Vergroening is de toekomst, ook in het paradijs

Wij spraken met Paloma Nuche, doctor in de ecologie en campagneleider van Greenpeace, over de belangrijkste uitdagingen waarmee een natuurlijk paradijs als de Canarische Eilanden wordt geconfronteerd.

Contenido

De Canarische Eilanden zijn een natuurlijk paradijs van vulkanische oorsprong dat elk jaar miljoenen bezoekers trekt dankzij de vele bezienswaardigheden. De grote biodiversiteit en de grote verscheidenheid aan natuurgebieden, waarvan vele beschermd zijn door verschillende wetten en toegekend door internationale instanties zoals UNESCO (Werelderfgoed en Biosfeerreservaten), maken van deze Atlantische eilanden een door de natuur gezegende plaats. Ongetwijfeld nodigt dit uitgestrekte natuurlijke erfgoed - dat ook de schoonste en helderste luchten van Europa omvat, met drie Starlight-reservaten op La Palma, Tenerife en Fuerteventura - ons uit om ons bewust te worden van de noodzaak om samen te werken aan een betere gezondheid van het milieu. De Canarische Eilanden staan dus voor een groot aantal uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, waarbij het doel is om ervoor te zorgen dat de nieuwe generaties nog vele jaren kunnen genieten van landschappen die "in tegenstelling tot andere toeristische gebieden nog niet oververstedelijkt zijn", in de woorden van Paloma Nuche, doctor in de ecologie en hoofd van de kustcampagne van Greenpeace. Dit zijn de belangrijkste:

Contenido

De Canarische Eilanden beschikken over een netwerk van 146 beschermde natuurgebieden die ongeveer 40 % van het grondgebied van de eilanden beslaan, waaronder vier nationale parken: Timanfaya op Lanzarote, El Teide op Tenerife, Caldera de Taburiente op La Palma en Garajonay op La Gomera. Zij herbergen waardevolle soorten flora en fauna, waarvan vele uniek zijn in de wereld en in sommige gevallen uitgestorven in het grootste deel van de planeet, zoals het uitzonderlijke laurierbos. Gezien deze rijkdom is het niet verwonderlijk dat deze gebieden "een van de belangrijkste attracties van de eilanden zijn, met prachtige ecosystemen, die door de autoriteiten actief worden beheerd", aldus Nuche, door middel van allerlei initiatieven, van bewustmakingscampagnes tot beleidsmaatregelen ter bevordering van het ecotoerisme.

Contenido

Voor Nuche is het in het geval van de Canarische Eilanden van essentieel belang om zich steeds meer op het ecotoerisme te richten. "Het feit dat economische ontwikkeling en natuurbehoud hand in hand gaan is overal van fundamenteel belang, maar vooral op een plaats als de Canarische Eilanden, die de natuur als haar belangrijkste erfgoed heeft". In die zin wordt verder gewerkt aan de bevordering van verschillende initiatieven in de verschillende beschermde natuurgebieden om een model van toerisme aan te moedigen dat verband houdt met de natuur en het milieu respecteert.

Contenido

Sinds de inwijding van de waterkrachtcentrale van Gorona del Viento is El Hierro het eerste eiland op weg om volledig zelfvoorzienend te worden met duurzame energiebronnen. Het model van El Hierro, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat, is een voorbeeld dat navolging verdient, een onweerlegbaar bewijs dat het mogelijk is duurzaamheid te bevorderen door middel van veranderingen in het model die meer respect tonen voor het milieu.

Contenido

Nuche legt uit dat "de mariene wateren van de Canarische Eilanden worden gekenmerkt door oligotrofe, voedselarme, transparante en schitterende wateren, die zeer gevoelig zijn voor dumping", en dat het dus belangrijk is deze staat te behouden, waardoor een marien ecosysteem ontstaat zoals er maar weinig zijn. Daartoe is het van essentieel belang het dumpen zoveel mogelijk te beperken en de zwemmers er nogmaals op te wijzen dat zij bepaalde basisregels in acht moeten nemen: de mariene flora en fauna respecteren, verantwoord omgaan met afval en onnodig waterverbruik vermijden. "Het is belangrijk te bedenken dat in een insulaire situatie zoals die van de Canarische Eilanden de watervoorraden beperkt zijn, vooral wanneer men bedenkt dat in bepaalde perioden van het jaar de bevolking zich vermenigvuldigt, hetgeen grote inspanningen op het gebied van riolering en waterzuivering vereist", aldus Nuche.

Contenido

"In een recente ranglijst van verstedelijkte autonome gemeenschappen in Spanje die door Greenpeace is opgesteld, staan de Canarische Eilanden op plaats 7 van de 10," legt Nuche uit, een cijfer waarmee de eilanden tot de minst verstedelijkte behoren en dat gehandhaafd moet blijven als men duurzaamheid wil nastreven. Alleen "als de natuurgebieden worden gerespecteerd en de verstedelijking van de kust met betrekking tot de residentiële toeristische sector wordt afgeremd", zullen de Canarische Eilanden hun unieke persoonlijkheid blijven behouden en kunnen bogen op enkele van de onderscheidende kenmerken die het verschil maken: biosfeerreservaten, wereldnatuurerfgoed, Starlight-reservaten en andere erkenningen.

Contenido

"Het is van essentieel belang dat zowel de plaatselijke bevolking als toeristen, maar waarschijnlijk vooral de bezoekers, zich ervan bewust worden dat we moeten zorgen voor de plaatsen waar we naartoe reizen alsof het ons eigen huis is," aldus Nuche. De deskundige legt uit dat er een zekere neiging bestaat om verkwistend te zijn wanneer we reizen, iets wat, hoewel we het ons misschien niet realiseren, een directe invloed heeft op het milieu. Kleine gebaren zoals "veel meer verpakkingen kopen of elke dag de badkuip vullen, iets wat we thuis niet zouden doen, hebben een groter milieueffect dan we denken, vooral op toeristische bestemmingen waar dit effect wordt verveelvoudigd".