Barranco de Masca

Un barranco entre caseríos y flora endémica

Situado en la esquina noroeste de la isla de Tenerife, dentro del municipio de Buenavista del Norte, el barranco de Masca recorre una de las zonas más antiguas de las Islas Canarias, con siete millones de años de historia. Se trata de un barranco con un tramo de paredes verticales muy cercanas que desemboca en un pequeño embarcadero. La ruta no es muy larga, pero el desnivel y la irregularidad del terreno elevan su exigencia. Conviene llevar ropa y calzado adecuados, así como alimentos.

Un trekking desde la cumbre hasta la playa

Con cuatro kilómetros de longitud y un desnivel de 580 metros, el trekking del barranco parte del caserío de Masca para alcanzar un puente de madera que cruza el cauce por primera vez. El sendero cambia de lado para evitar la corriente de agua, fuerte en invierno, y lleva hasta una zona de canales de riego y pequeñas huertas. Ya en la desembocadura del barranco se pueden contemplar los acantilados de Los Gigantes, adonde es posible llegar en barco si antes se ha realizado la correspondiente reserva.

Lengte
3,9 km
Public transport
¡Aviso!
Barranco cerrado temporalmente
Localidad
Buenavista del Norte
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Barranco de Masca
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
Buurtschap van Masca

Het buurtschap beslaat de bovenkant van de bedding tussen de pieken van Abache, La Fortaleza en de rots Roque Tarucho. Het bestaat uit vier kleine buurten die aflopen vanaf de weg, een oud pad dat vroeger de verbinding vormde tussen de vallei van Santiago en die van El Palmar. Om bij het pad te komen moeten we afdalen door het gehucht La Piedra waar ook de kapel staat van Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis (Nuestra Señora de la Concepción) uit de achttiende eeuw met een plein met laurierbomen.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
De brug

Iets buiten het gehucht steken we via een houten brug voor het eerst de bedding van het ravijn over. Vanaf dit punt gaat het pad van de ene naar de andere kant van de bedding die afhankelijk van het seizoen en de regen water bevat of niet. De rotsen van de bedding zijn afgerond en glad als gevolg van de voortdurende erosie. Het is dan ook goed opletten om niet uit te glijden.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
De groentetuinen

Deze groentetuinen zijn de laatste door mensen gevormde elementen voordat we de nauwere gedeelten van het ravijn binnengaan waar geen ruimte meer is voor landbouw. Het gaat hier om zelfvoorzieningslandbouw. Het buurtschap staat eigenlijk op grond die het minst geschikt is voor landbouw waardoor er op terrassen op de hellingen wordt verbouwd.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
De dam

Deze kleine dam verzamelt het water afkomstig van het gebied van La Vica, het ravijn Madre del Agua en van het ravijn van Masca waardoor we zijn afgedaald. Aan de linkerkant van de bedding zien we een kanaal waarlangs water werd aangevoerd naar de kleine stukjes landbouwgrond op de bodem van het ravijn.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
In de canyon

Vanaf de dam lopen we het steilere en nauwere deel van het ravijn binnen. Hier bestaat ook meer verschuivingsgevaar van stenen omdat we hier tussen verticale wanden van enkele honderden meters hoog lopen. De route wordt moeilijker en we moeten van een kant van de bedding naar de andere springen. Als je omhoog kijkt zie je geërodeerde wanden die rond de grillige bedding kronkelen. We kunnen hier ook onze fantasie de vrije loop laten op de grillige vormen van de rotsen.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
Groentetuinen bij de zee

Een minder steile helling is omgevormd tot een kleine boerderij met terrasbouw en bevloeiing met het water van het ravijn. Het is indrukwekkend te zien hoeveel werk er aan te pas moet zijn gekomen om van deze plek landbouwgrond te maken. Als we achteruit kijken zien we een spectaculair gat in de rots als een exponent van de erosie van het ravijn en de vormen die dit proces creëert.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
Het strand

Het strand van Masca is een typisch strand dat je verwacht aan de monding van een ravijn; het strandhoofd bestaat grotendeels uit stenen hoewel er ook stukken zandstrand zijn die onderhevig zijn aan het tij en het weer. Aan beide kanten staan de indrukwekkende kliffen van Los Gigantes van vierhonderd meter hoog. Ze houden de wacht over deze paradijselijke baai waar we na de afdaling op krachten komen en een duik kunnen nemen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
54784
10 13
262
10045