Nestor en het Canarische modernisme

De belangrijkste Europese exponent van de symbolistische en modernistische schilderkunst

Néstor Martín-Fernández de la Torre, Néstor voor kunstliefhebbers, is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Europese symbolisme en modernisme in de schilderkunst. Als kunstenaar heeft hij altijd geprobeerd de grootsheid van de natuur van de Canarische Eilanden te benadrukken en zijn werk wordt beschouwd als een verheerlijking van het Canarische karakter en de Canarische tradities. Veel specialisten beschouwen zijn werk als een fundamenteel onderdeel om de Europese kunststromingen aan het begin van de 20e eeuw te begrijpen.

Contenido

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele toeristen die de Canarische Eilanden bezoeken van hun verblijf gebruik maken om zijn werk van nabij te leren kennen. Het is van grote artistieke waarde door zijn bijzondere visie op de wereld en het eerbetoon dat hij brengt aan het licht en de natuur van de eilanden.

Contenido

Néstor Martín-Fernández de la Torre werd in 1887 in Las Palmas de Gran Canaria geboren. Van jongs af aan viel hij op door zijn artistieke talenten en was hij op zoek naar nieuwe omgevingen om zijn interesses te bevredigen: Madrid, Brussel, Londen en tenslotte Parijs, waar hij de bloeiperiode van de Art Nouveau meemaakte en waar hij zijn atelier vestigde, waren de plaatsen waar hij zich vestigde als een kunstenaar van wereldfaam, die exposeerde in de beste galeries van Europa en Latijns-Amerika en bekroond werd met belangrijke onderscheidingen.

In het begin van de jaren dertig keerde Néstor terug naar Gran Canaria, waar hij zijn atelier vestigde en zijn artistieke en sentimentele roots hervond. Het was in die tijd dat hij aan zijn grootste kunstwerk begon, dat hij uiteindelijk onvoltooid zou laten: Poema de los Elementos (Gedicht van de Elementen).

Contenido

Het werk van Néstor is plastisch geïnspireerd op het symbolisme en schept daaruit één van de meest bijzondere esthetische universa van zijn tijd. Hij vertrekt van een lokale realiteit om een artistieke wereld te bouwen die u meevoert naar de legendarische oorsprong van de eilanden. In zijn werk is geen plaats voor clichés, lokalismen of banale folklore. Alleen voor de mythologie en de herinterpretatie van de klassieken.

Zijn werk op de Canarische Eilanden

Contenido

Het Pueblo Canario is het grote universum van Néstor Martín-Fernández de la Torre, een ruimte waarin de grote invloed van de Canarische Eilanden op het werk van de kunstenaar duidelijk tot uiting komt. Het project is ontstaan met de bedoeling de Canarische cultuur onder de bezoekers te verspreiden, en Néstor heeft het geheel ontworpen. Hoewel hij zijn werk nooit voltooid heeft kunnen aanschouwen, werd het uitgevoerd met het grootste respect voor zijn schetsen. Het is een groot architectonisch complex waar u kunt wandelen tussen gebouwen die geïnspireerd zijn op de traditionele Canarische architectuur en waar u de culturele waarden van de eilanden kunt leren kennen.
 

Contenido

Binnen het architectonische complex van het Pueblo Canario bevindt zich deze kunstgalerie in 'neo-Canarische' stijl uit 1956, waar het meeste werk van de kunstenaar wordt tentoongesteld. Deze ruimte met 12 zalen biedt zowel tijdelijke tentoonstellingen als een permanente collectie waarin zijn belangrijkste werken te zien zijn: Epitalamio, El Niño Arquero en de twee bundels die samen Poema de los Elementos vormen. Bovendien biedt het museum de mogelijkheid rondleidingen te regelen om alle details van zijn werk grondig te leren kennen.
 

Contenido

Dit theater is één van de beste manieren om kennis te maken met de diversiteit van het werk van Néstor. Na de brand van 1918 gaf de architect Miguel Martín-Fernández de la Torre, de broer van de kunstenaar, hem de opdracht het nieuwe gebouw te decoreren. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gordijn, de glas-in-lood ramen in de zalen, de artiesteningang en een grote verscheidenheid aan fresco's voor de verschillende onderdelen van het gebouw. Een speciale vermelding verdient de Salon Saint-Saëns, waar u het stempel van de kunstenaar terugvindt op de doeken, de lijsten, de glas-in-loodramen, de lampen en de kleine houten beeldjes.