Pau Capell, tweevoudig kampioen van de Ultra-Trail World Tour en een fan van de Canarische Eilanden

Tweevoudig kampioen van het Ultra-Trail World Tour-circuit, winnaar van de Spain Ultra Cup en van de Ultra Trail du Mont Blanc... Pau Capell is een van de meest bekende namen in de wereld van trailrunning op nationaal en internationaal niveau. Het is een discipline waar hij mee begon tijdens zijn herstel van een blessure dat hij had opgelopen bij het zaalvoetbal.

Contenido

Als fan van de Canarische Eilanden heeft hij de Transvulcania op La Palma gelopen en won hij de Blue Trail op Tenerife en vier keer de Transgrancanaria, wedstrijden die zich kenmerken door de veeleisendheid en grote hoogteverschillen van het terrein, en het weer.

Imagen
PC 3
PC 3 movil
Contenido

Je presenteert jezelf als een liefhebber van de zee die uiteindelijk zijn rust heeft gevonden in de bergen. In veel delen van de wereld is dat nauwelijks verenigbaar. Vind je niet dat je te weinig tijd op de Canarische Eilanden doorbrengt?

Eerlijk gezegd zou ik graag langer blijven, maar dat zou betekenen dat ik minder tijd bij mijn gezin kan zijn, en de stabiliteit die ik heb als ik thuis ben, met mijn routines... Hoe dan ook, ik probeer mijn tijd op de eilanden optimaal te benutten, hoe kort deze ook is.

Kampioen van het Ultra-Trail World Tour-circuit in 2018 en 2019, winnaar van de Spain Ultra Cup... je vertelt dat je in de bergen terecht bent gekomen omdat je daar naartoe ging om te herstellen van gescheurde gewrichtsbanden en meniscus, een blessure die je opliep tijdens een zaalvoetbalwedstrijd. Vertel ons hoe je met trailrunning bent begonnen?

Ik ben begonnen met hardlopen vanwege een blessure, gescheurde voorste kruisband en meniscus, die ik opliep bij het zaalvoetballen. Ik herstelde goed na mijn operatie en de dokter raadde mij aan om vanwege de aard van het terrein in de bergen daarnaartoe te gaan om te hardlopen en zo mijn herstel te bespoedigen. De eerste keer had iets magisch, iets wat ik totaal niet verwacht had. Een gevoel van vrijheid dat ik nooit eerder had gevoeld.

Vanaf dat moment was het 100% experimenteel. Elke dag ging ik op pad zonder een nauwgezet plan, gewoon op ontdekking, om een avontuur te beleven en daardoor kreeg ik de smaak te pakken. In de loop van de jaren ben ik veranderd, heb ik mijn ingenieursdiploma kunnen behalen en tegelijkertijd trainingsmethodes geleerd, zodat ik me nu volledig aan deze sport kan wijden.

Vandaag studeer ik nog steeds en doe ik de enige universitaire master in trailrunning in Spanje, die me zeker zal helpen wat meer te groeien in de wereld van trailrunning.

ID
me-quote-15720996-f2a2-4440-8432-a3b79691df29
Cita

Bij lange afstanden zijn er twee delen: het deel dat je kunt controleren en het deel dat je niet onder controle hebt. In de loop der jaren leer je dat je je alleen hoeft te richten op dat deel waarover je controle hebt. Het andere deel hangt niet van jou af.

Alineación texto
Centro
Contenido

Bij langeafstandswedstrijden zijn er veel factoren die de prestaties van de lopers beïnvloeden, welke zijn volgens jou de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden? Welke factoren hebben je het meest op de proef gesteld tijdens wedstrijden?

Bij lange afstanden zijn er twee delen: het deel dat je kunt controleren en het deel dat je niet onder controle hebt. In de loop der jaren leer je dat je je alleen hoeft te richten op dat deel waarover je controle hebt. Het andere deel hangt niet van jou af.

In mijn geval laat ik het controleerbare deel (rust, training, voeding, supplementen voor de wedstrijden, gels, enz.) over aan professionals (ik heb een arts, trainer, voedingsdeskundige, enz.). Wat ik niet kan controleren, zoals het weer, een verandering in het parcours van de wedstrijd, een persoonlijk probleem een paar dagen voor de wedstrijd... dat probeer ik aan de kant te zetten, zodat ik tijdens de wedstrijd alleen hoef te letten op wat ik kan oplossen.

Imagen
PC 2
PC 2 movil
Contenido

Hoe plant een langeafstandsloper het seizoen? Vertel ons wat over je trainingsschema en het belang van trainingskampen om in een optimale vorm te zijn.

Ik plan mijn seizoenen op basis van de belangrijkste doelen, dat kunnen er drie of vier zijn, en secundaire wedstrijden, die als training moeten dienen. Als ik daaraan mee doe, probeer ik altijd voluit te gaan, maar ik weet dat het niet erg is als ik op een wat lager ritme ga lopen of het einde van de wedstrijd niet haal, want uiteindelijk zijn het trainingen.

