Beklimming van de vulkaan de Teide

Een excursie naar het hoogste punt van de Canarische Eilanden

In het centrum van het eiland Tenerife ligt het Nationale Park van de Teide. Hier kunnen verschillende bergwandelroutes worden afgelegd, waaronder paden die naar de hoogste top van deze vulkaan lopen. De bergwandelroute begint in Montaña Blanca en heeft een hoge moeilijkheidsgraad vanwege zijn steile beklimming (van 1367 naar 3715 meter) en zijn lange tijdsduur: na zes uur wordt de berghut van Altavista bereikt. Hier bestaat de mogelijkheid om te overnachten, mits er toestemming is aangevraagd om de volgende dag af te wachten en het laatste gedeelte van de beklimming te ondernemen, naar de krater van de vulkaan de Teide zelf.

Een veeleisende maar unieke bergwandelroute

Deze route is aangepast aan bergwandelaars en loopt over een totale lengte van negen kilometer afwisselend over verharde en onverharde paden. Onderweg passeert de wandelaar plekken van grote geologische waarde, zoals de Montaña Rajada, Mina de Pómez, Huevos del Teide, Estancia de los Ingleses en La Rambleta. Het laatste gedeelte van de beklimming loopt over het bergwandelpad ‘Telesforo Bravo’, dat tussen lavatunnels door naar de kraterrand van de vulkaan voert. Het is belangrijk om geschikte kleding en gepast schoeisel te dragen, en eten en koude dranken mee te nemen. Wie bovenop de berg de kou van het ochtendgloren wil meemaken, doet er goed aan om warme en beschermende kleding mee te nemen.

Lengte
9 km
Public transport
Localidad
Santiago del Teide
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Subida al Teide
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Montaña Blanca

We beginnen de afdaling van deze berg van puimsteen, dat vroeger geëxploiteerd werd voor industrieel en landbouwgebruik. Puimsteen is het resultaat van explosieve uitbarstingen tengevolge van gassen in magma, waarbij als het in de openlucht komt er zich een fenomeen voordoet zoals het ontkurken van champagne en het “schuim van de ontkurking” zien we vandaag de dag als puimsteen.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Gescheurde berg

Deze berg ligt rechts van ons bij het afdalen; het is een typische lavakoepel, het beste voorbeeld in Las Cañadas. De vorming is het gevolg van het naar buiten komen van stroperige lava dat een kort traject aflegt waardoor het opeenhoopt en de vorm van een koepel aanneemt, 'domus' in Latijn

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
De puimmijn

Puimsteen is erg bruikbaar in de landbouw en voor industriële toepassingen, zodat het gebruikt werd voordat de Teide tot Nationaal Park werd uitgeroepen. Deze oude mijnen zijn gerestaureerd, maar we kunnen nog goed zien waar de puim verwijderd werd door verschil in kleuren, lichter dan eromheen.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
De eieren van de Teide

Op het laatste traject van de weg liggen grote stenen verspreid. Het zijn aangegroeide ballen, die naar beneden kwamen rollen van het stromende zwarte lava dat vastbleef zitten aan de voet van de Teide. Er worden sneeuwballen gevormd, die bij het loslaten van de lavastroom gaan rollen en nieuwe lavalagen erbij krijgen, totdat ze stoppen onderaan de stroom.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Het verblijf van de Engelsen

Deze suggestieve naam refereert aan het laatste punt van de beklimming naar de Teide waar het mogelijk was om hout te krijgen, waardoor reizigers en ontdekkers die naar de bergtop klommen, hier stopten om te overnachten om daarna de laatste aanval op de vulkaan uit te voeren, daar we ons op 2.982 meter bevinden. Eén van de grote stenen van deze plaats heeft een opening aan de onderkant, die gebruikt werd als natuurlijke schuilplaats om te slapen.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
De “oude Teide” beklimmen

De beklimming tot aan de schuilplaats van Altavista doen we tussen twee stromen van zwarte lava, op de oude Teide, met een zigzaggende zeer steile helling. We klimmen over materiaal van minimaal 32.000 jaar oud, hetgeen in geologische termen een kleinigheid is, maar dat is het niet op de Teide, omdat deze tot het historisch tijdperk vulkanische activiteit heeft gehad.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Schuilplaats van Altavista

De schuilplaats ligt op een vlakte omgeven door twee indrukwekkende lavastromen, zo hoog dat we de bergtop bijna niet zien. Dit is de hoogst gelegen accommodatie van Spanje, ideaal om te slapen en de Teide te beklimmen bij zonsopgang. 's Avonds is het kijken naar de hemel hiervandaan simpelweg indrukwekkend; amper 35 minuten na zonsondergang kunnen het zodiakaal licht en de melkweg te zien zijn.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
La Rambleta

Op dit punt eindigt het pad dat we vanaf Altavista gevolgd hebben en dat door goed gevormde steenwoestijnen, de zogenaamde "malpaíses", liep en hier begint de beklimming naar de Pico, indien we daarvoor toestemming hebben gevraagd. Deze kleine hoogvlakte wordt momenteel bezet door het hoogste station van de kabelbaan en is het punt waar de echte beklimming van de krater begint.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Het lavakanaal

De beklimming van de krater begint naast de muur van een groot lavakanaal, dat afdaalt langs de rand ervan. Opvallend is dat sommige punten van deze muur bijna geheel glad zijn, welke overeenkomen met meer vloeiende lava, en andere punten waar je kunt zien hoe het kanaal gevormd is door het op elkaar plaatsen van lavalagen.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Vía Telésforo Bravo

Dit laatste stuk van de beklimming is genoemd naar de bekende Canarische geoloog, die het pad ideaal vond om de krater te beklimmen. De route stijgt zigzaggend, langs de rand van het kanaal van de helling, waar we op elkaar geplaatste lavalagen zien. We zien ook enkele fumaroles, hoewel niet zulke belangrijke als die van de krater.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
De krater

Aan het eind van de beklimming hebben we twee schitterende uitzichten: het panoramische en de krater zelf. We zien duidelijk de zwavelafzettingen van de fumaroles en de zwavelneerslag binnenin de krater, die we niet betreden mogen. Vroeger werd deze gebruikt voor zwavelwinning. Aangeraden wordt niet te gaan zitten, omdat je kleding vies wordt door het zwavelzuur dat gevormd wordt door de combinatie van zwavelafzettingen met waterdamp.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
54784
10 13
262
10045