Los Ajaches

Lange bergwandeling langs de geologische littekens van Lanzarote

Gelegen in het zuidoosten van Lanzarote, is Los Ajaches een grote vulkaanformatie die het hele zuiden van eiland beslaat, met bergland aan de benedenwindse zijde en rotsvlakten aan de bovenwindse zijde. Dit gebied herbergt een erfgoed van grote archeologische waarde in Yaiza, met zijn grotten, gravures en historische overblijfselen van de traditionele veehouderij. Dit is het vroegst bewoonde gebied van het eiland, maar het is onderhevig aan sterke erosie, die in de afgelopen tien miljoen jaar de kloven heeft uitgesleten waardoor deze wandelroute loopt.

Wandelroute door droog gebied met Euphorbia’s en struikgewas

Door zijn lengte van zes kilometer en zijn flinke hoogteverschil heeft deze wandelroute een iets meer dan gemiddelde moeilijkheidsgraad. De weg door Los Ajaches begint in het dorp Femés en loopt over wandel-, voet- en bospaden en asfaltwegen. Het natuurschoon van Los Ajaches biedt gelegenheid om de flora van dit droge gebied te leren kennen, waaronder inheemse struikgewassen en – in meer beschutte en schaduwrijke zones – ook Euphorbia’s. De fauna wordt vertegenwoordigd door steppen- en roofvogels en door de zeedieren op de steile rotskusten. Vergeet niet geschikt schoeisel te dragen en eten en drinken mee te nemen.

Lengte
5,8 km
Public transport
Localidad
Yaiza
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Los Ajaches
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Femés

We beginnen onze route in het dorp Femés, gelegen aan het hoofd van de gelijkgenaamde vallei. Men vestigde zich hier op grond van twee redenen: vanaf de hoogvlakte van Femés was het mogelijk de kust te bewaken voor de komst van piraten, morisken, terwijl in lager gelegen delen bebouwd werd in "enarenados", door de aarde te dekken met lapilli, om het vocht vast te houden voor de ontwikkeling van de planten.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Mirador Barranco de la Higuera - Uitkijkpunt

In de bergpas boven Femes, geven de geitenfokkerijen aan dat we in een veeteelt terrein komen. Aan onze voeten, zien we de ravijn van La Higuera, en de U vorm met een vlakke bedding en lichte glooiingen, geven de sterke erosie aan die het te lijden heeft gehad, vooral lang geleden toen het eiland onderhevig was aan meer regen die de oorzaak van deze erosie is geweest.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Kloof Degollada Pico Redondo

We gaan tussen de twee belangrijkste hoogste punten van Los Ajaches door, Pico Redondo en Pico de la Aceituna. Berekend wordt zo'n vijftien miljoen jaar dat dit gebergte oud is, en daarvandaan gaan we een ruimte in waar onlangs geen vulkanisme heeft bestaan, waardoor de belangrijkste oorzaak van de modellering van het landschap de erosie is, hetgeen verklaart dat we van een zachter en golvend gaan genieten dan dat we op de rest van het eiland tegenkomen.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Kloof Degollada del Portugués

Dit is het punt waar we de uitzichten over de grote vlakte van Rubicón verlaten met de vulkaan van de Montaña Colorada in het uiterste zuidwesten van het eiland. We beginnen de route door de oude ravijnen. De eerste is die van La Casita, waar we resten van akkers in de bedding zien, die de bergstroom voor de landbouw benutten. "Gavia" is een landbouwsysteem dat schuin gelegen akkers door muren omgrenst, welke door regenwater overstroomd worden, om aldus irrigatieteelt uit te voeren.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Ravijn Barranco de Juan Perdomo

Deze ravijn is één van de grootste van het massief met een brede en goed ontwikkelde geul. Het meest interessante is de aanwezigheid in de zanderige grond van de bedding een merkwaardig soort gewas, gelijkend op dwergmeloenen, een inheemse Canarische soort.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Strand - Playa levantada

Dit ravijn heet Las Pilas en deze paleontologische vindplaats werd voor mijnbouw gebruikt. Een strand en versteende duinen die langs het pad liggen. Deze zijn te herkennen aan de licht gele kleur en aan de vele gehouwen blokken in de omgeving van de weg. Dit soort verhoogde stranden hebben twee mogelijke ontstaansoorzaken, of een gewijzigde zeespiegel of tektonische bewegingen die ze verhoogd hebben. Deze vindplaats ligt op ongeveer 50 meter boven de huidige zeespiegel.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Torreta – Vlaktes van Rubicón

We zijn in een streek met archeologische oppervlakte resten die toegeschreven worden aan de oorspronkelijke inwoners van Lanzarote, de "majos". De opeenhoping van stenen duiden plaatsen aan en daar zijn resten van stenen, aardewerken en benen werktuigen gevonden en zelfs resten van zeefauna, waarschijnlijk afkomstig van schelpdiervisserij.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Strand - Playas de Papagayo

Het geheel van baaien met witte zandstranden van organische herkomst is één van de mooiste kustgebieden van het eiland; je zou hier van de gelegenheid gebruik moeten maken om te zwemmen alvorens de laatste etappe van de wandeling af te leggen. Bovendien kun je in de diverse bars wat nemen om energie op te doen. Het zijn kleine ongerepte stranden die onderdeel zijn van een beschermd natuurgebied en daardoor een heerlijk kustgebied vormen, waar een deel van de typische kust is behouden en waar je kunt genieten van een natuurlandschap.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Rubicón

Dit kleine ravijn is van enorm belangrijke archeologische waarde; het zijn resten die behouden zijn van de eerste Europese stad van de Canarische eilanden. Opvallend zijn de putten die de Normandiërs in de veertiende eeuw gebruikten. Zij begonnen toen de verovering van de Canarische eilanden, welke bijna een eeuw later eindigde en waardoor zich in dit gebied de eerste Europese vestiging bevond, genaamd San Marcial del Rubicón. In de volgende baai is een ander erfgoed, een kalkoven op het achterste deel van het strand, die verkalkte oppervlakken van de kustvlaktes benutte.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Kasteel Castillo de las coloradas

Dit kleine militaire bolwerk dat bekend staat onder de namen kasteel van Las Coloradas of van de Arend dateert uit de achttiende eeuw. Het werd in 1741 gebouwd ter verdediging van het zuiden van het eiland tegen de aanvallen van piraten, morisken, die Lanzarote regelmatig teisterden door vanaf de Afrikaanse kust aan land te komen. In 1769 moest het herbouwd worden omdat het na een piratenaanval ernstige schade leed. Sindsdien heeft het de stompe kegelvorm met toegang via een ophaalbrug.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Playa Blanca

De route eindigt in de kustplaats Playa Blanca, dat in de laatste jaren van de twintigste eeuw van een klein vissersdorpje geworden is tot één van de belangrijkste toeristenplaatsen van Lanzarote. Desondanks lijken de centrale straten van het dorp en het strand de vroegere charme van het eiland van voor de toeristische ontwikkeling willen te behouden.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
3
54784
10 13
262
10045