Sterren kijken in Llanos del Jable

Een Starlight Reserve met een uitzichtpunt boven op een slapende vulkaan

In het hoge gedeelte van El Paso, op 1.200 meter boven zeeniveau, biedt het uitzichtpunt Llano del Jable, overdag prachtige uitzichten over de vallei van Aridane, met als eerste de oude vulkaan Montaña Quemada. Gedurende de nacht is dit gebied van La Palma, een eiland dat erkend is als Starlight Reserve vanwege de kwaliteit van zijn hemel, een prachtige natuurlijke uitkijkplaats om de unieke panorama's van de hemel te bekijken. Het uitzichtpunt heeft een informatiepaneel en een grote parkeergelegenheid maar het heeft geen faciliteiten dichtbij. Het is verstandig om warme kleding aan te doen.

Overzicht van drie grote sterrenbeelden

Het astronomische uitzichtpunt Llano del Jable dat op het westen gericht is, is ideaal om sterrenbeelden te zien vroeg in de nacht in januari. Men kan duidelijk het sterrenbeeld Pegasus onderscheiden tegenover dat van Cassiopeia. Tussen deze twee staat Andromeda, daar waar het dichtst bijgelegen grotere sterrenstelsel ligt van de hele hemel, de Grote Melkweg van Andromeda. In een maanloze nacht kan men met een prismakijker duidelijk een soort langgerekte nevel waarnemen. Dit is een van de verste hemellichamen, op meer dan 2,2 miljoen lichtjaren, die de mens kan zien zonder optische hulpmiddelen.

Altitude
669 m
Protected sky
Starlight-reservaat
Information panels
Parking
Protected natural space
Localidad
El Paso

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Doof de koplampen van uw auto en gebruik geen zaklampen. Dit helpt de lichtvervuiling van de hemel tot een minimum te beperken.
- Respecteer en behandel de verschillende elementen (informatieborden, leuningen, zitplaatsen, verrekijkers en telescopen, enz.) als u zich op een sterrenwacht bevindt.
- Wees zo stil mogelijk of spreek zachtjes. Dit maakt de ervaring plezieriger.
5
10
262
10045