Liliana Fernández-Steiner: "Op het strand kunnen trainen is een luxe. De Canarische Eilanden is levenskwaliteit"

Liliane, sportfan van jongs af aan, wist dat beachvolley echt iets voor haar was toen ze 13 jaar was. Destijds kon ze zich niet voorstellen dat ze uiteindelijk drie keer aan de Olympische Spelen zou deelnemen, de laatste keer op de spelen van Tokio, aan de zijde van haar partner in het zand, Elsa Baquerizo.

Op 18-jarige leeftijd verruilde ze haar geboortestreek Benidorm voor Tenerife nadat ze een uitnodiging van het gespecialiseerde sportopleidingscentrum in Arona had aangenomen, en sindsdien heeft ze het eiland niet meer verlaten.

Ze trouwde hier en hier werd haar eerste zoon geboren. Ze woont in La Laguna en traint op het strand Las Vistas. De mogelijkheid hebben om zich op een strand voor te bereiden op wedstrijden "is een luxe" want na 16 jaar in dit land weet ze uit eigen ervaring dat het een bevoorrechte bestemming voor sporters is.

Contenido

Als kind deed ik allerlei sporten: voetbal, atletiek, karate maar ik zat ook op ballet- en pianoles! Ik kon niet stilzitten...

Eerlijk gezegd toen ik op 13-jarige leeftijd voor de tweede keer aan het volleyen ging (mijn eerste ervaring, toen ik 9 was, was niet echt een succes), trok het me zo aan dat ik er verliefd op werd. Ik maakte het schooljaar in de andere activiteiten af en richtte me alleen nog op het volleybal. Voor mij was het duidelijk.

Ik zou niet precies kunnen zeggen wat het is aan deze sport dat me zo aantrekt... In mijn geval was het mijn mentaliteit om te verbeteren, want bij volleybal moet je alles technisch weten te doen en dat is mentaal heel zwaar, maar ook de uitdaging op fysiek en tactisch niveau. Het heeft alles voor dat wat je moet leren en de dagelijkse uitdagingen.

Natuurlijk droomde ik ervan om naar de Olympische Spelen te gaan, maar om er aan drie deel te nemen en bovendien de laatste twee keer bij de beste 10 van de wereld te eindigen... Eerlijk gezegd, als je me dat zou hebben verteld toen ik 13 was, had ik het niet geloofd. Londen 2012 was voor mij al een droom die waarheid werd.

Contenido

Op je 18e kreeg je een aanbod om te gaan beachvolleyen op Tenerife, in het gespecialiseerde sportopleidingscentrum in Arona, en daar heb je geen twee keer over hoeven nadenken. Hoe was de overstap van Benidorm naar Tenerife? Wat vond je van de training op het eiland?

Ik moet eerlijk zeggen dat de eerste keer dat ik hier kwam het voor tijdelijk was, een trainingskamp van twee weken waar ik veel plezier aan heb beleefd. In die tijd kreeg ik veel positieve ondersteuning bij mijn training van Sixto Jiménez en Daniel Wood, destijds de hoofdcoach en tweede coach van de CETD in Arona, en ik nam de definitieve beslissing samen met mijn moeder, omdat ik bang was om thuis weg te gaan en mijn familie achter te laten (ik moest van de club waar ik bij zat kiezen tussen Benidorm of Tenerife). Ze stelde me gerust en zei dat ik het moest proberen en als het me niet beviel, kon ik altijd terugkomen.

Van mijn eerste dagen op het eiland herinner ik me dat het allemaal nieuw voor me was. Leven zonder mijn ouders, van alles zelf regelen zoals kleren wassen, schoonmaken, enz. Elke dag gingen we naar de sportschool in het paviljoen van Los Cristianos om met gewichten te werken en vandaar terug naar de flat of naar het strand. Alles draaide het eerste jaar om training, totdat ik in 2006 mijn studie Toerisme begon. Toen werd het een stuk ingewikkelder, want ik ging elke dag met de bus naar het noorden om te studeren en weer teug naar het zuiden om gewichten te doen en op het strand te trainen, en drie keer per week gingen we ook naar de sportschool. Het waren een paar zware maanden.

Het was een mooie tijd van mijn leven en ik heb er goede herinneringen aan, die duurde tot 2012 toen ik naar het noorden verhuisd ben.

