Monte del Agua

Boerenhuisjes in het noordoosten van Tenerife

Deze gemakkelijke wandelroute loopt door de gemeenten El Tanque, Los Silos en Buenavista del Norte, in het noorden van Tenerife, en bijna geheel over bospaden tussen de boerengehuchten Erjos en Las Portelas. Het pad loopt door Monte del Agua y Pasos, een uitgestrekt en vochtig bergbos met laurierbomen en de inheemse boom Myrica faya. Onderweg kan de wandelaar twee zeldzame duivensoorten zien die inheems zijn op de Canarische Eilanden: de laurierduif en de Bolles-laurierduif. Ook zijn er architectonische bezienswaardigheden, waaronder traditionele huisjes met muren van natuursteen en daken van klei.

Overblijfselen van de eerste graanverbouw

Met een lengte van elf kilometer en een hoogteverschil van 343 meter begint de wandelroute door Monte del Agua in het dorp Erjos, een historisch belangrijk plaatsje op de Canarische Eilanden omdat het de verbinding vormt tussen het noorden en het zuiden van Tenerife. Deze wandelroute loopt door agrarisch gebied (akkerbouw en veeteelt) en langs laurier- en dennenbossen. Ook stuit de wandelaar op waterpoelen en boomgaarden die op de bergflanken zijn aangelegd, in de streek rond El Palmar in het landschapspark van Teno. De route is niet erg zwaar, maar het is verstandig om gepaste kleding en geschikt schoeisel te dragen en voldoende eten en drinken mee te nemen.

Lengte
10,7 km
Public transport
Localidad
Los Silos
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Monte del Agua
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Erjos

Dit dorp was vroeger heel belangrijk omdat dit het doorgangspunt was tussen de noord- en zuidkant van het eiland via de pas van Erjos. Dit was een gebied met graanbouw maar raakte aan het begin van de negentiende eeuw in verval, net als dit dorp, dat ook een belangrijke doorvoerroute was voor het vee.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Een kleine plas

Deze kleine plas bevat een van de verrassingen van de Monte del Agua: de plassen van Erjos in het landschap van Los Dornajos; dit zijn oude putten voor de ontginning van toeslagstoffen en grond die later zijn volgelopen en vandaag de dag erg belangrijk zijn voor vogels. Deze kleine plas aan de kant van de weg is er een van.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Twee kolossen aan het begin

Het begin van de route door het bos is heel opmerkelijk vanwege twee kolossale pijnbomen die opdoemen in een bocht van de weg. Dit zijn twee "indringers" omdat we door een vochtig bos gaan dat de wolken opvangt die zwaar zijn van de vochtigheid en die door de passaatwinden worden voortgestuwd. Deze vochtigheid die via de dichte takken van deze bomen op de grond valt doet niet alleen eer aan de naam van het bos maar zijn ook essentieel voor het bestaan ervan.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Een bos dat water geeft

Laurierbos is de naam voor een levend fossiel omdat deze bossen miljoenen jaren geleden het Middellandse Zeebekken bedekten totdat klimaatsverandering deze bomen deed uitwijken naar de Canarische Eilanden en andere zones van Macaronesië. Deze bossen zijn vooral belangrijk door hun capaciteit om water op te vangen, erosie te voorkomen en een habitat te bieden aan een groot aantal inheemse soorten. Dit zijn daarom essentiële zones voor het behoud van de biologische verscheidenheid.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Boven Las Moradas

Deze bocht op de route biedt uitzicht op het ravijn van Los Cochinos waar je enkele van de beste plekken voor laurierbossen vindt van de Monte del Agua. Rechts ligt het gehucht van Tierra de Trigos, of Graanland. De naam van het gehucht geeft zijn bezigheid prijs, namelijk de graanbouw. Het uitsteeksel in het midden van dit kleine bekken is de rots Roque de Las Moradas waarlangs het pad omhoog ging die de bewoners van Los Silos gebruikten voor toegang tot dit bos waarvan we het kruispunt achter ons hebben gelaten.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Groentetuinen gewonnen van het bos

De gagel en heide wordt al dunner wanneer we een ontruimde opening zien met daarin terrasvormige groentetuinen en zelfs een dorsvloer, die we echter niet kunnen zien omdat die zich hoger bevindt dan wij. In deze bocht bijna aan het einde van de route zien we een van de vele punten waar het bos heeft moeten wijken voor de landbouw omdat we gagel en boomheide zien rond de terrassen die vroeger de hele helling moeten hebben bedekt.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Een vallei met terrassen

De vallei van El Palmar is een van de gebieden waar de landbouwgrond het best is onderhouden. Deze vallei loopt ovaalvormig uit tussen de Monte del Agua en de ravijnen van Teno. Op de milde hellingen zijn terrassen gebouwd voor landbouw van de vruchtbare grond van dit district. De vulkaankegels in de vallei, Palmar en Las Portelas, verbreedden het laaggelegen gebied van het eiland waar Buenavista zich bevindt en werden gekanaliseerd door de vallei.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua - Waterberg, Tenerife
Título
Las Portelas

We beëindigen de route in Las Portelas. Dit is een klein plattelandsgehucht in het hoger gelegen gebied van de vallei van El Palmar. Hier zien we typische Canarische inheemse architectuur en prachtige uitzichten over de vallei van El Palmar. Deze vallei is het middelpunt van het plattelandspark van Teno, tussen de Monte del Agua en de ravijnen die aan de westkant van het eiland de klif van Los Gigantes vormen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
54784
10 13
262
10045