Kerstmis in de zon

Een ander kerstfeest in het beste klimaat ter wereld

Wat de toeristen op de Canarische Eilanden verrast als zij Kerst komen vieren, is het warme klimaat met zeer milde temperaturen en nauwelijks neerslag. Omdat het op slechts vier uur vliegen van de meeste Europese steden ligt, kunt u de hele winter door in de zee zwemmen en zonnebaden en ook uit de eerste hand kennismaken met de bijzondere en mooie kersttradities van de eilanden.

Contenido

Wanneer u in december de eilanden bezoekt, moet u weten dat Gran Canaria Kerstmis inluidt met een spectaculaire kerststal van zand, gebeeldhouwd door verschillende internationale kunstenaars op het schitterende strand van playa de Las Canteras: een prachtig schouwspel van vergankelijke kunst aan zee, dat een hoogte van meer dan vijf meter bereikt. De Ranchos de Pascua zijn niet zo opvallend, maar worden op Lanzarote nog steeds gevierd op het ritme van tamboerijnen en castagnetten die door verschillende groepen mensen worden bespeeld als zij door de straten lopen en liederen zingen ter nagedachtenis van de overledenen. Een traditie met een geschiedenis van vier eeuwen die ons terug voert naar lang vervlogen tijden.

Contenido

De strandgangers kunnen niet weerstaan om het nieuwe jaar op het strand te beginnen, met name op de Canarische Eilanden, waar dit zowel in de winter als in de zomer mogelijk is. Het is geen officiële traditie, maar veel Canariërs nemen afscheid van het oude jaar op stranden zoals Las Canteras, op het eiland Gran Canaria, en verwelkomen het nieuwe jaar op dezelfde plaats. Ieder jaar op 1 januari besluiten veel mensen een verfrissende duik te nemen in de hoofdstad van Gran Canaria om het nieuwe jaar goed en vol goede voornemens te beginnen. 

Contenido

Als u op 5 januari op de Canarische Eilanden bent, kunt u een traditie meemaken die in Spanje diep geworteld is, namelijk de optocht van de Drie Wijzen. Melchior, Gaspar en Balthasar trekken door de straten van de belangrijkste steden en dorpen van de eilanden, alvorens aan alle kinderen geschenken uit te delen. Een kleurrijk spektakel, met fictieve personages, muziekkorpsen en dansgroepen, speciaal voor de allerkleinsten, die reikhalzend uitkijken naar de volgende dag waarop Hunne Majesteiten hun hebben verrast met wat ze hebben gevraagd omdat ze braaf zijn geweest. Iets serieuzer maar van een plechtige schoonheid zijn de Autos de Reyes, die de reis van de Wijzen naar Bethlehem beschrijven en dezelfde avond worden opgevoerd in steden als Agüimes op Gran Canaria, El Sauzal en Tejina op Tenerife, en Garafía op La Palma. 

Contenido

Het lijdt geen twijfel dat Kerstmis op de Canarische Eilanden een warme aangelegenheid is, maar dat betekent niet dat het niet zo zoet is als forel, het Canarische kerstdessert bij uitstek dat op kerstavond niet mag ontbreken. Bereid met zoete aardappelen of kalebasjam, de meest gebruikelijke versie, of met amandelen, eieren en citroen, is het recept voor dit soort zoet en knapperig gebak van generatie op generatie doorgegeven zonder aan belang in te boeten. Het is gebruikelijk om in sommige dorpen straatstalletjes tegen te komen waar u ze kunt kopen om er tijdens uw wandeling van te smullen.