Rambla de Castro

Een wandelroute door palmenbossen met uitzicht op zee

Gelegen in Los Realejos, in het noorden van Tenerife, combineert de streek Rambla de Castro het indrukwekkende natuurschoon van een beschermd gebied met overblijfselen van de historische landbouw op de Canarische Eilanden. Deze wandelroute begint op zeeniveau op het strand van Los Roques en eindigt in Hacienda de Castro, waar de bezoeker zich kan verdiepen in aanvallen van piraten in vervlogen tijden, in de pracht van het Casona de Castro en in de plek waar de eerste stoommachine op Tenerife werd geïnstalleerd, waarmee water naar hoger gelegen gebied werd gepompt.

Een klein fort tegen aanvallen van piraten in de achttiende eeuw

Met een lengte van twee kilometer en vrijwel geen hoogteverschil kan de wandelroute van Rambla de Castro in twee richtingen worden afgelegd. Het is aan te raden om te beginnen bij Hotel Maritim en te eindigen bij het uitkijkpunt van San Pedro, vanwaaruit er meerdere mogelijkheden bestaan om met het openbaar vervoer naar het beginpunt terug te keren. Deze route heeft een lage moeilijkheidsgraad en loopt afwisselend over verharde wegen, grind- en wandelpaden. Naast het kleine fort San Fernando, uit de achttiende eeuw, komt de wandelaar onderweg ook de kluizenarij van San Pedro tegen, met zijn kostbare barokke standbeeld van de apostel Petrus.

Lengte
4 km
Public transport
Localidad
Los Realejos
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Rambla de Castro
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Begin van de route

De route begint via de baai van Burgado, waar de twee rotsen de sporen laten zien van de erosie door de zee waardoor de kustlijn is teruggeweken en zijn karakteristieke ronde vorm heeft gekregen

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Cactussen over de oceaan

Dit gebied heet Punta de Los Pejes Verdes. Het uitkijkpunt biedt een panoramisch uitzicht van de rotsen Roque Grande en Roque Chico. Aan de voet van deze rotsen, zo gevormd door het terugwijken van de klif, zijn de sporen van de erosie door de zee te zien die de grote holtes heeft uitgesleten waardoor de golven binnenkomen. Hier ben je omringd door een bijzondere groep cactussen die afsteekt tegen het zeewater.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Doorkruisen van een toeristisch complex

Hier gaan we door een toeristisch wooncomplex dat het product is van de toeristische ontginning van de jaren 70. De bananenplantages moesten wijken voor deze gebouwen die tot aan de klif kwamen en het landschap veranderden.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Een ravijn met een lauriernaam

We gaan door dit ravijn, een van de vier op de route. De naam van het ravijn komt van een soort laurierbos omdat deze ravijnbedding van het hogere gebied van Los Realejos komt waar zich een buurtschap bevindt met dezelfde naam.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Enkele ruïnes die vooruitliepen op de vroegere industrie

Hier hebben we een afdaling van 211 treden naar een hele aparte plek: de ruïnes van het pompstation La Gordejuela waar het bedrijf Hamilton in 1903 de eerste stoommachine van het eiland installeerde. Van hieruit werd het witte goud van het eiland, het water, naar de bananenplantages gepompt die we nog steeds kunnen zien onderweg en dan vooral in het laatste gedeelte. Dit gebied werd in de negentiende eeuw al bezocht vanwege de spectaculaire watervallen van la Gordejuela die uitkwamen in zee totdat deze constructie werd gebouwd.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Variant strand van la Fajana

Wanneer we naar dit strand afdalen komen we opnieuw uit bij een waterconstructie, een werkende put die het belang van het water in dit beschermd gebied onderstreept. Het strand is het soort strand met grote stenen dat je normaal vindt aan het einde van de ravijnen aan de noordkust.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Opletten voor piraten

Speur de horizon voor zeilen. Dit kleine fort was belast met de bescherming van dit rijke landgoed tegen piraten. Tussen de vijftiende en zeventiende eeuw had Tenerife vaak te lijden van aanvallen van piraten, net zoals de rest van de eilanden. Het kleine met kanonnen bewapende fort van San Fernando is een overblijfsel uit die tijd omdat het strand onder het fort een afmeerplaats was. Het fort werd in de zestiende eeuw gebouwd op bevel van Hernando de Castro, die in het bezit kwam van het landgoed via de veroveraar van Tenerife, Alonso Fernández de Lugo.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
De tuin van Eden

Deze plek is door reizigers en schrijvers op verschillende manieren beschreven, zoals tuin van Eden, prachtig en liefelijk landgoed of bijzondere hoek. Het heeft zijn charme weten te behouden met een van de mooiste palmbossen van het eiland met daarin het prachtige landhuis van Castro. Dit is een voorbeeld van de traditionele Canarische landhuisarchitectuur die teruggaat tot de zestiende eeuw. De typische elementen zijn bijvoorbeeld de patio's of binnentuinen, houten balkons en de wasplaatsen buiten.

Imagen
Subtítulo
Bedding van Castro, Tenerife
Título
Een kruis in het landschap

Ten slotte gaan we vanaf het landhuis omhoog via een traditioneel geplaveide weg die langs de kapel van San Pedro loopt. Deze kapel is uit de zestiende eeuw en bevat een interessant houtsnijwerk van de heilige Petrus. Voor de kapel staat een houten kruis die het prachtige landschap lijkt te zegenen. We komen vervolgens aan bij het uitkijkpunt van San Pedro, tevens het eindpunt van de route. Hier hebben we een prachtig panoramisch uitzicht over de noordkust van Tenerife, van de kuststrook die we hebben doorkruist en de kust die doorloopt naar het westen, richting San Juan de la Rambla.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
54784
10 13
262
10045