Ruta de las Presas

Een wandelroute langs stuwdammen en door dennenbossen op Gran Canaria

In de buurt van Mogán, in het binnenland van Gran Canaria, loopt een wandelroute door het Nationale Park van El Nublo en het Nationale Park van Pilancones. Met een lengte van 12,2 kilometer over onverharde wegen, bospaden en asfaltwegen is deze cirkelvormige route alleen geschikt voor wandelaars met enige ervaring. De route begint in Degollada de Cruz Grande, vanwaar ze door een schitterend dennenbos naar de stuwdam van Soria loopt, de grootste dam op het eiland. Onderweg leert de wandelaar enkele indrukwekkende vulkanische formaties kennen, in de streek Cañada del Almácigo.

Een stevige en prachtige wandeling langs grotwoningen

De wandelaar kan onderweg kennismaken met de traditionele grotwoningen die nog altijd op Gran Canaria bestaan. Bij de naburige stuwdam van Chira bevindt zich een herberg die op het natuurtoerisme is ingesteld. Omdat deze wandelroute lang is, is het aan te raden om voldoende drinkwater tegen uitdroging mee te nemen, naast voedsel, regenkleding en bescherming tegen de zon.

Lengte
12,2 km
Public transport
Localidad
San Bartolome de Tirajana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de las Presas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Ruta de la Plata, Gran Canaria
Título
Kloof Degollada de Cruz Grande

De kloof van Cruz Grande verbindt de valleien van Tirajana met die van het westen van het eiland, de ravijnen van Chira en Soria. We beklimmen het pad dat vanaf de weg begint, net iets voor La Degollada als je van Las Tirajanas afkomt, en komen dan een kruisweg tegen waarvandaan de route naar een helling loopt waarvandaan we schitterende uitzichten hebben op de Cuenca de Tirajana en de ravijnen van Chira en Soria met hun grote stuwdammen.

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
Kloof Degollada del Dinero

Bij deze kloof verlaten we het bospad waarop we de route zijn begonnen vanuit het Grote Kruis. Hier staan we aan het begin van het ravijn van Pilancones en zien we hoe de kloof op deze hooggelegen plek volledig bedekt is door een prachtig Canarische pijnwoud dat we gaan doorlopen.

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
Kloof Degollada de Cho Benito

In deze kloof veranderen we van ravijn; van het ravijn van Pilancones naar dat van Chira. Hier zien we ook dat het ravijn van Chira meer bewoond is en dat het pijnwoud hier is verdwenen. De route gaat over de top en iets verderop kunnen we het laatste stukje van de dam van Chira zien.

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
Dam Presa de Chira

Deze dam werd in 1964 gebouwd en stijgt 32 meter boven de bedding uit. De muur is 230 meter lang en we gaan deze ook volgen op onze route. Opvallend hier is het wateroppervlak van het stuwmeer en het naastgelegen dorp Cercados de Araña, waardoor het geheel haast op een meer lijkt als je vanaf de dammuur kijkt.

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
Monding van La Palma

Voorbij de dam lopen we langs een kanaal dat naar een eigenaardige monding leidt alvorens langs de helling van La Palma omhoog te gaan tussen de ravijnen van Chira en Soria. Deze constructie weerspiegelt de manier waarop in dit eiland wordt omgegaan met water; het vangt het afvloeiende water op van de begroeide heuvels waarlangs onze route loopt

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
De Huizen

Na de heuvelrug van La Palma beginnen we aan de afdaling naast een klein gehucht, De Huizen genoemd, waar we de nu nog bestaande grothuizen van het eiland kunnen zien. Deze huizen zijn overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners die in plattelandsgebieden en heuvelland zoals dit gebied nog worden gebruikt. Een klein waterbekken boven het gehucht geeft aan waarom een nederzetting nu juist in zo'n afgelegen gebied werd gebouwd

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
Geul Cañada del Almácigo

Dit is de interessantste plek van het tweede gedeelte van de route, namelijk de afdaling vanaf De Huizen naar de dam van Soria. We lopen langs rotsformaties, vooral langs de spectaculaire klif van El Agujero, die we voorbij gaan via de geul van Almácigo. Hier komen we ook voorbij de resten van wat eens een subtropisch bos was terwijl we scherp afdalen. Van hieruit zien we tegenover ons de dam van Cueva de Las Niñas, die hoger is gelegen dan het stuwmeer van Soria, en de grote muur van de dam van Soria die wanneer het regent lijkt op een spectaculaire waterval.

Imagen
Subtítulo
Route van de stuwdammen, Gran Canaria
Título
De grote dam van Soria

Dit is de grootste dam van de Canarische Eilanden en eigendom van het waterbedrijf La Lumbre. De muur bestaat uit getrild beton en is 120 meter hoog. Het stuwmeer heeft een capaciteit van 32 kubieke hectometer, wat bijvoorbeeld achtmaal zoveel is als de stuwdam van Chira waar we langs zijn gekomen. De dam staat in het hoger gelegen gedeelte van het ravijn van Arguineguín, die stroomopwaarts van het stuwmeer de naam Soria krijgt. We beëindigen de route met het oversteken van het stuwmeer van het dorp Soria.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
54784
10 13
262
10045