Caldera de Bandama

Wandelen door een uitgestrekt natuurgebied in het noordoosten van Gran Canaria

Tussen de plaatsen Santa Brígida, Telde en Las Palmas de Gran Canaria loopt de route van de Caldera de Bandama door de ravijnen van Las Goteras en Guiniguada, in de richting van de kust. Dit prachtige natuurgebied vormde zich vijfduizend jaar geleden rond de oude vulkaan Pico de Bandama. De krater is 216 meter diep, terwijl de kraterrand 574 meter hoog en een kilometer in doorsnede is. Naast de geologische waarde van dit gebied herbergt de streek ook de archeologische vindplaats Cueva de los Canarios, die door de oude bewoners van het eiland werd gebruikt als opslagplaats voor de oogst en voor voedsel.

Bergwandelen langs panorama’s en grotten, te midden van inheemse planten en vogels

Met een lengte van amper drie kilometer loopt de wandelroute van de Caldera de Bandama (‘Bandama’ is de Spaanse verbastering van ‘Van Damme’, de naam van de Vlaamse koopman die de krater zijn naam gaf) langs het uitkijkpunt van de Cornical en daarna langs de Casas de Fondo, de grot van Las Bodegas, de vijver van El Culatón en het kruispunt van Las Tres Piedras. Met een stijgingspercentage van 18% is de route tamelijk veeleisend, maar ze gelegenheid om planten als slangenkruid te leren kennen, naast inheemse vogels als de inheemse torenvalk en de zwartkop. Vergeet niet bescherming tegen de zon mee te nemen.

Lengte
4,2 km
Public transport
Localidad
Santa Brígida
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera de Bandama
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Huizen van de krater

De route begint bij een groepje huizen waarin je in sommige gevallen de traditionele structuur terug ziet, zoals een wijnkelder die het belang van de druiventeelt en de wijnwereld in deze streek benadrukt.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Mirador de Los Cuartos - Uitkijkpunt

Dit uitkijkpunt staat al precies aan het begin van de route, aan de linkerkant op een kleine vlakte. Hier hebben we een panoramisch uitzicht over het binnenste van de krater en zijn wanden. Dit is ook een uitstekende plaats om de biologische diversiteit van de krater te observeren. Wat opmerkelijk is, aan de linkerkant van de helling van de piek van de Bandama, binnenin de krater, is afzetting in de vorm van horizontale banen in een strook van ongeveer 50 meter in de vorm van een onregelmatige driehoek.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Mirador del Cornical - Uitkijkpunt

Dit uitkijkpunt op een rotsachtige uitstulping staat op een hoogte van 380 meter waarvandaan je de hele krater kunt zien. We kunnen van hieruit ook de rotsachtige ringen zien die de wanden van de laagte vormen. De verschillende ruimtes van de bodem zijn duidelijk te zien, zoals de zones waar nog sporen te zien zijn van vroegere landbouw en het subtropische bos dat terrein aan het terugwinnen is.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Las Piedras - De Stenen

We komen langs een zone waarin het fijne lavasteen van de bodem plaats heeft gemaakt voor het puin van de hellingen. We komen nu in een gebied waar we tussen het subtropische bos met mastiekbomen, wilde olijfbomen en palmbomen grote rotsblokken zien die van de helling zijn gevallen, vandaar ook de naam van de plek.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Huizen van de bodem

Dit gehucht, nu half in verval, gaat terug op de eerste bewoner, Daniel Van Damme, in de zestiende eeuw, die zijn naam aan de krater gaf. Het geheel bestaat uit een L-vormig huis met wijnkelder, een druivenperserij, een van de oudste van Gran Canaria, een afdakking voor de dieren, een dorsvloer en een oven.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Dorsvloer van de veranda

Vanuit de Huizen van de bodem nemen we de rondweg die langs alle hoeken van de krater leidt. We laten het huis van de laatste kraterwand, Agustinito, achter ons en komen langs een plas met een observeerplaats voor vogels totdat we uitkomen bij de dorsvloer van de wilde olijfboom, tegenover de Huizen van de bodem, boven de wateropvangplaats of "natero", de naam van de middelste stenen vloer van de krater. De krater heeft 3 dorsvloeren, wat het belang aangeeft van de vroegere graanbouw op deze plek.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Door het bos

Via de zuidoost kant van de krater komen we door een mooi subtropisch bos met wilde olijfbomen, mastiekbomen, palmbomen en dragobomen dat langs de hellingen tot aan de rotswand loopt. In dit gedeelte staat de enige waterbron van de krater. Het water wordt gekanaliseerd naar een eenvoudige kraan bij de huizen. Dit is een goede plek om te genieten van de stilte en de natuur in de krater omdat de indrukwekkende verticale wanden de buitenwereld uitsluiten. Daarna nemen we de weg terug via de helling.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
54784
10 13
262
10045