Triatlontraining op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden bieden waarschijnlijk het beste parcours in Europa voor triatlontraining. Een natuurlijk circuit met terreinwisselingen, perfect voor wielrenners, hardlopers en trailrunners. Meer dan 1500 kilometer aan kust om je voor te bereiden op zwemwedstrijden in open water. En dit alles met het beste klimaat ter wereld. Kun je een betere plek bedenken om te trainen voor de triatlon?

Contenido

Mild en aangenaam klimaat, 365 dagen per jaar

Extreme temperaturen maken dat het trainen van de triatlon in veel delen van de wereld moeilijk is. In feite zijn er maar weinig gebieden met constante temperaturen die het hele jaar door bevorderlijk zijn voor fysieke prestaties. De Canarische Eilanden zijn de uitzondering: met een jaargemiddelde van 24 °C zijn de eilanden dankzij de thermische stabiliteit de ideale plaats voor de triatlontraining.

Wat de voorbereiding op openwaterzwemwedstrijden betreft, zijn de omstandigheden van de Atlantische Oceaan optimaal om het atletische weerstandsvermogen te testen. Dit komt door de sterke stromingen in deze oceaan die een geweldige gelegenheid bieden om de fysieke prestaties in het water te verbeteren. Bovendien varieert de temperatuur van het water langs de kusten van de Canarische Eilanden gemiddeld tussen 18 ºC in februari en 25 ºC in augustus.

Contenido

Een andere referentieroute is het parcours van de Ironman van Lanzarote. De route loopt van Puerto del Carmen naar Tías en El Golfo, met een gecumuleerd hoogteverschil van 2.251 meter en een constante blootstelling aan de sterke noordenwind, wat het weerstandsvermogen voor wedstrijden verhoogt. Een perfecte route ter voorbereiding op een triatlonwedstrijd.

Contenido

Wisselend terrein om je te testen

De Canarische Eilanden hebben een uitzonderlijk landelijk reliëf voor de triatlontraining, met omgevingen aan de kust maar ook op hoogte tot meer dan 2.500 meter boven zeespiegel. Dit alles met een grote verscheidenheid aan routes waarmee je jouw prestaties kunt verbeteren en je weerstandsvermogen op de proef kunt stellen.

De grote verscheidenheid aan terreinen en hellingen van de Canarische Eilanden maakt een triatlontraining mogelijk met variaties in tempo en intensiteit om de progressie en de aerobe weerstand tijdens wedstrijden te verbeteren. Er zijn veel routes in het gebied die veranderingen in intensiteit en een groot herstellingsvermogen vragen. Een voorbeeld is de beklimming van de Pico de las Nieves (Gran Canaria), die wordt beschouwd als de zwaarste col van Europa. Een parcours met een moeilijkheidscoëfficiënt van 467 aan de zijde van Carrizal, een klim van 26,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,78% en op sommige stukken zelfs 14%.

 

Imagen
turismo-deportivo-triatlon-piscina-desktop
turismo-deportivo-triatlon-piscina-mobile
Contenido

Gespecialiseerde sportcentra

Op de Canarische Eilanden bevinden zich  gespecialiseerde sportcentra die beschikken over de nodige uitrusting voor deskundige triatlontraining zoals atletiekbanen, olympische zwembaden en wedstrijdfietsen. Hiertoe behoren centra als Club La Santa en Sands Beach (Lanzarote), Playitas Resort (Fuerteventura) en Tenerife Top Training (Tenerife).

De archipel telt bovendien talrijke centra gespecialiseerd in elektrostimulatie, die de trainingsessies aanvullen en helpen de spieren te versterken en het herstel te bespoedigen.

Contenido

Sportevenementen het hele jaar door

Een andere reden om de Canarische Eilanden te kiezen voor triatlontraining en -wedstrijden is de uitgebreide en gevarieerde sportevenementenkalender in deze discipline. Op de eilandengroep worden talrijke nationale en internationale wedstrijden georganiseerd, zodat je jouw maximale potentieel kunt ontwikkelen en jezelf kunt meten vóór de grote datums.

Imagen
turismo-deportivo-triatlon-bicicleta-desktop
turismo-deportivo-triatlon-bicicleta-mobile
Contenido

Het hele jaar door vinden op de archipel belangrijke wedstrijden plaats, zoals de Ironman van Lanzarote of de Ocean Lava (op Gran Canaria, Lanzarote, Santa Cruz de Tenerife en Fuerteventura). Triatlons worden ook gehouden in onder meer Salinetas (Gran Canaria), Arrecife (Lanzarote), Guía de Isora (Tenerife), El Médano (Tenerife) en Puerto Naos (La Palma). De eilanden bieden ongetwijfeld een grote verscheidenheid aan evenementen om jouw weerstandsvermogen als triatleet uit te dagen. Wil je jezelf op de proef stellen in een van deze wedstrijden?