Aan het begin van het jaar stel ik mijn planning op basis van een inspanningstest op, waarbij ik kijk op welk niveau ik zit. Ik programmeer dan het trainingsvolume om op een hoog prestatiepunt in de voor mij belangrijke wedstrijden te komen. Deze drie of vier wedstrijden per jaar zijn in mijn geval zo’n 120-160 km per wedstrijd, terwijl de korte wedstrijden, dit kunnen er tijdens het seizoen zes of zeven zijn, zo’n 40 tot 60 km lang zijn.

In 2019 won je de Ultra Trail du Mont Blanc, die beschouwd wordt als de belangrijkste wedstrijd ter wereld, nadat je voor de tweede keer de Transgrancanaria had gewonnen. Wat denk jij dat een wedstrijd als de Transgrancanaria nodig heeft om een van de kwalificatiewedstrijden voor de UTMB te worden, en wat maakt deze race anders dan andere wedstrijden?

Het belangrijkste is dat het de eerste race van het jaar is. Het is de eerste showcase voor atleten. Als je een goede wedstrijd loopt, sta je aan het begin van het seizoen als een van de lopers die het best in vorm is aan het begin van het jaar en dát levert respect op, zowel ten opzichte van anderen als ten opzichte van jezelf. Het geeft je ook voldoende vertrouwen om het seizoen voort te zetten.

De Transgrancanaria is erg leuk. Het is een parcours met veel temperatuurwisselingen, veeleisend want er zitten echte beenbrekers in, voortdurende afdalingen en stijgingen van 1000 positief over een heel gevarieerd terrein. Dit maakt de race erg leuk, iets wat gewaardeerd wordt tijdens een langeafstandsrace, want als je zoveel uren aan het lopen bent, is verveling het laatste wat je wilt.

Contenido

De competitieve omgeving van de eilanden biedt zeer veeleisende evenementen en trekt grote internationale hardlopers aan. Je hebt de Transvulcania in La Palma gelopen, je hebt de Blue Trail in Tenerife gewonnen en de Transgrancanaria vier keer. Wat maakt deze races zo speciaal en welke aspecten hebben ze gemeen om op de kalender van professionele hardlopers te staan?

Het weer is meestal goed. Het zijn eilanden met veel hoogteverschillen in vergelijking met andere eilanden zoals bijvoorbeeld de Balearen. Bovendien kun je hier een paar dagen doorbrengen om er even uit te zijn en van het goede weer en klimaat te genieten.

ID
me-quote-c4a1f2f5-61dc-4fd6-bd9f-ddf2a65e856a
Cita

Als we aan wedstrijden meedoen, is dat niet de enige reden dat we hier komen, we doen ook aan sporttoerisme. We zoeken plaatsen waar we goed kunnen eten, waar het goedkoop is, waar het gezin naartoe kan... en de Canarische Eilanden hebben dat allemaal.

Alineación texto
Centro
Imagen
PC 6
PC 6 movil
Contenido

In jouw documentaire "Run for the Arctic" waarin je op een onthutsende manier een direct gevolg van de klimaatverandering laat zien, vertel je hoe belangrijk het voor jou is om te reizen en nieuwe sensaties en ervaringen op te doen. We weten dat je al jarenlang een vriend van de eilanden bent, maar ooit was het voor jou een nieuwe plek. Kun je ons in dit opzicht over een beleving of ervaring vertellen die je voor het eerst op de Canarische Eilanden hebt opgedaan?

Mijn eerste beleving was in El Garañon, op Gran Canaria. Bij mijn eerste bezoek aan het eiland om deel te nemen aan de Transgrancanaria, bleef ik er slapen, en ik herinner me dat nog heel goed.

Ik stond op het punt professional te worden en ik voelde me erg geliefd. Ook was ik erg verrast door het enorme verschil tussen de kou van het gebied, de motregen toen ik bij de Pico de las Nieves kwam en het zonnige weer aan het einde van de race in Maspalomas. Dat had ik niet verwacht, ik had andere verwachtingen en wat ik ervoer was echt prachtig. 

Als afsluiting een paar vragen die niets met berglopen te maken hebben:

Hoe zou je de Canarische Eilanden in één woord omschrijven?

Tropisch. Omdat je op ieder eiland veel verschillende klimaten hebt. Het klimaat is nooit hetzelfde en normaal gesproken is het erg tropisch (regen in de bergen, veel zon op het strand...).

Wat is je favoriete plek op elk van de eilanden waar je geweest bent?

Op Gran Canaria denk ik altijd aan Tejeda, omdat het me veel rust geeft. Op Tenerife denk ik aan de Teide en op La Palma aan de Roque de los Muchachos. Het zijn spectaculaire gebieden, waarvandaan je beter zicht op het eiland hebt.

Jouw top 3 van de Canarische stranden

Het strand van El Socorro op Tenerife omdat ik daar het Teide-project heb gedaan, Maspalomas omdat ik daar altijd train en Puerto de la Cruz, waar de Bluetrail eindigt.

Wat mogen we niet missen op de Canarische Eilanden?

Ik zou zeggen de races. Vanwege de organisatie, die geweldig is en je een unieke ervaring laat beleven. Als je de Canarische Eilanden wilt leren kennen, wat is er dan beter om dan te kunnen reizen, wedstrijden te lopen en tegelijkertijd als toerist bezienswaardigheden te bezoeken?