De hemel met de meeste sterren

Starlight-toerisme op de Canarische Eilanden

Het astronomische toerisme wordt steeds populairder en de Canarische Eilanden zijn in elk jaargetijde de beste bestemming om sterren te kijken. Dankzij de bevoorrechte geografische ligging en de helderheid van de beschermde hemel, de helderste van Europa, zijn de sterren binnen handbereik.

Contenido

De bries van de passaatwinden en de thermische inversie die zij opwekken verhinderen dat er wolken ontstaan waardoor de lucht op de Canarische Eilanden de helderste van Europa is. Beschermd door de zogenaamde Ley del Cielo (Wet op het Luchtruim), de eerste ter wereld die de nachtelijke lichtvervuiling aanpakt, regelt het ook de vervuiling door radiogolven en atmosferische straling en regelt het de luchtroutes zodat het observeren van de sterren niet wordt gehinderd.

Contenido

De Canarische Eilanden kunnen bogen op astronomische installaties van groot mondiaal belang waar kosmische studies en astrofysische experimenten werden uitgevoerd. Enkele van deze installaties, die een waar astronomisch reservaat vormen, bevinden zich op 2.400 meter boven de zeespiegel, zoals de zonnetelescoop GREGOR op Tenerife, de grootste van Europa, of het Astrofysisch Observatorium Roque de los Muchachos op La Palma, een van de meest prestigieuze ter wereld. Beide centra stellen hun deuren open om hun kennis met iedereen te delen. Ook zijn er particuliere bedrijven die nachtelijke rondleidingen en observatiesessies vanaf spectaculaire uitkijkpunten organiseren.

Contenido

Op de Canarische Eilanden zijn drie gebieden erkend als Starlight-reservaat: het eiland La Palma, Fuerteventura en de Teide en Cumbres de Tenerife. Deze onderscheiding wordt aan die gebieden verleend waar de natuurlijke lichtinvloed intact is gebleven en die dus uitstekend geschikt zijn voor sterrenkijken.

Contenido

Gran Canaria kent niet alleen een sterrenhemel die beschermd is tegen lichtvervuiling, maar ook talrijke infrastructuren en toeristische activiteiten die erop gericht zijn van deze natuurlijke rijkdom te genieten en deze te beschermen. Daarom is Gran Canaria door de UNESCO erkend als toeristische Starlight-bestemming. 

Uitkijkpunten op de Canarische Eilanden

Contenido

La Palma

De Mirador de San Borondón, in het westen van het eiland, biedt helder zicht op de Poolster en de sterrenbeelden Cassiopeia en Cepheus.

Contenido

Lanzarote y La Graciosa

Tijdens een maanloze zomernacht kunt u vanaf het uitkijkpunt Peñas del Chache, ten noorden van Haría, Sagittarius zien, met de vorm van een theepot en Schorpioen met een roodachtige kleur.

Contenido

Fuerteventura

Vanaf het uitkijkpunt van Morro Velosa, bij Betancuria, is de dubbele V van Cassiopeia en de Kleine Beer duidelijk te zien, waarbij de Poolster naar het noorden wijst.

Contenido

Gran Canaria

In Llanos de Garañón, op 1.700 meter hoogte, zijn Gemini, Auriga, Taurus en Orion duidelijk waarneembaar, wat vooral op lentenachten bijzonder mooi is.

Contenido

La Gomera

De Alto de Garajonay, het hoogste punt van het eiland, ligt op 1.487 meter hoogte en is dankzij de geringe lichtvervuiling een ideaal natuurlijk uitkijkpunt voor observatie van de sterrenbeelden Orion, Tweelingen, Boogschutter en Schorpioen of de Grote Beer.

Contenido

El Hierro

Tot 1885 liep de nulmeridiaan door Cabo de Orchilla en op deze kaap werd de vuurtoren van Orchilla gebouwd, een ideale plek om het sterrenbeeld Stier heel goed te bekijken.

Contenido

Tenerife

Het uitkijkpunt van El Palmar, in de gemeente Buenavista in het noorden van het eiland, is een uitstekende plaats om Orion en zijn twee honden, Can Mayor en Can Menor, te observeren, vooral aan het eind van het jaar.