Islote de Lobos

Bergwandelen tussen vulkaankegels ten noorden van Fuerteventura

De wandelroute op het eilandje Lobos, met zijn amper vijf vierkante kilometer een van de meest ongerepte natuurgebieden van de Canarische Eilanden, biedt een groot aantal hoogtepunten, van zoutmoerassen tot kleine vulkaankegels genaamd hornitos (‘oventjes’). De cirkelvormige route loopt rond het hele eilandje, van de kade tot de vuurtoren van Martiño. De terugweg loopt via Puertito (‘het haventje’), ooit een tijdelijke nederzetting voor plaatselijke vissers en zeevruchtenverzamelaars.

Historische zoutpannen en herinneringen aan de monniksrob

De wandelroute over het eilandje Lobos, dat alleen over zee vanuit de haven van Corralejo in het noorden van Fuerteventura bereikt kan worden, is zeven kilometer lang en loopt langs interessante bezienswaardigheden, zoals de zoutpannen van Marrajo en de vuurtoren van Martiño, waarmee in 1865 de eerste permanente aanwezigheid van de mens op dit eilandje werd gemarkeerd. Te zien is nog altijd een interessant historisch erfgoed van oude ovens, wasplaatsen, veekralen en cisternes. Daarbij vallen ook de reproducties van monniksrobben op, als eerbetoon aan de nu uitgestorven populatie van dit dier, dat het eilandje zijn naam heeft gegeven.

Lengte
7,4 km
Localidad
La Oliva
Deze activiteit moet minstens 5 dagen van tevoren worden gereserveerd. Je kunt het hier doen: lobospass.com
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Islote de lobos
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Het dok

Dit is de toegang over zee tot het eiland Lobos. Het is een stenen havenhoofd van ongeveer zestig meter lang waar de route begint die het eiland doorkruist, in het uiterste zuiden van het eilandje. Dit is de hoofdingang tot het park waar de boten aanleggen die bezoekers aanvoeren vanuit Corralejo.

Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Schelpstrand

Dit strand, het schelpstrand genoemd, heeft zijn naam gekregen vanwege zijn vorm. Het is een kleine baai bedekt met zand aan de voet van de heuvel de Krater (La Caldera), de hoogste van Lobos. Deze zone, ideaal om te zwemmen, bevat een klein themapark gewijd aan de monniksrob. Dit is het diersoort dat het eilandje zijn naam heeft gegeven

Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Zoutvelden van Marrajo

We kunnen iets van de route afwijken om de zoutvelden van Marrajo te bezoeken. Deze zijn gelegen aan het einde van het strand van La Caleta. Dit zijn nieuwe zoutvelden zonder enige aanbouw; het enige wat je hier vindt zijn de filterruimtes, kanalen en een put. Ze zijn goed onderhouden en geven deze uithoek van het eiland een speciaal karakter.

Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Zoutmoeras

Vlak voor de vuurtoren ligt een zoutmoeras dat bestaat uit kleine lagunes die regelmatig onderlopen. De begroeiing hier is heel interessant en geheel aangepast aan het zeewater. We vinden er inheemse plantsoorten zoals de sempervivum van Lobos, die alleen op dit eilandje groeit. Dit is tevens een perfecte plaats voor het observeren van vogels, vooral van waadvogels.

Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Vuurtoren van Martiño

De vuurtoren van Martiño is het voornaamste gebouw van het eiland en dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is een belangrijk element voor de veiligheid van de scheepvaart in de Straat van la Bocayna, tussen de eilanden van Lanzarote en Fuerteventura, samen met de vuurtoren van Pechiguera in het zuidpunt van Lanzarote en die van Cotillo, tegenover deze vuurtoren in het uiterste noorden van Fuerteventura

Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Vlakte van los Labrantes

In dit gebied stonden huizen gebouwd met losse stenen waarvan de ruïnes nog zichtbaar zijn. Hier woonden Portugese werkers die de vuurtoren van Martiño bouwden. De wegen die nu nog door het eiland lopen werden tijdens die bouw aangelegd. Het geheel duurde vijf jaar vanwege de moeilijke bevoorrading en andere redenen.

Imagen
Subtítulo
Het eiland Lobos, Fuerteventura
Título
Jable de la Cocina

Dit is een opmerkelijk mooie zandvlakte. We lopen hier langs op weg naar het Haventje (el Puertito). Het zand geeft een witgoudkleurige tint aan het landschap tussen de grafheuvels, minivulkanen en de typische begroeiing van deze kustgebieden

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
4
54784
10 13
262
10045