De inheemse wereld van La Palma

Essentiële routes om de overblijfselen van de eerste bewoners van het Isla Bonita te ontdekken

Grotgravures, archeologische vindplaatsen, musea, de erfenis van de zogenaamde Benahoarieten, de eerste bewoners van La Palma, is nog steeds aanwezig op dit eiland, het laatste dat in 1492 door de Kroon van Castilië werd veroverd.

Hoewel La Palma een van de eerste Canarische eilanden was die men probeerde te veroveren, werd het door het reliëf ervan en de moed van de bewoners als laatste overgelaten. Een prestatie die grotendeels te danken is aan de Benahoarieten, die in volledige harmonie met de natuur leefden. Het hart van Isla Bonita, waar zich het Nationaal Park Caldera de Taburiente bevindt, werd trouwens Aceró genoemd, wat in de taal van de Benahoarien Sterke Plaats betekent.

Dit is een gids om het spoor van de Benahoarieten te volgen in hun plaats van herkomst.

Contenido

De vindplaatsen La Fajana en El Verde, in El Paso, zijn twee van de belangrijkste vindplaatsen van rotstekeningen van het eiland. Daarom heeft de gemeente het‘Benehauno’ interpretatiecentrum voor rotstekeningen. Je kan er de zeer gevarieerde archeologische rijkdom van de Aridane-vallei bewonderen. Er zijn uitgestrekte nederzettingen van grotten en hutten, maar ook indrukwekkende overblijfselen van magisch-religieuze aard; almogaren, groepen kleine kanalen en ophopingen van stenen.

Het centrum heeft ook ongeveer honderd plekken met rotstekeningen met geometrische motieven, voornamelijk geconcentreerd in dePico de Benjenao, met opmerkelijke voorbeelden zoals die van Lomo de Tamarahoya en Lomo Gordo. Vanuit het centrum zijn er begeleide routes naar de plekken met rotstekeningen, speleologie en Salto del Pastor-workshops (Herderssprong). Dit was een zeer gebruikelijke praktijk onder de Benahoarieten om de zeer hoge ravijnen van het eiland snel af te dalen. Vandaag de dag is het een typische sport op La Palma.

In Villa de Mazo vinden we het Archeologisch Centrum van de Grot van Belmaco, met rotstekeningen en overblijfselen van de Benahoarieten. Deze vindplaats, ontdekt in de 18e eeuw, was de eerste plek op de Canarische Eilanden waar rotstekeningen werden gevonden.

Met tien natuurlijke grotten waarin rotstekeningen te vinden zijn, is deze archeologische site uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monument. We raden je aan je auto op de parkeerplaats te laten staan en de verschillende plekken te voet te verkennen.

Contenido

De grotschilderingen op de muren van het ravijn Barranco de La Zarza in Garafía, in het gebied dat bekend staat als Caboco de La Zarza en zijn zijrivier, de bedding Barranquillo de La Zarcita, zijn een van de beste voorbeelden van rotskunst op La Palma, zowel vanwege de grootte van het gegraveerde oppervlak als vanwege de complexiteit en ontwikkeling van de motieven.

La Zarcita bevat twee panelen gevormd door een spiraal en een andere spiraal met meanders die respectievelijk op de zonsondergang van de zomer- en winterzonnewende zijn gericht. Ook hier zijn vooral meanders en een aantal spiralen gebruikt. Er zijn in totaal 20 panelen, waarvan er 15 gericht zijn op de zonsopgang van de zomerzonnewende en 5 op de zonsopgang van de winterzonnewende.

Iets verder naar beneden, op de linkeroever van het ravijn Barranco de La Zarza, zijn er twee andere plekken die bekend staan als de Llano de La Zarza, met een meandriform gericht naar de dageraad van de winterzonnewende.

Het bezoek aan het centrum Parque Cultural La Zarza kan worden gecombineerd met een van de mooiste wandelroutes van het eiland: de PR LP 9.2, die je naar de Caldera del Agua brengt, ook wel de Sixtijnse Kapel van de natuur genoemd.

Contenido

Het Benahoarietenmuseum is interessant voor zowel bezoekers als wetenschappers en heeft een uitgebreide collectie archeologische overblijfselen die op perfect gecatalogiseerde plaatsen op La Palma zijn gevonden. Er is ook een permanente tentoonstelling over de Benahoarieten, de bewoners van het eiland vóór de verovering en inlijving ervan in de Kroon van Castilië. Hun leefomgeving, hun woningen, hun industrieën en hun cultuur worden getoond in elementen en voorwerpen die hen representeren. We vinden er voorstellingen van hen in de vorm van levensgrote beelden en het museum kan van maandag tot zaterdag worden bezocht.

De inheemse wereld van La Palma is zeer aanwezig in het leven van de bewoners van Isla Bonita, die hun voorouders eren in sportactiviteiten zoals Canarisch worstelen of de herderssprong, maar ook in volksfeesten met van de Benahoarieten geërfde gastronomie zoals gofio en kunstwerken die een eerbetoon aan hen zijn, zoals de muurschildering gewijd aan Tanausú in het Casa de la Cultura Braulio Martín in El Paso.

Na het bezoek aan het museum kun je verder slenteren door de straten van Los Llanos de Aridane en er van de kosmopolitische sfeer proeven, maar ook het historische centrum en het Museum in de straat bewonderen.

Tot slot vind je in de stad San Andrés y Sauces het Bezoekerscentrum Tendal. De Benahoarieten, de oude bewoners van het eiland La Palma, staan centraal in dit complex waarin de gewoonten, het geloof en de oorsprong van de Benahoarieten wordt uitgelegd. De belangrijkste attractie van het park is echter de enorme grot van El Tendal, met 60 meter en 16 holtes die relikwieën, zaden en alledaagse voorwerpen van de Benahoarieten herbergen.