Waterbronnen van Marcos y Cordero

Een wandelroute langs de oorsprong van het water
In het noorden van het eiland La Palma loopt deze wandelroute parallel aan het kanaal dat het water uit de zoetwaterbronnen vervoert, en door de uitgestorven vulkaan van Marcos y Cordero. De wandelaar doorkruist de kloven in het gebied en komt uit in het waterkanaal. Dit landschap wordt gekenmerkt door verspreide Canarische dennen en inheemse planten, en biedt ook gelegenheid een reeks grote verticale rotswanden te bewonderen die kenmerkend zijn voor het noorden van dit eiland, dichtbij het Nationale Park van de Caldera de Taburiente.
Een rondweg door dennen- en laurierbossen
Met zijn lengte van zeven kilometer loopt de cirkelvormige route naar de waterbronnen van Marcos y Cordero, door de gemeente San Andrés y Sauces. De route is cirkelvormig, kent een klein hoogteverschil en neemt ongeveer drie uur in beslag. Met het begin- en eindpunt in Casa del Monte doorkruist de route een landschap met een unieke vegetatie, waaronder pijnbomen en groepjes laurierbomen. Aan het begin kan de wandelaar in een van de restaurants genieten van een heerlijke maaltijdsoep met tarwe.
Length
7 km
Localidad
San Andres y Sauces
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Nacientes Marcos y Cordero
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Berghuis

Het Berghuis is een klein houten gebouw met een veranda en ligt precies aan het begin van de route die naar de bronnen van Marcos en Cordero leidt. Het werd gebouwd voor opvang van de werkers die de tunnels en het kanaal bouwden. Er is ook een kleine recreatie- en picknickzone.

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Van tunnel naar tunnel naast het water

Aan het begin van de twintigste eeuw werd begonnen met de kanalisering van het water van de bronnen van Marcos en Cordero als energiebronnen. In de jaren dertig werden de graafwerkzaamheden voltooid van de 13 tunnels waarlangs het water van de bronnen werd gekanaliseerd en waardoor onze route loopt. De langste tunnel is ongeveer 400 meter lang. 25 jaar later, in 1955, werd de waterkrachtcentrale Mulato in bedrijf genomen in het lage gedeelte van het ravijn.

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Een dijk op de wand

Tussen de vierde en vijfde tunnel zie je een overloop op het pad en op de tegenoverliggende wand een grote dijk. Dijken hier zijn uitstekende vulkaanformaties die zijn gevormd door snelle afkoeling omdat ze klem zaten tussen de breuklijnen van de oorspronkelijke rots. Over het algemeen zijn ze rechthoekig van vorm. Ze worden ook vaak geassocieerd met ondergrondse waterreservoirs omdat ze ondoordringbare lagen hebben. Het zijn fenomenen die het landschap goeddeels bepalen door de verscheidenheid die ze bieden

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Een ravijn overbruggen

Een prachtige waterval in een ravijn van ongeveer 30 meter hoog waar we overheen gaan via een kleine brug met houten relingen. Dit soort watervallen zijn in La Palma bekend onder de term "cabocos" en heeft associaties met de werking van watermolens en de watervallen die het mechanisme van boven naar beneden aanstuurden.

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Het geluid van het leven

Tussen de tunnels 9 en 10 van de route stoppen we even om te luisteren naar het geluid van de bron, het vallen van het water. Dit is het eerste punt waar je duidelijk het geluid van het water hoort hoewel we de bron nog niet kunnen zien en hoewel het kanaal altijd met ons meeloopt.

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Het water beperken

Even voordat we uitkomen bij de bron van Marcos zien we een kleine tank van cement die wordt gebruikt om de hoeveelheid water te meten die binnen een bepaalde tijd (1 uur) door het kanaal stroomt. Het idee van dit systeem was het water om te leiden in het geval de bron meer water gaf dan de capaciteit van het kanaal; als je goed kijkt zie je dat hier het water hoger staat dan eerder op het traject.

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Bron van Marcos

Zie eerst hoe mooi deze plek is: het stromende water nadat het uit de aarde omhoog is gekomen; het water dat langs de wand omlaag stort die door de laatste tunnel loopt en het kanaal dat in de rots is uitgegraven om het water vanaf de wand op te vangen. De bron van Marcos bevat het meeste water van de twee bronnen. Deze bron komt hier naar boven omdat dit het verzadigingspunt van het waterreservoir is. Dit waterreservoir wordt grotendeels voortdurend bijgevuld door de horizontale regen die de passaatwinden achterlaten.

Imagen
Subtítulo
De bronnen van Marcos en Cordero, La Palma
Título
Bron van Cordero

De bron van Cordero is rustiger; het is een hangend waterreservoir en bestaat uit drie watervallen die naar een kanaal vallen en is minder indrukwekkend dan de bron van Marcos. Dit geldt zowel voor het volume aan water als voor de ligging van de bron. Dit is echter wel een geschiktere plek om op krachten te komen voordat we aan de route terug beginnen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
5
54784
10 13
262
10045