Kilometer 0-souvenirs: wat neem je mee uit La Palma?

Isla Bonita biedt een grote verscheidenheid aan lokale producten die ons na thuiskomst zullen herinneren aan ons bezoek.

De recepten van La Palma, van de desserts tot de bereide soepen en mojos, en ook de wijn en kaas, zijn een mix van traditionele en nieuwe bijdragen van hedendaagse recepten. Er zijn talloze mogelijkheden om de smaken mee naar huis te nemen in je koffer.

Iedereen die Isla Bonita verlaat, kan de tekst van een bekend liedje van het eiland beter begrijpen: ‘Yo quisiera volver a La Palma...’ (Ik zou graag terugkeren naar La Palma...). Misschien kun je niet snel of voor lange tijd terugkeren, maar je kunt wel souvenirs meenemen van een gebied dat bovenal en naast de natuur - het eiland is uitgeroepen tot UNESCO-iosfeergebied - smaken en ambachten heeft die je helpen om er ondanks de afstand naar terug te keren.

Contenido

Het kilometer 0-landbouwmodel bestaat al tientallen jaren op La Palma. Met dit model zijn de boeren op het eiland overgestapt op agro-ecologie, die de traditionele kennis van het platteland combineert met moderne wetenschap met als doel het creëren van een financieel levensvatbare, duurzame en eerlijke primaire sector.

Naast het fruit en de groenten van de boerenmarkten op het eiland, met name de Puntagorda en La Recova (de groothandelsmarkt) in Santa Cruz de La Palma, kun je ook handwerk uit La Palma vinden. Dit is uniek in de wereld, niet alleen vanwege de zijden kleding gemaakt van zijderupsen en geproduceerd op traditionele weefgetouwen, maar ook vanwege het fijne handborduurwerk, de verfijnde sigaren en het elegante keramiek. Er zijn ook markten in El Paso, Puntallana en Villa de Mazo, en niet te vergeten de vlooienmarkt in Aragual.

In het Museo de La Seda, in El Paso, kun je sjaals, tassen en zelfs schoenen kopen, vers van het weefgetouw. Deze plek heeft een eeuwenlange traditie, omdat het deel uitmaakte van de Zijderoute die via Europa van en naar China liep.

Contenido

De kazen van La Palma worden voornamelijk gemaakt van geitenmelk, maar ook van schapen die vrij in de bossen grazen. Overal op La Palma vind je kilometer 0-kaas, omdat het van oudsher een van de belangrijkste voedingsmiddelen in de huishoudens van La Palma was. De kazen die nu te koop zijn, hebben het kwaliteitskenmerk en hebben talloze prijzen gewonnen op regionale, nationale en internationale beurzen.

De smakelijke amandeldesserts, zoals de beroemde Bienmesabe of almendrados of amandelkaas, doen de smaakpapillen terug naar La Palma reizen. Ook de wijnen, waarvan de traditie van het verbouwen op vulkanisch terrein begon in de 16e eeuw en vandaag de dag nieuw leven is ingeblazen met rode en witte wijnen van bodega's op het eiland die rijke wijnen produceren met kunst en toewijding. Zowel de kaas als de wijn worden beschermd met een oorsprongsbenaming.

Er is ook de mojo de La Palma, gemaakt op het eiland met een eigen recept dat het consistentie geeft en hete peper naar smaak, soms erg pittig. Het wordt vacuüm verpakt gekocht en voegt toe aan de smaak, naast de traditionele Canarische papas arrugadas, van elk gerecht als een saus, die de saus van het leven is.

La Palma biedt dus een breed scala aan lokale gerechten en dranken om de nuances van een eiland dat baadt in de Atlantische Oceaan en het groen van de weilanden, bossen en beschermde natuurgebieden te proeven. Ze maken allemaal deel uit van het merk Saborea La Palma, een symbool van de gastronomische kwaliteit van de bestemming.