Een gids voor zoetekauwen op La Palma

Er is altijd terecht gezegd dat de Canarische eilandbewoners een zoet karakter hebben omdat ze zo vriendelijk en vrolijk zijn. Daarom is de herinnering aan een bezoek aan een van de eilanden heel goed. De onvergetelijke ervaring wordt aangevuld met een klimaat dat wordt geclassificeerd als het beste ter wereld (het regent er nauwelijks en de gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 24º C) en landschappen die adembenemend mooi en spectaculair zijn. We mogen ook een andere reden niet vergeten: de gastronomie. En op het gebied van zoetigheid is La Palma, het historische zoetekauweneiland, een van de bestemmingen die je niet mag missen.

Contenido

Waarom heeft La Palma zo'n rijke traditie op het gebied van zoetwaren? Om dit te begrijpen, moeten we  de geschiedenis kijken en denken aan de mix van culturen die de Canarische Eilanden als geheel eeuwenlang hebben gekend. De vermenging van de inheemse Canarische gastronomie met de Spaanse, Portugese, Engelse en zelfs Amerikaanse keuken heeft geleid tot een gevarieerd en uitgebreid receptenboek op basis van de producten van het eiland, zoals de waardevolle amandelen, zoete aardappelen, zachte geitenkaas, suiker, rietsuikerhoning... Sommige desserts hebben een eeuwenlange traditie, zoals de marquesotes, gebakjes van tarwebloem, eieren en suiker in de vorm van een ruit, die zo populair waren bij Pius IX voordat hij paus werd tijdens zijn bezoek aan het eiland in 1823 (ze werden piononos genoemd toen hij paus werd, omdat de naam Pius IX in het Italiaans wordt uitgesproken als 'Pio Nono'). Andere recepten zijn moderner, maar ze stralen allemaal een unieke persoonlijkheid uit.
 

Contenido

Voor de persoonlijkheid, die van de welbekende Matilde Arroyo, de belangrijkste banketbakker van het eiland La Palma, uitvindster van twee iconische zoete gebakjes van La Palma, namelijk Bienmesabe en Príncipe Alberto. Niet voor niets kreeg ze in 2009 de Gouden Medaille van de Canarische Eilanden voor haar werk in het verspreiden van de banketbakkerstraditie van ‘la Isla Bonita’ in de tweede helft van de 20e eeuw. Haar bakkerij, overgenomen door haar dochters, bevindt zich in Los Llanos de Aridane. Príncipe Alberto wordt gemaakt met chocolade, amandelen en biscuit. Aan deze lekkernij wordt slagroom toegevoegd, voor nog meer smaak. 

Bienmesabe is het favoriete dessert van zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers. Het is een authentieke traditionele lekkernij van La Palma, gemaakt van gemalen amandelen, biscuit, suiker, citroenschil en eieren. Het wordt meestal gegeten met een bolletje vanille-ijs.

Contenido

De zaak van Arroyo is het topje van de ijsberg van het niveau en de verscheidenheid van de desserts die op dit eiland worden gemaakt en die een welverdiende reputatie hebben in de hele Canarische archipel. Je vindt quesadillo, samen met Príncipe Alberto en Bienmesabe in elk restaurant op het eiland en ze kunnen met of zonder room (de eerste twee) en met of zonder vanille-ijs (de laatste) worden besteld. Sommige worden zelfs alleen bij speciale gelegenheden gegeten, zoals de sopas de miel (honingsoepen), die met carnaval worden gemaakt, in het bijzonder voor de Indianos. Grootmoeders hebben het recept van generatie op generatie doorgegeven om thuis te eten en aan bezoekers aan te bieden. Dit dessert komt van de arbeiders in de oude suikerrietvelden van het eiland. Ze doopten hun brood in de 'soep' van suikerrietsiroop. Tegenwoordig worden ze bereid met dezelfde siroop of met bijenhoning en geplette amandelen, niet geplet en geroosterd. Er is één zoetigheid die niet mag ontbreken op de kersttafel op La Palma, vooral niet bij het ontbijt op Nieuwjaarsdag en Driekoningen: de pan de manteca of 'roscas' zoals de Palmeros het ook wel noemen.

 

Contenido

De meeste moeten echter niet op een specifieke datum worden gesmuld. Rapadura met een karakteristieke kegelvorm, bevat riethoning, gofio, suiker, amandelen, kaneel en citroen (er zijn varianten: met melk, chocolade, kokos of ei). Amandelkaas, met eieren, citroenschil en kaneel, is nog een typisch dessert van La Palma en we raden aan er een glas mistela bij te drinken. 

We mogen ook de almendrados niet vergeten (kleine pannenkoekjes van amandelpasta met suiker en ei, gebakken in de oven), ideaal bij een glas Malvasía-wijn; de pan de leche, gemaakt van bloem en gestremde melk, suiker, eieren, kaneel en citroenschil; de mantecados; de gofio-bal met amandelen en honing; de suspiros palmeros (meringues)... Kortom, een onuitputtelijk universum van zoetigheden waar elke zoetekauw graag naar binnen gaat om nooit meer weg te gaan.