La Llanía

Een van de populairste wandelroutes op El Hierro

Een gemakkelijke wandeling van twee uur is de beste manier om de prachtige contrasten te ontdekken die El Hierro heeft te bieden. De wandelroute van La Llanía, een van de populairste van het eiland, begint in Valverde in het noordoosten en loopt vervolgens door betoverende landschappen. Via El Brezal, een dicht en vochtig woud, loopt de route over paden tussen dichte varens en daarna door kalmer en minder dichtbegroeid terrein en over het zwarte vulkaanzand van een van de meest ongerepte kraters op het eiland. Daarna volgt het grandioze landschap van de Valle del Golfo. Met een lengte van in totaal zeven kilometer (heen en terug) biedt deze route volop magie en schoonheid.

Kennismaking met de bron van La Llanía en de vallei van El Golfo

Deze extra-lange route – die met goed schoeisel bewandeld moet worden – begint bij de bron van La Llanía. Na het indrukwekkende en grillige heide- en moslandschap loopt de route naar de landverzakking van El Morcillo; op weg naar de bron van El Lomo laat de wandelaar de laurierbossen en de vochtigheid achter zich en doorkruist een afgebrand landschap met nieuwe aanplant van bomen. Daarna volgt een uitkijkpunt met schitterende vergezichten over de spectaculaire ingestorte krater van Fireba. Voordat u als bekroning van deze wandelroute de Valle del Golfo bereikt, met zijn adembenemende klippen en rotsen van Salmor, kunt u nog een bezoek brengen aan een plek met een legendarisch verhaal: de Bailadero de Las Brujas.

Lengte
7 km
Localidad
Valverde
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de la Llanía
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
De boomheide

Het pad gaat het El Brezal of boomheidebos in, waar je interessant genoeg ook de meeste Canarische faya of gagelbomen vindt. Dit is het punt met de meeste regenval van het eiland en de hoge vochtigheid zorgt ervoor dat deze bomen enorm groot worden. We komen eerst uit bij een opening in het bos dat La Chapa Pablo heet. In dit eerste gedeelte van de route trekken we door een dicht laurierbos met dichte, gesloten boomtoppen. Het is er vochtig en je vindt er veel korstmos en mos. Opmerkelijk zijn twee indrukwekkende Canarische naaldbomen die je er aan herinneren dat de aanwezigheid van gagelbomen en boomheide toch onverwachts is aan deze zuidkant vanwege de vele regenwolken die vanuit de rotswand van El Golfo deze kant opkomen.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Wandeling van de varens

De route draait naar het zuiden en volgt de bedding van een beginnend ravijn. Door de relatieve aardrijkskundige jongheid van El Hierro is het ravijnnetwerk nog niet helemaal ontwikkeld. Langs de kant van de weg zijn vooral de vele varens opmerkelijk. Wat je hier het meest ziet is de adelaarsvaren. Dit is de meest voorkomende soort op het hele eiland en de bladeren van de varen kunnen twee meter lang worden. Deze varen kan tegen licht en lichte warmte en we vinden deze dan ook in dit gedeelte van het bos met minder neerslag.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Bochtige muren

We steken de weg over die naar Hoya del Morcillo gaat, het grootste bosrecreatiegebied op het eiland. We blijven in bosachtig gebied maar het soort bos is hier heel anders. De lagere vochtigheid zorgt ervoor dat je hier meer boomheide ziet dan gagel omdat heide minder afhankelijk is van vochtigheid en beter tegen zonnestraling en droogte kan.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Bergplateau La Fuente

Deze grote opening ligt aan de voet van de berg La Fuente. Het woord plateau, "tablada" in het Spaans, duidt op het belang van de veeteelt op El Hierro omdat deze term associaties heeft met het hoeden van vee. Het gaat om een plek waar het vee bijeen wordt gedreven en in bewoonde gebieden wordt hij geassocieerd met slachthuizen. Het begrip komt uit het zuiden van Spanje.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Fuente del Lomo - Bron

Deze haast verborgen bron maakt deel uit van een van de donkerste periodes uit de geschiedenis van het eiland, namelijk de Spaanse Burgeroorlog. Hij werd in de jaren veertig gebouwd door het economische bestuur van de Canarische Eilanden als drenkplaats voor het vee. Daarnaast werd er ook een waterreservoir gebouwd voor menselijk gebruik die van de drenkplaats was gescheiden. Het is nog niet zo lang geleden, en de ouderen kunnen het zich zeker nog herinneren, dat het water in vrachtwagens naar de huizen werd aangevoerd of dat de mensen zelf met kruiken water gingen halen bij de bron, waar ze vaak lang moesten wachten vanwege de kleine hoeveelheid water die de bron gaf.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Verbrande zone

Een felle brand verwoestte in september 2006 1400 hectaren berggebied op El Hierro. Dit gedeelte van de route van La Llanía doorkruist een zone die de volle laag van de brand kreeg, die hier pas onder controle werd gebracht nadat hij vanaf El Pinar omhoog ging. Het is interessant te zien hoe de begroeiing zich ontwikkelt, en dat geldt zowel voor het herstel van enkele jonge Canarische naaldbomen als voor de herbebossing van gagel en boomheide, die geleidelijk aan uitdijt.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Hoya de Fireba N 27 44 145 // W 017 59 158

