Snelle verbinding vanaf de Canarische Eilanden: een concurrentievoordeel

Connnectiviteit van hoge generatie die de eilanden positioneert als referentie voor werken op afstand.

Als je als eens op afstand hebt gewerkt, weet je dat een goede internetverbinding een van de essentiële voorwaarden is. In tegenstelling tot de misvatting dat de eilanden minder goede verbindingen zouden hebben dan het vasteland, beschikken de Canarische Eilanden tegenwoordig over een van de beste breedbandverbindingen van Europa. Dit is ongetwijfeld een concurrentievoordeel dat de eilandengroep positioneert als een referentielocatie in Europa voor werken op afstand.

Contenido

Volgens het laatste rapport over breedbanddekking op de Canarische Eilanden 2022 hebben de Canarische Eilanden een uitstekende connectiviteit en is toegang tot snelle netwerken (tot 1 Gbps) gegarandeerd in de belangrijkste stadscentra en steden. In steden als Las Palmas de Gran Canaria of Santa Cruz de Tenerife zijn ook veel glasvezelnetwerken (FTTH) aangelegd, met een hogesnelheidsdekking die 92,5% van het eiland bestrijkt, waarbij de vaste internetverbindingen de grootste dekking op de eilanden biedt.

Contenido

Mobiele dekking is vrijwel overal gegarandeerd, met snelheden tot 300 Mbps op de meeste eilanden, dankzij de 5G-technologie. Zelfs in landelijke gebieden is het mogelijk om te genieten van een goede internetverbinding dankzij satellieten die een goede connectiviteit in landelijke gebieden bieden.

Contenido

Draadloze korteafstandsnetwerken (wifi-netwerken) zijn een service die steeds vaker geboden wordt in openbare en private ruimtes op alle eilanden. Het beschikken over een goede internetverbinding is een absoluut vereiste, niet alleen voor coworking of coliving. Het is ook een vereiste voor instellingen zoals hotels, cafés, bars en restaurants, die hun faciliteiten aanpassen om een goede internetverbinding aan te bieden en op deze manier de gebruikerservaring verbeteren. Openbare ruimtes sluiten zich ook aan bij dit initiatief en bieden gratis wifi aan op plaatsen zoals parken of stranden of in vervoersmiddelen.

Dankzij de draadloze netwerken hebben telewerkers een enorme vrijheid om vrijetijds- en werkruimtes te combineren en kunnen ze overal beschikken over een goede internetverbinding en hun kantoor kunnen opzetten terwijl ze genieten van andere toeristische attracties of buiten kunnen telewerken dankzij het goede weer het hele jaar door op de Canarische Eilanden. 

De meeste openbare wifi-netwerken op de eilanden zijn veilig en volledig gratis, hoewel het altijd raadzaam is om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals zeker stellen dat het netwerk voldoet aan het https-beveiligingsprotocol, een VPN installeren of vermijden om gevoelige inhoud te down- of te uploaden via het netwerk.

Contenido

Op de Canarische Eilanden zijn talloze internetproviders actief. Naast de belangrijkste nationale bedrijven zijn er verschillende lokale bedrijven die verschillende installatie- en onderhoudsdiensten aanbieden met tarieven die zijn aangepast aan de verbindingsbehoeften van elke telewerker, die over het algemeen goedkoper zijn dan in de rest van Spanje vanwege het belastingtarief dat wordt toegepast op de eilanden, de IGIC (7% tegenover 21% btw). Van draagbare draadloze apparaten of netwerken tot glasvezelnetwerken of de installatie van schotelantennes in landelijke gebieden.

Contenido

Enkele van de regionale internetproviders zijn: 

WiFi4all

PatuMovil

CanaryTek

Wifi Canarias

Verimax

Contenido

Wanneer de technologische omstandigheden gunstig zijn, neemt de productiviteit toe en daarmee ook de mogelijkheid om vrije tijd te hebben en deze te besteden aan hobby's of om bijvoorbeeld nieuwe plaatsen te leren kennen en volledig onder te gaan in de Canarische manier van leven.

Al deze factoren dragen bij aan de beslissing van veel telewerkers die de Canarische Eilanden kiezen als een Atlantische hub om te werken.