Op pad over de vulkanen van La Palma

Een reis naar het epicentrum van een van de meest fascinerende natuurverschijnselen ter wereld

Door de uitbarsting in 2021 denken sommige mensen nog steeds aan een vulkaan als je La Palma noemt, maar niets is minder waar. Het eiland is altijd een plek geweest waar natuur, stranden, cultuur, geschiedenis, gastronomie en de tradities eigen aan het eiland hebben geschitterd onder een unieke sterrenhemel. Paden, waterbronnen en grotten. Naast vulkanen biedt La Isla Bonita onvergetelijke ervaringen.

Imagen
Contenido

Met 85 dagen was de uitbarsting van september 2021 de langste uitbarsting in de afgelopen 400 jaar, waarmee het record van de vulkaan Tehuya sinds 1585 werd verbroken. De belangrijkste lavadelta bleef gestaag groeien en de lavastromen in het noorden waren nog maandenlang actief, waardoor een tweede, veel kleinere lavadelta ontstond. Een deel van de lavastromen en de emissiecentra die tijdens de uitbarsting ontstonden, maken deel uit van het beschermde landschap van Tamanca.

Contenido

La Palma staat bekend als een land van vulkanen. Op dit grondgebied kun je dit natuurverschijnsel van dichtbij zonder risico's verkennen. De meeste zijn te vinden in Cumbre Vieja, een grote bergrug in het zuiden van het eiland, die gekenmerkt wordt door het meest actieve en best bewaarde vulkanisch gebied van de Canarische archipel. Het is ook het begin van de beroemde Vulkanenroute, een lengtepad dat uitnodigt om tussen deze reuzen te wandelen die uit het binnenste van de aarde zijn verrezen.

Contenido

Dit pad begint bij de recreatiezone van de Refugio de El Pilar en loopt naar Fuencaliente, waar de vulkaan Teneguía ligt waarvan de uitbarsting in 1971 de laatste was op La Palma tot de recente uitbarsting in 2021. Vanaf deze vulkaan is het enige wat je nog hoeft te doen het pad naar beneden te volgen naar de zoutpannen en de vuurtoren van Fuencaliente, het meest zuidelijke punt van het eiland en het einde van de route.  

Vanaf de Refugio del Pilar, gelegen op een hoogte van 1.500 meter, loopt de route over meer dan 18 kilometer waarop je kraters, lavameren en lavastromen kunt ontdekken waar vegetatie groeit. Iets verderop, en op een maximale hoogte van 2.000 meter, vinden we Las Deseadas en kunnen we een stop maken om te genieten van wat voor velen het beste uitzicht van La Palma is en waarvandaan je op heldere dagen Tenerife, La Gomera en El Hierro kunt zien liggen.

Contenido

Naast de Teneguía, waar het mogelijk is om naar het gebied te gaan dat 50 jaar geleden het zwaarst werd getroffen, zijn er nog andere vulkanen waar je meer over kunt ontdekken.

Een tientallen jaren voor de Teneguía en de Tagoro, in 1949, was het de vulkaan San Juan op het eiland La Palma (ook bekend als Nambroque) die vulkanische activiteit vertoonde. In de loop der tijd heeft de vegetatie zich hersteld en land teruggewonnen, wat resulteert in een spectaculair contrast van zwart en groen waarvan je kunt genieten als je een wandeling door de oude vulkanische lavastromen maakt.

Contenido

Ouder en daarom waarschijnlijk minder bekend - maar zeker zo boeiend is de vulkaan San Antonio. Deze bevindt zich in Los Canarios, aan het einde van de Vulkanenroute, en zijn uitbarsting dateert uit 1677-1678. Het is een zeer toegankelijke vulkaan voor iedere wandelaar, aangezien het pad volledig is aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit. De krater, die een bijna perfecte cirkel vormt, is een uitstekende plek om de Teneguía in al zijn pracht te aanschouwen.

Contenido

Met dank aan dr. Juana Vegas Salamanca, coördinatrice van de Onderzoeksgroep Erfgoed en Geodiversiteit van het Spaans Instituut voor Geologie en Mijnbouw (Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek) voor de medewerking verleend aan dit artikel.