De Hoya de Fireba is een spectaculaire, explosieve caldera afkomstig uit de tussenperiode van de vulkanische geschiedenis van het eiland. Het is ook de best bewaard gebleven caldera van het eiland omdat er slechts drie van dit soort caldera's zijn. De caldera bevindt zich in het snijpunt van de drie zijden die het eiland zijn onregelmatige stervorm geven. Deze spectaculaire krater heeft een binnendiameter van 259 meter en is 110 meter diep. De bodem van vulkanisch as is vlak. Het is een echte belevenis de krater binnen te gaan omdat de binnenkant van de caldera een aura van natuurlijkheid en stilte heeft die alleen wordt verbroken door overvliegende vogels. De passaatwinden, die over de rotswand van El Golfo waaien, blazen de zuidkant van de caldera binnen waardoor er gagel en heide groeit terwijl de noordkant bijna geen enkele begroeiing heeft. Op de bodem van de caldera werd lang geleden een klein stukje grond gebruikt voor droge aardappelteelt, dankzij een pad dat nu opnieuw is geopend en waarlangs men vroeger de krater kon betreden.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Uitkijkpunt

Dit uitkijkpunt bevindt zich aan de uiterste zuidkant van de rand van de caldera, precies daar waar het door de vulkaan uitgespuwde vulkanische as terechtkwam. Links van het uitkijkpunt zie je de piek van Fireba, die op vochtige dagen speciale kleurcontrasten vertoont. Vanaf het uitkijkpunt heb je op heldere dagen ook een uitstekend uitzicht op andere eilanden zoals La Gomera en Tenerife. Precies langs deze zuidkant van de caldera, bij het uitkijkpunt, loopt de route van la Virgen, de Maagd Maria die jaarlijks in processie het lange traject tussen la Dehesa en Valverde aflegt. De Hoya de Fireba ligt tussen de markeringen van La Llanía en La Mareta, de punten waarop de Maagd van het ene naar het andere dorp wordt overgedragen. In La LLanía draagt El Golfo de maagd over aan El Pinar, waarna ze in La Mareta door het dorp Isora wordt ontvangen.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
De dansplaats van de heksen

Deze kleine vlakte, die voor de herbebossing een opening was op de berg, heeft zijn associaties met het volksgeloof in heksen. Vroeger werd gezegd dat er op deze plek geen bomen groeiden omdat hier heksen dansten. Heksenpraktijken speelden een grote rol in de gedachtewereld van de plaatselijke bewoners en van de bewoners van de Canarische Eilanden in het algemeen. De plekken waar de heksen dansten worden "bailaderos" genoemd, dansplaatsen. Alle eilanden hebben dit soort plekken. De naam wordt echter ook geassocieerd met de naam van de plaatsen waar de oorspronkelijke bevolking het vee zonder eten achterliet zodat de dieren al blatend de goden om regen vroegen. De plaats waar dit plaatsvond werd "baladero" genoemd. Deze term werd later verward met de heksenpraktijken en werd "bailadero".

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Uitkijkpunt

Dit uitkijkpunt is een natuurlijk balkon over El Golfo. Eerst zien we de uitlopers van de bergen met de laurierbomen die achterover leunend op de wanden groeien als gevolg van een enorme aardverschuiving waardoor een groot deel van het eiland afgleed naar de bodem van de zee. El Golfo is het gevolg van een zwaartepuntaanpassing van het eiland. De extreme hoogte van het eiland zorgde voor instabiliteit waardoor een enorm deel van het eiland ineenstortte. Vandaar ook de overdreven grote kliffen die op sommige plekken haast verticaal zijn, zoals de kliffen van Tibataje, die in de zee uitlopen in de rotsen van Salmor. Links zien we een minder steil gebied. Dit is de vulkaan Tanganasoga, een van de vulkanen die de laagte van El Golfo opvulden die ontstond na de aardverschuiving.

Imagen
Subtítulo
La Llanía, El Hierro
Título
Boomheide van La Llanía

Deze heide geeft het belang aan van de horizontale regen, waarbij het water uit de nevel wordt opgenomen die wordt voortgestuwd door de passaatwinden. Zoals het geval is met de garoéboom, waarvan de takken en bladeren de nevel condenseren en de gevormde druppels laten vallen. De harde bodem voorkomt dat het water door de grond sijpelt en vormt zo een waterreservoir rond de wortels van de boom. Dit is het water dat de bron van La Llanía van water voorziet. Dit was het vertrekpunt en nu het eindpunt van deze route langs de noordrand van het plateau van Nisdafe. Hoewel dit een kleine bron is, voorziet hij toch het hele jaar door de "nieuwe bron" La Llanía van water. Dit is het punt waar dorpsbewoners het water in kruiken putten en meenemen naar hun huizen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
7
54784
10 13
262
10045