Camino de Los Gracioseros

Oude weg die La Graciosa en Lanzarote met elkaar verbond

Deze wandelroute volgt de oude weg die de bewoners van het eilandje La Graciosa gebruikten om van en naar het grotere eiland Lanzarote te reizen. De route van 4,5 kilometer, met een gemiddelde tot hoge moeilijkheidsgraad (afhankelijk van de keuze voor de stijgende of dalende richting), loopt door het ruige gebied van Famara, in het noorden van het eiland, met op de achtergrond het eilandje La Graciosa, aan de overzijde van de zee-engte genaamd El Río. Het pad loopt over vulkanische rotsbodem, met her en der glibberige plekken, en eindigt op zeeniveau. Na alle moeite kan de wandelaar een bad nemen in het blauwe water van de Río.

Een afdaling te midden van inheemse flora en fauna

Om aan deze wandelroute te beginnen moet eerst een omweg naar het uitkijkpunt over de Río worden genomen, die aan de uitgaande weg van het dorpje Yé naar Guinate ligt. Het gaat om een prachtige route, met schitterende vergezichten over de kust van Lanzarote. Het eerste gedeelte tussen Yé en Guinate is verhard, waarna een onverhard pad al zigzaggend naar beneden loopt. Afgezien van het wandelplezier biedt deze route ook gelegenheid om de indrukwekkende flora en fauna van dit gebied te leren kennen, met talloze inheemse en beschermde soorten.

Lengte
9 km
Localidad
Haría
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Camino de Los Gracioseros
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Route van Los Gracioseros, Lanzarote
Título
Begin van de route

De klif van Famara is het belangrijkste botanische gebied van Lanzarote en bevat vele inheemse plantsoorten, vooral op de wanden van de klif. Dit gebied van 600 meter hoog is heel vaak gehuld in wolken met een hoge vochtigheidsgraad. Hoewel hier bijna geen begroeiing te vinden is, komt er wel korstmos en mos voor die gedijen op de vochtigheid.

Imagen
Subtítulo
Route van Los Gracioseros, Lanzarote
Título
Uitkijkpunt van de klif

Vanuit dit uitkijkpunt zien we de helling waarlangs de route loopt. Als je goed kijkt, zie je op de kustvlakte een donkerdere kleur en een opeenhoping van lava. De plaatselijke bevolking heeft handig gebruikgemaakt van de enige lading van de dichtbij gelegen vulkaan La Corona die uitstroomde over de klif van Famara aan deze westelijke kant. Dit zorgde ervoor dat de oude klif zich zijdelings verplaatste en zo het pad over het grind kon worden gemaakt waardoor de rest van de klif minder steil is.

Imagen
Subtítulo
Route van Los Gracioseros, Lanzarote
Título
De vlakte

Famara is een van de twee oude massieven van Lanzarote. Vanaf de vlakte kunnen we de klif achter ons zien. Hier zien we ook de horizontale banden lava die zich opeenhoopten tijdens de formatie ervan, meer dan 10 miljoen jaar geleden. Omdat deze klif van de zee af staat, staat hij bekend als een fossiele klif. De vlakte die we doorkruisen is ecologisch gezien heel belangrijk omdat hij de oorspronkelijke begroeiing behoudt.

Imagen
Subtítulo
Route van Los Gracioseros, Lanzarote
Título
Stenen structuren

Deze vlakte onder de klif werd door de oorspronkelijke bewoners gebruikt voor veeteelt. De stenen structuren die verspreid staan over de helling zijn sporen van dit gebruik. Ze werden hoogstwaarschijnlijk seizoensgebonden gebruikt, volgens de migratiepatronen van het vee. Bovendien bevat het hoger gelegen gebied naast de klif kleine bronnen die zorgden voor het benodigde water voor mens en dier. De klif van Famara bevat het grootste waterreservoir van dit eiland dat overigens erg droog is.

Imagen
Subtítulo
Route van Los Gracioseros, Lanzarote
Título
De zoutvelden van El Río

Dit zijn de oudste zoutvelden van de Canarische Eilanden en werden waarschijnlijk gevormd door de oorspronkelijke bevolking. Tot de jaren 70 werden ze actief gebruikt en ze behoren tot het systeem van de zogenoemde oude modderzoutvelden. De zoutvelden beslaan een oppervlakte van 90.000 vierkante meter en vanuit het stenen strand lopen drie kanalen die de grote filterruimtes met vloedtijwater voorzien om het zoutveld onder water te zetten. Als we teruggaan over het strand, kunnen we deze kanalen nog zien.

Imagen
Subtítulo
Route van Los Gracioseros, Lanzarote
Título
Strand onder de klif

Op de weg terug komen we langs dit heerlijke strand, een ideale plek voor een duik als het weer en de zee tenminste meewerken; dit ongerepte strand heeft geen enkele veiligheidsvoorzieningen Het mooie strand is omringd door een uitstekende doorsnee van de kustbegroeiing, de zogenoemde groene kustgordel met planten die zich hebben aangepast aan de droogte en het zoutgehalte van de omgeving. Hier vind je onder andere de duindoorn, de stranddruif, zeesla of zeepeterselie.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
3
54784
10 13
262
10045