs dat behouden moet blijven in het midden van de Atlantische Oceaan met ongelooflijke landschappen om te ontdekken in het binnenland. Een archipel met 4 nationale parken: het Nationaal Park Timanfaya (op Lanzarote), het Nationaal Park van de Teide (op het eiland Tenerife), de Caldera de Taburiente (op La Palma) of het Nationaal Park Garajonay (op La Gomera), naast eeuwenoude bossen en dorpjes met een eigen charme.
Het is belangrijk om bij buitenactiviteiten te kiezen voor duurzaam gedrag, zoals het in acht nemen van bewegwijzerde routes, het zoveel mogelijk beperken van geluid, het vermijden van afval of deelnemen aan natuurbeschermingsactiviteiten.
Integreren met de omgeving
Sociale contacten en integratie met de omgeving en de plaatselijke bevolking worden zeer gewaardeerd door telewerkers. Het karakter van de eilandbewoners is over het algemeen vriendelijk en gastvrij, en misschien nog wel meer in landelijke omgevingen, waar het contact oprechter is waardoor het mogelijk is nauwere banden aan te knopen en te leren van de wijsheid en waarden van de bewoners.
Een positieve impact maken
Werken op afstand vanuit een dorp komt iedereen ten goede: het genereert een zeer positieve impact voor de dorpbewoners, die zien hoe ruimtes nieuw leven wordt ingeblazen, waardoor inkomsten worden gegenereerd en nieuwe middelen van bestaan worden ontwikkeld voor gebieden die ontvolkt zijn. Op deze wijze wordt eraan bijgedragen de kloof tussen landelijke en stedelijke omgevingen tot een minimum te beperken. Een win-win uitwisseling.
Een ervaring beleven
Wonen en werken in een landelijke omgeving stelt telewerkers in staat de routine te ontvluchten en een ontspannen en rustige omgeving te vinden, weg van de grote steden. In contact komen met de natuur, een beter evenwicht vinden tussen werk en vrije tijd of tijd doorbrengen in een andere omgeving biedt hen de kans om een unieke ervaring te beleven.
In veel gevallen biedt integratie de mogelijkheid voor verantwoordelijke telewerkers om deel te nemen aan gemeenschapsprojecten die de duurzaamheid bevorderen, de lokale economie ondersteunen en het milieu beschermen.