De beste vulkanische wijnen vind je in La Palma

Een gids voor wijnen geteeld in de hitte van de lava

De wijnen van La Palma rijpen in theevaten en zijn afkomstig van wijnstokken op vulkanische bodems. Deze twee bijzonderheden, samen met het type druif, waarvan de variëteiten dateren van voor de komst van de druifluisplaag, geven deze drank een unieke smaak die geschikt is voor de meest exclusieve fijnproevers.
Om de voortreffelijkheid van de wijnen van La Palma te begrijpen, moet men zich verdiepen in de traditionele en unieke manier van gisting van de druiven in theevaten, gemaakt van Canarisch dennenhout, en de eeuwenlange teelt op de jonge vulkanische bodems. De gebieden waar dit unieke elixer wordt geproduceerd, omvatten verschillende delen van het eiland zoals Puntallana, San Andrés y Sauces, Barlovento, Garafía, Puntagorda en Tijarafe.

Contenido

Voor bezoekers die van geschiedenis houden, biedt La Palma vele wijnkelders.

Om er maar een paar te noemen: Bodegas Tamanca, opgericht in 1996 als klein familiebedrijf, ligt in de buurt van de Cumbre Vieja, de plek van de laatste vulkaanuitbarsting op het eiland. De wijnen van deze wijnmakerijen profiteren van de rijke vulkanische bodem, waardoor ze een grote variëteit aan witte, rode en Malvasia- wijnen bieden. Om bij de wijnmakerijen te komen, moet je de nieuwe weg Las Manchas nemen, met toegang vanaf het kruispunt Tajuya in de gemeente El Paso, die na de uitbarsting werd aangelegd. Naast een traditioneel restaurant verkopen deze bodega's de wijn rechtstreeks. De vaten worden in feite op de tafels van de gasten geplaatst.

DeBodega Teneguía, vlakbij het stadscentrum van Fuencaliente, is 70 jaar oud. De meer dan 15 verschillende wijnen, hoewel ze niet in vaten worden gefermenteerd, worden gekenmerkt door hun druiven die groeien op vulkanische grond waarvan de laatste uitbarsting plaatsvond in 1971 met de vulkaan Teneguía. Deze bodega is de oudste coöperatieve vereniging van het eiland en produceert haar wijnen met druiven van haar partners verspreid over alle gemeenten van La Palma. Voor geïnteresseerde bezoekers heeft de bodega een verkooppunt waar je ook de heerlijke wijnen kunt proeven of kunt genieten van een rondleiding.

Tot slot komen de wijnen van Bodega Vega Norte, vergist in theevaten, uit de gemeenten Garafía, Puntagorda en Tijarafe. Daar liggen de wijngaarden op zeer steile hellingen, doorsneden door talloze diepe ravijnen. Daarom liggen de meeste wijngaarden op grote hoogte, tussen de 1000 en 1500 meter boven zeeniveau. De bodega ligt in de gemeente Tijarafe, aan de hoofdweg tussen Tijarafe en Puntagorda. Daar kun je de wijn kopen of, als je dat wilt, een proeverij doen met hun wijnen en kazen uit La Palma.

Contenido

Het wijnhuis Juan Matías Torres is een van de meest sympathieke en internationale wijnhuizen op La Palma. Victoria Torres is de vijfde generatie van een familie wijnboeren die hun op vulkanische grond geteelde druiven vertroetelen en de wijn vervolgens vergisten in hun oude theevaten.

Victoria Torres maakt al haar wijnen op een ambachtelijke manier, met spontane gisting en zonder koudecontrole. In de wijngaard volgt ze ecologische criteria, deelt ze de biodynamische filosofie en gebruikt ze plantenpreparaten, maar ‘zonder te verplichten’. Veel van de taken, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, worden nog steeds handmatig gedaan. De belangrijkste wijnmakerij bevindt zich in Fuencaliente en de wijnen zijn gewild in heel Spanje en in landen als Japan.

Bodegas Perdomo, in het idyllische dorpje Las Tricias, in de gemeente Garafia, is een klein familiewijnhuis waarvan de percelen meer dan 1.200 meter boven de zeespiegel liggen, en dat D.O. La Palma heeft. In dezelfde gemeente biedt Bodegas Tagalguén biologische wijn van hoge kwaliteit, gemaakt op traditionele wijze.

Dit is de weg van uitmuntendheid gevolgd door de unieke wijnen van Isla Bonita, gepromoot door de Denominación de Origen de Vino de La Palma, die al meer dan 25 jaar de kwaliteit van de wijnen van het eiland onderscheidt en certificeert, niet alleen in deze wijnhuizen, maar ook in vele andere, die kunnen worden geraadpleegd op de website van die Denominación de Origen.