Contenido

Waarschijnlijk zou alles zonder Tenerife, zonder de CETD, zonder Sixto (die Dani koos als coach voor het centrum) en zonder Dani als coach later heel anders zijn geweest. Het zou een ander verhaal zijn geworden. Maar de ideale omstandigheden waren daar om samen te werken en te vechten voor wat we allemaal wilden en waar we intens naar verlangden.

En ik moet ook zeggen dat we veel geluk hadden dat al deze omstandigheden samenkwamen... Als Elsa niet naar Tenerife was gekomen voor het CETD of als ik niet was gekomen... Wat zou er dan gebeurd zijn? Waarschijnlijk niets. 

Daarna is het 16 jaar lang onze trainingsbasis geweest, eerst met Dani en later met Sebastian Menegozzo, die in de jaren '90 ook beachvolley speelde en naar het eiland kwam om de toernooien gesponsord door Winston en Camel in die tijd te spelen. Tenerife beviel hem zo goed dat hij later met zijn vrouw uit Argentinië verhuisd is! Hij geloofde in het project en sloot zich bij ons kleine team aan na de geboorte van mijn eerste zoon in 2018. Het klikte meteen en we vormden een ongelooflijk hecht team.

Mijn hemel, wat vliegt de tijd! Bovendien heb ik hier nu een gezin, ik heb een man en een zoon en een woning in La Laguna.

Contenido

Op het strand kunnen trainen is een luxe. De zee zien, de golven horen, mensen ontmoeten, lezen of wandelen... het is niet hetzelfde als trainen in een centrum met een beachvolleybalveld ver van de kust.

Las Vistas is het grootste deel van het jaar vrij rustig, we hebben wel onze velden afgezet zodat we tijdens onze trainingen de mensen die normaal naar het strand gaan niet hinderen. Het is dicht bij hotels, flats, supermarkten, restaurants, sportscholen... Een plus voor teams die zelf beslissen over het soort accommodatie, de manier waarop ze eten, hun sportschool, enz.

Contenido

Elk team heeft zijn eigen planning en manier van werken en de faciliteiten van Tenerife, samen met het klimaat, maken het tot een uitvalsbasis voor alle Europese teams in het voorseizoen, de periode van december tot maart ongeveer.

Bovendien zijn er niet alleen professionele sporters in Las Vistas. Er is een plaatselijke beachvolleybalclub die het hele jaar door traint met Carlos Velázquez, die als junior op de Canarische Eilanden en op nationaal niveau speelde. En dat is geen toeval. Las Vistas en Los Cristianos hebben een lange traditie van beachvolleybal en dat is merkbaar op professioneel niveau, maar ook op het niveau van amateurs.

Contenido

Het is een ingewikkeld jaar geweest, met weinig wedstrijden, waarin we meer dan een jaar alleen maar hebben getraind. Elsa, Sebas (onze coach) en ik proberen alles uit elke training te halen om in optimale vorm te komen. Het is moeilijk om in het wedstrijdritme te komen, maar voor iedereen geldt hetzelfde. Dus we moeten ons aanpassen en alles geven zo goed mogelijk.

Beachvolleybal wordt steeds meer een professionele wedstrijdsport. Dit betekent dat we nu rekening moeten houden met landen die voorheen niet tot de medaillekanshebbers behoorden. Dat is heel goed voor onze sport, maar het wordt natuurlijk steeds moeilijker om de medaillezone te bereiken.

Contenido

Een paradijs.

Masca-Los Gigantes

Ik kan er geen drie kiezen, dat is onmogelijk! Elk strand heeft zijn eigen charme, maar ik kan wel zeggen dat de zwarte zandstranden van Tenerife spectaculair zijn, maar ook de stranden van Lanzarote of Fuerteventura zijn indrukwekkend.

Wat je niet mag missen zijn alle acht de eilanden. Elk eiland heeft zijn eigen charme en schoonheid. Tot een paar jaar geleden had ik ze nog niet allemaal kunnen bezoeken en ik ben er weg van, dat zie je toch? Het is een luxe om hier te wonen. De landschappen, de gastronomie, de mensen zijn heel vriendelijk en aangenaam... kortom, leven op de Canarische Eilanden is levenskwaliteit.