Cubo de la Galga

Een wandelroute door spectaculaire laurierbossen
In het noordoosten van het eiland La Palma kan de Cubo de la Galga op twee manieren worden doorkruist: via een rondweg door het mooiste gedeelte van de laurierbossen of via een langere route die over de berg La Galga naar het uitkijkpunt van San Bartolomé en vervolgens naar Puntallana of naar San Andrés y Sauces loopt. Buiten deze route om kan de wandelaar in de eethuizen van dit eiland genieten van plaatselijke gerechten.
Een bergwandeling die iedere liefhebber aankan
De wandelroute naar de Cubo de la Galga kent een lage moeilijkheidsgraad, waardoor ze ook met kinderen en door oudere mensen bewandeld kan worden. Ze begint tussen kreupelhout en struikgewas en eindigt in een dopheidelandschap dat typisch is voor de Canarische Eilanden. Met een lengte van twaalf kilometer en een maximaal hoogteverschil van 750 meter is het traject in ongeveer vier uur af te leggen. Zoals altijd is het verstandig om passende kleding en geschikt schoeisel te dragen en genoeg eten en drinken mee te nemen om onderweg een lichte lunch te kunnen gebruiken.
Length
5 km
Public transport
Localidad
Puntallana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cubo de la galga
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Milieu-informatiepunt

We vertrekken vanaf de parking van het milieu-informatiepunt en het begin van de route is een verarmd laurierbos. Fruitbomen wisselen af met gagel en boomheide, hetgeen aangeeft dat het geen puur laurierbos is. Ook zien we braamstruiken, een soort die de aanwezigheid van de mens verraadt en welke steeds schaarser wordt naargelang we verder wandelen.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
El barbusano del Cubo

De schilferige schors van deze reusachtige boom geeft ons aan dat het een barbusano betreft. Het is een schitterend exemplaar van zo'n 25 meter hoogte en staat aan de rand van het bos, wat kenmerkend voor deze soort is. Barbusanos zijn er niet in overvloed, omdat het rode hout erg gewaardeerd wordt, vooral in de meubelmakerij. Het werd vroeger zelfs “Canarisch ebben” genoemd.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
De duizend zonen van Viñatigo

Deze boom aan de rand van het pad lijkt omsingelt of bewaakt door de vele takken die uit de basis komen. Het zijn de kinderen, bekend als uitlopers. Het is een van de kenmerken van de persea indica, een inheemse plant uit Macaronesië en is typisch voor laurierbossen. Hoewel de centrale stam sterft, is de basis een grote boomstronk die een groot aantal uitlopers krijgt, die de boom levend houden.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Wandelen onder het water

De Cubo de La Galga heeft een landschap waarin water een hoofdrol speelt en hoe verder we de ravijn ingaan, merken we hoe de vochtigheid stijgt, terwijl de groene hemel zich meer en meer sluit. We lopen onder een waterkanaal door, dat dit waardevolle middel van bestaan vervoert om het te gebruiken in de landbouw en als openbare voorziening. Van het verstandelijke gebruik ervan hangt het behoud van dit landschap af.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Stenen evenwicht

Ravijnen ontstaan door eroderende processen in de loop der tijd en deze steen die in een zwak evenwicht ligt, herinnert ons daaraan. Ravijnen zoals die van de Cubo de La Galga, ingesloten en smal als canyons, tonen ons dat we op een jong eiland zijn, waar de erosie nog bezig is het landschap te vormen. Daarom zal deze steen ooit zijn evenwicht verliezen en op de bodem van de ravijn belanden. (Hoewel dat honderden jaren kan duren)

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Een klinkende splitsing

Het kruispunt van de route nodigt ons uit tot een moment van stilte. Het geklingel van het water wedijvert met het vogelgezang. Het is eenvoudig het gesnurk van de inheemse Canarische duiven te horen, die klinken als onze klinker U. Als we rustig en stil blijven zitten, kunnen we ook een duif over de bomen zien vliegen.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
“La Fajana” de Los Tiles

Op dit punt waar een kleine vlakte is, verschijnt de pracht van het laurierbos van de vallei met stinklaurier als een rustige plek tussen alle vegetatie. De vegetarische hemel op grote hoogte houdt ons continue in de schemer en in het vocht. Het licht komt amper op de grond. De stinklaurieren zijn de absolute hoofdrolspelers van de plaats, met hun lange groene en harde stammen. Deze soort verschijnt alleen op ideale plaatsen voor het laurierbos, wat ons de bevoorrechte positie aangeeft waarin we ons bevinden.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
La Somada Alta

De naam, de hoge vertoning, spreekt voor zich. We kijken over het prachtige landschap van deze hellingen met laurierbossen, die de oostkant van La Palma bedekken, weerstand biedend aan de passaatwind. We bevinden ons in de beste streek voor Canarische laurierbossen met hellingen onder de 1.200 meter hoogte die het water van de mist, die de passaatwind meebrengt, opvangen.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Terug door het kanaal

We gaan terug door het kanaal dat op dit punt van Cubo vertrekt. Water is fundamenteel voor dit ecosysteem en ook één van de grote bijdragen, daar de landbouw aan de kust bestaat door het water dat uit de waterreservoirs vloeit en dat het bos voedt. Op de helling hebben we nu een ander uitzicht op deze bladerrijke canyon, voordat we terugkeren over de weg die we aan het begin van de route beklommen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
5
54784
10 13
262
10045