Roque Nublo

Natuurmonument van grote historische waarde

In de centraal gelegen gemeente Tejeda, op het eiland Gran Canaria, neemt de Rots van Nublo voor de eilandbewoners een bijzonder plaats in, als een van mooiste natuurlijke rotsformaties ter wereld. De rots van vulkanische oorsprong rijst tachtig meter hoog op uit het landschap en ligt op 1813 meter boven de zeespiegel. In 1987 werd het hele gebied eromheen tot beschermd natuurgebied uitgeroepen, en zeven jaar later tot landschapspark. Zijn indrukwekkende aanwezigheid in het landschap wordt in hoogte alleen overtroffen door de piek van Las Nieves, met zijn 1949 meter het hoogste punt van Gran Canaria.

Bergwandelen met uitzicht over de toppen van Gran Canaria

De route van de Rots van Nublo begint op de gewone snelweg, die anderhalve kilometer lang wordt gevolgd naar dit natuurmonument en zijn buurman, de Rots van La Rana. Onderweg passeert de route eerst nog een ander natuurmonument, de Rots van El Fraile. Deze bergwandelroute, van in totaal vijf kilometer lang, biedt ook de mogelijkheid om de stuwdammen van Las Niñas, Chira en Soria te bezoeken, en de plaatsjes Artenara en Acusa. Een blik op het vulkanische landschap van Tejeda en dat van Llanos de la Pez en Pozo de las Nieves is de inspanning meer dan waard.Roque Nublo + wandelroutes op Gran Canaria

Lengte
4,5 km
Localidad
Tejeda
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Roque Nublo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
De Nevelige rots (Roque Nublo), Gran Canaria
Título
Uitkijkpunt van La Goleta

De route begint bij het uitkijkpunt van La Goleta. Op de weg die loopt van de vlakten van la Pez (Llanos de la Pez) naar Ayacata. Vanaf het uitkijkpunt hebben we een spectaculair uitzicht over het ravijn van La Culata en de bovenloop van het grote bekken van Tejeda. Gelijk aan het begin van de route is er een botanisch pad waarlangs we onderweg de interessantste inheemse plantensoorten kunnen leren kennen.

Imagen
Subtítulo
De Nevelige rots (Roque Nublo), Gran Canaria
Título
Rots van de pater

Deze rots steekt uit op een hoogte van 1713 meter en laat het effect van de differentiële erosie zien. Dit is de eerste van de rotsen die we op onze route tegenkomen. Het profiel van de rots lijkt, vooral van wat verder weg, op dat van een pater met capuchon, vandaar de naam.

Imagen
Subtítulo
De Nevelige rots (Roque Nublo), Gran Canaria
Título
Hoge bekken van Tejeda

In het eerste bewegwijzerde kruispunt van de route gaan we naar rechts om rond de basis van de Plank van de Nevelige Rots (Tablón del Nublo) te lopen. Vervolgens gaan we door het herbeboste pijnbos dat rond deze grote monoliet staat naar de Witte Kloof (Degollada Blanca). Rechts hebben we hier uitzicht op het dorp Tejeda en zijn landbouwterrassen die plaatselijk "bocaos" worden genoemd.

Imagen
Subtítulo
De Nevelige rots (Roque Nublo), Gran Canaria
Título
Krans van Bentayga

We hebben het hier over krans, "enfilada" in het Spaans, wat zinspeelt op het religieuze karakter die zowel de rots Bentayga als de Nevelige rots hadden voor de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Beide zijn de voornaamste mijlpalen van het bekken van Tejeda, tot het punt waar het zogenoemde "almogaren" van Bentayga ("gebedshuis" in de oorspronkelijke taal en hoogstwaarschijnlijk een geheiligde plek) een connectie heeft met de Nevelige rots waarmee het op één lijn staat omdat het almogaren aan de kant van de rots Bentayga ligt die richting de Nevelige rots wijst.

Imagen
Subtítulo
De Nevelige rots (Roque Nublo), Gran Canaria
Título
Kloof van de Nevelige rots

Hier lopen we omhoog naar de Plank van de Nevelige Rots en voltooien we onze wandeling rond de basis van de monoliet. Het contrast tussen het pijnbos waar we net doorheen zijn gekomen en het kale landschap waarlangs we omhoog gaan is opmerkelijk. De erosie hier heeft geleid tot deze kale, onbeschermde rots en laat praktisch geen ruimte over voor enige begroeiing.

Imagen
Subtítulo
De Nevelige rots (Roque Nublo), Gran Canaria
Título
Nevelige Rots, de bergkolos

De dorre vlakte waarin de Nevelige Rots en De Kikker (La Rana) liggen, wordt de Plank (Tablón) genoemd vanwege zijn uitgerekte, bijna platte en rechthoekige vorm. Het is een platform dat is afgesneden door steile wanden aan de zijkanten, zoals we in onze wandeling rond de plek hebben kunnen zien, waar de Kikker het meest prominent is en vooral ook de Nevelige Rots, een overblijfsel van de oude schacht van een grote vulkaan.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
54784
10 13
262
10045