Tamadaba-Bajada de Faneque

Bergwandelen door kloven, langs de wollige saffloer en de boerenhuisjes van Gran Canaria

In de streek Tamabada in het noorden van Gran Canaria, bevindt zich een van de meest ongerepte pijnboombossen van dit eiland, een gebied dat uniek is vanwege zijn systeem van kloven, bergkammen en rotsformaties. Deze route biedt gelegenheid om belangrijke populaties van cactusachtige en andere inheemse Euphorbia-soorten te bewonderen. Bovendien kunt u enkele afgelegen gehuchten en boerenhuisjes (waarvan sommige verlaten) en andere plekken van archeologische waarde bezoeken, zoals El Risco en de vallei van Guayedra. De klippen en hellingen aan de kust rijzen meer dan één kilometer op uit de zee.

Vergezichten over de kust bij Gáldar en Agaete

De route loopt van de berghut van Tamadaba naar de piek van Faneque, waar wandelaars van een prachtig vergezicht over de hele noordwestkust van Gran Canaria kunnen genieten, met de plaatsjes Gáldar en Agaete op de achtergrond. Met een totale lengte van vier kilometer heeft deze wandelroute een hoogteverschil van ruim 266 meter en loopt door veilig terrein, behalve wanneer ze een gedeelte van een oud kanaal uit het midden van de negentiende eeuw doorkruist. Tamadaba herbergt een kwart van de inheemse flora op het eiland, en 20% van alle flora van de hele Canarische Eilanden.

Lengte
4,9 km
Localidad
Agaete
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Bajada de Faneque-Tamadaba
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Boshuis

We beginnen bij het boshuis van Tamadaba. Dit gebouw is geïntegreerd in het pijnbos en staat naast de weg. Het bevat een meteorologisch station. Tamadaba is altijd al economisch benut geweest, maar er is hier toch een prachtig natuurlijk pijnbos bewaard gebleven. Het is ook een gebied met een uitzonderlijke variatie aan botanische soorten op de kliffen, waaronder een groot aantal inheemse soorten.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
"Bebaarde" pijnbomen

We trekken door een vochtig pijnbos, wat een zeldzaamheid is op het eiland van Gran Canaria omdat hier het meest droge pijnbossen voorkomen. Van de pijnbomen, en zelfs de bodembegroeiing (in het kleine ravijn waar we doorheen gaan zien we gagelbomen en heide), hangt korstmos die op baarden lijkt, wat de bijna voortdurende vochtigheid aangeeft binnen het bos.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Grot van de schoenmaker

Deze grot is uitgehouwen in de rots, deels met een muur en deur als voorgevel die bescherming biedt voor het huis binnen. Deze grot werd gebruikt door de mensen die het hout, boomafval en kool van het pijnbos ontgonnen. Dit is een overblijfsel van de tijd waarin het bos over volop hulpbronnen beschikte voor de plaatsen in de buurt.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Rotsravijn

Links van de bergrug Faneque zien we het Rotsravijn en midden in de ravijnbedding het buurtschap van de rots dat valt onder de gemeente Agaete. Deze buurt staat bekend als de Blauwe Plas (Charco Azul) door de strook met zoetwater in de bedding van het rotsravijn die voortkomt uit een "reuzeketel" gevormd door de erosie van de aanslibbingsmaterialen die verticaal over de rots vallen. De snelle stroming van deze waterafvloeiing spoelt afzettingen in deze structuren weg en vormt zo deze opmerkelijke, gladde waterstrook.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Boven Agaete

Het uitzicht over de noordwestkust van Gran Canaria vanaf de noordkant van de bergrug van Faneque is schitterend; beneden ons zien we het ravijn van Guayedra, aan de kust de haven van Las Nieves met Agaete rechts en het ravijn met dezelfde naam die Tamadaba aan de noordkant flankeert. Op de landtong zien we de vuurtoren van Sardina del Norte en als afsluiting van de vergezichten de berg van Galdar met de oude hoofdstad van de oorspronkelijke bewoners op de berghelling.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Snuit van de sla

We voltooien de route bij dit bijzondere uitkijkpunt over de rots Roque Faneque na de tocht door de kloof van Los Pasitos. Het uitzicht is verticaal en uniek; beneden ons zien we de klif die duizelingwekkend naar de zee omlaag valt. Dit is een plek waar we uitrusten met panoramische vergezichten die de terugtocht helemaal goedmaken en waarbij we het prachtige pijnbos van Tamadaba kunnen bewonderen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
54784
10 13
262
10045