Cruz del Carmen—Punta del Hidalgo

Een wandeling door het plantenrijk van Tenerife

Deze wandelroute, die Cruz del Carmen met Punta del Hidalgo verbindt, bestaat uit drie verschillende gedeelten rond het landschapspark van Anaga in het noorden van Tenerife, elk door een gebied met een geheel eigen vegetatie. Gedurende het eerste gedeelte van deze wandelroute, tussen Cruz del Carmen en Las Carboneras, overheersen de laurierbossen, die daarna plaatsmaken voor kleine akkers. Daarna volgt de streek Chinamada, waar het pad omlaag loopt naar zeeniveau, richting het overwegend door kreupelhout en struikgewas begroeide gebied rond Punta del Hidalgo.

Een wandelpad van de top naar het strand

Met een lengte van zeven kilometer en een maximaal hoogteverschil van 916 meter loopt deze wandelroute afwisselend over onverharde wegen, bospaden en enkele stukken autoweg. De route is niet al te zwaar en duurt zo’n vier uur om te bewandelen. Het is aan te raden om voor deze afdaling naar de kust gepaste uitrusting en geschikt schoeisel te dragen en koude dranken of water mee te nemen. En vergeet ook het fototoestel niet, om de weidse vergezichten over het laagland van La Laguna en, vanaf het uitkijkpunt van Aguaide, over de kust van Anaga als herinnering vast te leggen.

Lengte
9,7 km
Public transport
Localidad
San Cristóbal de La Laguna
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cruz del Carmen-Punta del Hidalgo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Kruis Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Tenerife
Título
Kruis Cruz del Carmen

Deze grote opening, vandaag de dag een parkeerplaats met verschillende faciliteiten, is een belangrijk kruispunt. Vroeger stond hier een kruis gewijd aan de maagd Carmen die de voorbijgangers beschermde. Aan het einde van de negentiende eeuw besloot bosbeheer van deze zone diegenen te belonen die een steen met een bundel hout met zich meebrachten. Op die manier werd materiaal verzameld om deze kapel te bouwen voor het Kruis van Carmen. Neem alvorens af te dalen eerst een kijkje bij het uitkijkpunt voor een prachtig uitzicht over de velden van Vega de La Laguna.

Imagen
Subtítulo
Kruis Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Tenerife
Título
Las Carboneras

Dit kruispunt was belangrijk omdat hier de inwoners van Punta del Hidalgo, "punteros" genoemd, en de inwoners van Las Carboneras samenkwamen en omhoog gingen naar het Kruis van Carmen, een hooggelegen distributiepunt. Het belang van dit kruispunt wordt aangegeven door een kruisbeeld als getuige van het passeren van zoveel mensen. Hier komen we aan na het doorlopen van de kloof met treden, wat een van de zwaarste gedeelten van de route is vanwege het sterke hoogteverschil in hele korte tijd.

Imagen
Subtítulo
Kruis Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Tenerife
Título
Chinamada

Dit buurtschap halverwege de route is een uitstekend voorbeeld van grotwoningen die in Anaga nog te vinden zijn. De meeste huizen hier zijn grof uitgehouwen grotten. Het weinige vlakke land dat er was werd gebruikt als landbouwgrond en de mensen leefden aan de rand ervan om zoveel mogelijk het bouwen op vruchtbare grond te vermijden. De meeste huizen van het buurtschap staan rondom de rots. Voordat we verder afdalen is het de moeite waard een kijkje te nemen bij het uitkijkpunt van Aguaide met indrukwekkende uitzichten over Punta del Hidalgo en de rest van de noordkust van Anaga. Direct na vertrek zien we midden in het ravijn een indrukwekkende, omhoog staande rots die opvalt door zijn lichte kleur. Dit is de zogenaamde rots van Los Pinos, of pijnbomen, waar we het enige Canarische pijnwoud vinden omdat dit park in theorie onder de normale boomgrens van deze boomsoort staat. Deze rots bevat een van de inheemse botanische soorten van het park, Cistus chinamadensis, een inheemse zonneroos.

Imagen
Subtítulo
Kruis Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Tenerife
Título
Broer en Zus

Deze prachtige rots is het symbool van het dorp Punta del Hidalgo. De naam, Broer en zus, komt van een legende van de oorspronkelijke bewoners, de guanche. Een verliefde broer en zus die elkaar niet mochten liefhebben klommen op de rots en wierpen zich 's nachts de diepte in. De berg was gebroken door het verdriet en splitste in twee, klagend van verdriet.

Imagen
Subtítulo
Kruis Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Tenerife
Título
Put Pozo La Fajana

De gebouwen die we aan een kant van het ravijn zien, behoren tot de Put La Fajana, die de landbouwbedrijven van Punta del Hidalgo van water voorziet. Het grootste gebouw bevat zeer waardevolle antieke machines die momenteel niet kunnen worden bezichtigd door het publiek. De put is eigenlijk een soort watermijn die via een ondergrondse gang naar de binnenkant van het ravijn loopt om zoetwater op te vangen en keert zich af van het binnendringende zoute zeewater.

Imagen
Subtítulo
Kruis Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Tenerife
Título
Mirador de La Punta - Uitkijkpunt

De route eindigt bij een uitkijkpunt met een VVV-informatiekantoor. Het uitkijkpunt biedt uitzicht op het massief van Anaga, waarvan we zijn afgedaald, en op de kust. We zien een monument ter ere van een van de grote Canarische folkorefiguren, Sebastián Ramos, El Puntero genoemd, ter herinnering aan het feit dat dit dorp een belangrijke rol speelde bij de oorsprong van de plaatselijke folklore. Als we de route volgen tot de kust, kunnen we zwemmen in de plassen aan de zee en de interessantste schorren van het eiland zien. Aan het einde van de wandeling is ook een bushalte.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
54784
10 13
262
10045