Caldera de Taburiente

Een boswandeling door het hart van La Palma

In het hart van het eiland La Palma biedt het Nationale Park van de Caldera de Taburiente meerdere mogelijkheden voor de wandelliefhebber. Naast de route door het park en vervolgens door de kloof van Las Angustias, lopen in de omgeving ook routes naar het naburige Pino de la Virgen, door het natuur- en recreatiegebied La Cumbrecita, en zelfs naar de piek van de Bejenado, waar bergwandelaars van een uniek uitzicht over het interieur van de Caldera de Taburiente kunnen genieten.

Een wandelroute voor alle leeftijden

De hoofdroute naar de Caldera de Taburiente is lang en heeft een aanzienlijke moeilijkheidsgraad. Maar het is ook mogelijk om een korter traject te volgen door in Los Brecitos te beginnen en via de kloof van Las Angustias alleen langs de in- en uitgang van het natuur- en recreatiegebied te wandelen. In alle gevallen is het verstandig om gepaste kleding en geschikt schoeisel te dragen en bescherming tegen de zon, en eten en drinken mee te nemen. Aan het begin van de route kunnen wandelaars vóór hun terugkeer naar Los Llanos de Aridane enkele tapas en een verfrissing nemen in de mirador (uitkijkpunt) van Lomo de los Caballos.

Lengte
12,5 km
Localidad
El Paso
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
La Caldera de Taburiente
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Mirador de los Brecitos

De route begint op de vluchtstrook tot waar de auto's komen, zacht slingerend over een helling met een pijnwoud vergezeld door gagel en boomheide en andere struiken als de cistus symphytifolius. De route gaat door een reeks ravijntjes, de eerste ervan met water, de Ciempiés

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
De herinnering aan de landbouw van Lomo de Tenerra

Deze rug binnenin de Caldera herinnert ons aan het landbouwverleden van het park.  In de groentetuinen werd tot niet zo veel jaren geleden tabak gekweekt en vandaag zien we nog steeds het spoor van de terrassen. Bijzonder aantrekkelijk is het uitzicht vanaf Los Agujeritos, een geheel van bergspitsen in de vorm van zaagtanden die een landschap van verticale muren vormen.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
De rots van Traves

Nadat we nog maar net de Lomo de Tenerra verlaten, vraagt een steen van kolossale afmetingen in het Ravijn van Traves onze aandacht. Geplaatst in de bedding, toont ons dit de erosie die plaats heeft gevonden in de Caldera tegelijkertijd dat het een etalage is van rotsflora, dat gespecialiseerd is in het klimmen op rotsen en verticale muren, zoals de diverse soorten vetplanten, behorend tot de soort Aeonium of Greenovia.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Een ravijn met overtreffende stenen

De erosie veroorzaakt continue verschuivingen in de Caldera. Dit ravijn is er een voorbeeld van, en de naam van de ronde stenen, zien we zelf met het oog. Als we omhoog kijken naar de hogere muren, maken we ons als snel een voorstelling van hoe deze spectaculaire bedding in de loop der tijd gevormd is. Archeologische resten zijn in deze streek verschenen, daar de oorspronkelijke bewoners van La Palma enkele van deze reusachtige rotsen als schuiloord gebruikt hebben.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Mirador del Tagasaste

Hier hebben we een spectaculair uitzicht op de Caldera. Kijkend naar links, is een geheel van door afzetting gevormde rotsen in het landschap opmerkelijk, terwijl rechts op de helling een vlek van vegetatie ons de bron van Viñátigo verraadt, die vroeger gebruikt werd door de landbouwers voor het kweken van zoete aardappelen.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Barranco Bombas de agua

Dit ravijn is typisch voor het interieur van het park, waar de eroderende processen te zien zijn, en samen met het volgende ravijn, Risco Liso, omsingelen ze een rug die tot de jaren 80 van de vorige eeuw bebouwd werd en die momenteel herbebost wordt. In het hoge deel van deze ravijnen zijn diverse bronnen en galerijen, waaruit belangrijke waterbronnen van het park vandaan komen

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Een binnenstrand

Dit reservoir in het ravijn staat bekend als het Strand van Taburiente, waar vele inwoners van La Palma komen zwemmen en waar de naam vandaan komt.  Het bos van de oever is een bos van wilgen, "sauceda" in het Spaans, het beste toonbeeld ervan in het park. De wilgenbossen lopen terug in aantal door hydraulische exploitaties die het water uit de bedding hebben verwijderd, waardoor de wilgenbossen in het Park nog waardevoller zijn en het park ze probeert te vermeerderen

Naast het Strand van Taburiente is een dienstencentrum, met campingplaats, een kleine tentoonstelling, diensten en een eerstehulppost.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Het enorme niveauverschil van Reventón

Na het dienstencentrum, wisselen we van helling en dalen we af tot het ravijn van Almendro Amargo. Deze streek staat bekend als El Reventón; het is een afdaling met grote niveauverschillen, te beginnen bij de bedding op meer dan honderd meter. Tijdens de afdaling zien we de Roque Idafe die zich verheft op de samenloop van ravijnen.  Het is een geweldige monoliet die verbonden is met de magische wereld van de benahorieten, de oorspronkelijke bewoners van La Palma.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Geel water en een gekleurde waterval

Onder de Roque Idafe, vloeien de ravijnen van Almendro Amargo samen, waardoor we afgedaald zijn, en die van Limonero of Rivaceras. Dat water is opvallend vanwege het gele water door de ijzeren herkomst. 10 minuten stroomopwaarts ligt de Cascada de Colores, een kleine natuurlijke waterval die aangegroeid is waar de combinatie van het gele water en het mos een prachtig visueel spektakel vormt.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Dos Aguas

De ravijnen Taburiente en Almendro Amargo mengen hier hun water, dat hier de weg naar de monding van de Caldera door het ravijn van Las Angustias inslaat.  We zien aan de rand van het ravijn een betonnen constructie, in een aansluiting die het water afbuigt voor landbouwgebruik. De aansluiting heeft een ingenieus systeem voor het laten bezinken van vaste stoffen die het water meesleept en dat het dwingt het geregeld schoon te maken.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
Barranco de Las Angustias

De laatste vijf kilometer gaan door het ravijn en de zijpaden in de moeilijkere delen. De vegetatie verandert geleidelijk van pijnwoud naar struikgewassen en in het laatste staan "tabaibas", Canarische wolfsmelk, terwijl we een aardrijkskundig mooie voorstelling bijwonen in de wanden van de bedding.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente, La Palma
Título
De funderingen van La Palma

Op het laatste stuk van de route is vooral de aanwezigheid van het zogenaamde basale complex interessant. Dit zijn rotsen ontstaan bij onderwateruitbarstingen in het creatieproces van het eiland, die in de lagere zones van het ravijn van Las Angustias aan het licht komen –een geologisch fenomeen dat op de Canarische Eilanden alleen op nog één andere plaats gezien kan worden en wel op Fuerteventura. Deze rotsen worden onderscheiden vanwege de groenige kleur en de blaasjesvorm, normaal gescheiden door een lijn rotsen van een andere kleur

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
5
54784
10 13
262
10045