Camino de la Virgen

Panoramische vergezichten over de bergen van El Hierro

De Camino de la Virgen loopt via alle centrale bergtoppen van het eiland El Hierro en biedt prachtige vergezichten over de weidse omgeving en de flanken rond El Julan, El Golfo en El Pinar en over Nisdafe en Azofa, in de buurt van de hoofdplaats Valverde. Wat betreft natuurschoon loopt de wandelroute dwars door de verschillende soorten bosgebieden van het eiland (met jeneverbessen, dennen en laurieren), voordat het pad de weidegronden van Nisdafe bereikt. Het kost één dag om de Camino in zijn geheel af te leggen, dus is het aan te raden de route in verschillende etappes te bewandelen.

De 27 kilometer lange route kent een groot hoogteverschil en loopt tussen twee kerken

Met zijn lengte van 27 kilometer en aanzienlijke hoogteverschil – waardoor deze wandelroute van acht uur een hoge moeilijkheidsgraad heeft – bestaat de Camino de la Virgen uit een combinatie van bosweggetjes, straten en verharde paden langs de dorpen Frontera, El Pinar en Valverde. De wandelroute loopt tussen het buitenheiligdom en de hoofdkerk (in Valverde) van de schutsvrouwe van het eiland en biedt gelegenheid tot een bezoek aan het Monumento al Campesino (‘Boerenmonument’), een werk van de plaatselijke kunstenaar Tony Gallardo dat in 1976 werd opgericht om het begin van het democratische tijdperk te markeren. Het is aan te raden om voedsel, gepaste kleding en geschikt schoeisel mee te nemen, evenals adequate bescherming tegen de zon.

Lengte
26,8 km
Public transport
Localidad
Frontera - El Pinar - Valverde
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Camino de la Virgen
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
Het algemene rondom de beschermheilige

De bosweide is een bijzondere plaats. Eenzaamheid in een plattelandslandschap dat aangepast is voor het hoeden met een bos van jeneverbessen en muren die het gras voor het vee afbakenen. In het midden ligt het afgezonderde heiligdom van de maagd Virgen de los Reyes, waar de route van de maagd begint en waarover elke vier jaar de maagd naar beneden gedragen wordt.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Piedra de los Regidores

Op enkele honderden meters van het heiligdom wordt op deze steen de maagd geplaatst door de autoriteiten die haar uit het heiligdom oppakken aan het begin van de Afdaling. Daar de oude bestuurders "regidores" genoemd werden, heet de steen nog steeds zo. De steen ligt in het dorp Sabinosa, het eerste dorp waarheen de maagd tijdens de Afdaling gedragen wordt.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Cruz de los Humilladeros

Deze plaats is van grote symbolische waarde, daar dit het laatste punt van de route naar Valverde is waarvandaan men het heiligdom op de hellingen van de Cres ziet, alvorens naar Binto te gaan. Het kruis is opgericht door een reiziger naar Amerika die op het eiland aan land ging en als getuigenis voor zijn dankbaarheid voor zijn genezing dit kruis achterliet dat dient als stopplaats voor de Virgen de los Reyes bij de Afdaling.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
De lijn van Binto en de bron

Dit is de plaats waar de dorpelingen van Sabinosa de eerste overdracht uitvoeren aan andere dorpelingen die elkaar afwisselen om de maagd te vervoeren en haar te laten dansen. De dorpelingen van El Pinar nemen haar over en zij nemen haar een groot deel van de route mee, tot aan de onderbreking waar zij de maagd overgeven aan dorpelingen van El Golfo. Dichtbij ligt één van de schaarse bronnen van de bergtop van El Hierro.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
Malpaso, een naam die voor zich spreekt

Dit is het hoogste punt van het eiland, met schaarse vegetatie en geteisterd door de bijna voortdurende wind, de naam duidt ons op de moeilijkheden om er te lopen. Het biedt prachtige uitzichten over het hele eiland en is een voorbeeld van een vulkaanlandschap dat getekend wordt door vulkaanas, of in de volksmond lapilli.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
Een plaats om samen te leven: La Cruz de los Reyes - Het kruis der koningen

Op deze helling ontvangen de heiligen van het eiland de vergeving van de maagd en alle groepen van de verschillende dorpen dansen samen voor de beschermheilige tijdens de Afdaling. De families van El Hierro leggen lakens neer en eten met de familie. Dit is de belangrijkste rust van de Afdaling.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Raya (De lijn) del Cepón

Deze lijn dient om de dansers van El Golfo de maagd Virgen de los Reyes te laten dragen na de overdracht van de dorpelingen van El Pilar, die haar daarvoor gedragen hebben en haar weer later overnemen in La Llanía, hetgeen ons een idee geeft van de organisatorische betrokkenheid van de Afdaling en het strenge protocol van het vervoer van de afbeelding.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
De vallei zegenen

Deze steen genaamd Twee Zusters, Dos Hermanas, is een belangrijke plaats in de Afdaling daar de maagd voor een ogenblik de route verlaat om El Golfo te zegenen en zij iets verderop terugkeert op de route naar Valverde.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Raya (De lijn) de La Llanía

De Maagd keert opnieuw terug in handen van de dorpelingen van El Pinar; op dit traject gaat zij door het boomheidebos, de dansplaats van de heksen met haar legenden en de indrukwekkende caldera van Fileba, één van de meest belangrijke geologische plaatsten van het eiland.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Raya (De lijn) de la Mareta

Deze Lijn verzamelt veel mensen op de Afdaling voor de overdracht van El Pinar aan Isora. Dit is een recente lijn van halverwege de vorige eeuw in de streek van El Jorado. Het is traditioneel een zichtbare lijn en met veel rivaliteit tussen beide dorpen.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Raya (De lijn) de la Cruz del Niño

Op de hoogvlakte van Nisdafe ontvangen de inwoners van San Andrés de maagd van de dorpelingen van Isora. De gelofte van de Afdaling zegt dat alle inwoners van El Hierro de maagd moeten vergezellen, behalve diegenen die een echte belemmering hebben, waarvoor er rustplaatsen op de route zijn. Eén ervan is de rustplaats van de 4 hoeken.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Raya (De lijn) de las cuatro esquinas

Dit is de jongste lijn van de route van de maagd. Deze bestaat sinds 150 jaar, wanneer de dorpelingen uit het noorden (Mocanal, Echedo en Erese) aan de maagd vroegen haar te dragen, daar zij niet door hun gebied gaat, hadden zij tot dan toe geen mogelijkheid om de maagd te vergezellen.

Imagen
Subtítulo
Route van La Virgen, El Hierro
Título
La Raya (De lijn) de Tejeguete

Deze laatste lijn dient ervoor dat de dorpelingen van Valverde de maagd overnemen. De gemeenteraad geeft de staf over en ze wordt op de schouders van de gemeenteraadsleden een deel van het laatste traject van de route gedragen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
7
54784
10 13
262
10045