Parque Rural de Teno

Een landelijk paradijs op Tenerife

Wandelen door het Parque Rural de Teno (landschapspark Teno) is als wandelen op een eiland in een eiland. Deze bergketen, die hoger is dan 1.300 meter, bestrijkt de gehele westelijke punt van het eiland Tenerife en is bijna helemaal omringd door de zee. Eigenlijk was Teno van oorsprong een klein afgescheiden eilandje dat later samen met andere eilanden het eiland dat nu Tenerife heet, heeft gevormd. Dit relatieve geografische isolement heeft ervoor gezorgd dat er in de ravijnen en nauwe valleien een biodiversiteit, architectuur en bijzondere gewoonten bewaard is gebleven die men niet of nauwelijks aantreft in het Tenerife van de resorts en het massatoerisme.

Natuur en tradities in de bergen van Teno

Komende langs de verticale kliffen van het Parque Rural de Teno, geniet men onder andere van bladerrijke laurierbossen op de Monte del Agua en prachtige struikgewassen van cactusachtige planten in het monumentale ravijn van Masca. De nauwe relatie tussen de natuur en de lokale bergbevolking is één van de thema's in het bezoekerscentrum van het park dat in het dorp El Palmar staat. Daar kan men informatie krijgen over de 13 wandelroutes die perfect aangegeven worden in het park en over de beste plaatsen waar lokale producten gekocht kunnen worden.

Hoogte
780 m
Flora interest
Parking
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Buenavista, Los Silos, Santiago del Teide, El Tanque

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Bezoekerscentrum Los Pedregales

Bezoekerscentrum Los Pedregales

Informatie over het Parque Rural de Teno Een perfecte dag in het Parque Rural de Teno begint in het bezoekerscentrum Los Pedregales. Gelegen in het hart van het dal van El Palmar, aan een afsplitsing van de grote weg TF-436, is het bezoekerscentrum gevestigd in een schitterend herenhuis met een pannendak en een binnenplaats met een overdekte galerij. Daar kan het vriendelijke personeel van het park een perfecte route organiseren voor deze dag. De informatieve panelen en video's zorgen ervoor dat de toerist beter begrijpt welk natuurschoon hem of haar wacht bij het naar buiten gaan.

Degenen die willen wandelen kunnen gebruik maken van hun bezoek om een plaats te reserveren voor een route onder begeleiding van een gids van het park. Daarnaast kan men lokale producten kopen zoals honing of saffraan van Teno. Op minder dan een kilometer van het centrum ligt het recreatiegebied en het kampeerterrein van Los Pedregales. Dit is een ideale plek voor een picknick of om met de tent te overnachten. En als het bezoek op een zondag valt dan mag men de agrarische markt niet missen. Deze vindt plaats in het gebouw dat grenst aan het bezoekerscentrum.

Imagen
Subtítulo
Ravijn Barranco de Masca, Tenerife
Título
Buurtschap van Masca

Het buurtschap beslaat de bovenkant van de bedding tussen de pieken van Abache, La Fortaleza en de rots Roque Tarucho. Het bestaat uit vier kleine buurten die aflopen vanaf de weg, een oud pad dat vroeger de verbinding vormde tussen de vallei van Santiago en die van El Palmar. Om bij het pad te komen moeten we afdalen door het gehucht La Piedra waar ook de kapel staat van Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis (Nuestra Señora de la Concepción) uit de achttiende eeuw met een plein met laurierbomen.

Imagen
Título
Het gehucht Teno Alto

Stenen huizen op het hoogste punt van een landschapspark

Teno Alto is een berggehucht dat gelegen is op het dak van het meest westelijke schiereiland van Tenerife, middenin het Parque Rural de Teno. Na aankomst met de auto via de weg die omhoog gaat van het dorpje El Palmar, vindt de bezoeker een zeer charmante groep van oude huizen met pannendaken en stenen muren in de kleuren wit en mosterd. Het gehucht ligt tussen de groene terrasvormige heuvels die aangelegd zijn voor de landbouw waar men nog kuddes schapen en geiten ziet onder leiding van plaatselijke herders.

Een prachtige alternatieve route om bij het gehucht te komen, is het wandelpad Callejón de Teno, dat vertrekt vanaf een punt dicht bij het bezoekerscentrum Los Pedregales in El Palmar en dat omhoog klimt over een lengte van vijf kilometer via een verhard pad. Eenmaal aangekomen in de wijk Los Bailaderos, kan de bezoeker bijkomen met een tussendoortje van heerlijk geitenvlees, kaas en lokale wijn of men kan een zakje kopen met voedzame geroosterde en gemalen granen: de Canarische gofio

Imagen
Título
De natuur van Teno

Flora en fauna van de bergen op Tenerife

Het Parque Rural de Teno is bedekt met een groen tapijt dat een enorme biologische rijkdom kent. Deze mantel die van de kust tot de hoogste top van dit bergachtige schiereiland in het westen van Tenerife reikt, kent een interessante plantaardige nalatenschap: struikgewassen van planten met de vorm van een armkandelaar, aangepast aan de woestijncondities, regenwouden met laurier, heidebossen met een hoogte tot wel 15 meter en verticale bloementuinen die op de kliffen vastgeplakt lijken te zitten.

Een interessante plantaardige mozaïek die bewoond wordt door faunasoorten die werkelijk fascinerend en ook zonderling zijn, zoals de zeearend, de reuzenhagedis van Teno en een enorme verscheidenheid aan ongewervelde dieren zoals glimmende, gekleurde kevers waarvan vele soorten alleen op deze plek op de planeet voorkomen. En men mag niet vergeten dat in de zee, die zich uitstrekt voor het park, populaties van speelse dolfijnen en elegante walvissen wonen.

Imagen
Título
Monte del Agua

Een van de mooiste laurierbossen van Tenerife

Miljoenen jaren geleden verdween het grootste gedeelte van de laurierbossen die grote oppervlakten van de planeet bedekten door ijstijden en dramatische klimaatveranderingen. Het eiland Tenerife werd hiervoor echter gespaard. Daarom heeft het Parque Rural de Teno, in het westen van Tenerife, vandaag de dag een prachtig altijdgroen bladeren bos, bedekt met varens en lianen die zo uit een film met prehistorische beesten lijken te komen. De beroemde Monte del Agua, de Waterberg.

Dit bladerrijke, legendarische regenwoud ligt tussen de hoogste toppen van de bergketen van Teno en is alleen lopend toegankelijk. Het wandelpad PR-TF 52 met een lengte van 2,5 kilometer dat de dorpen Las Portelas en Erjos verbindt, is één van de beste paden om op verkenning uit te gaan. Wanneer men een reisgids heeft over de natuur van de Canarische Eilanden kan men de verschillende bomen herkennen, zoals de Persea indiga of de Canarische hulst of kan men de laurierduif en de Bolles laurierduif onderscheiden.

Imagen
Título
Wateractiviteiten bij Los Gigantes

Watersporten vlakbij de kliffen van Los Gigantes

Hoewel de zee rondom het Parque Rural de Anaga niet bij het park zelf hoort, kent het park wel een van de meest spectaculaire kustgebieden van de Canarische Eilanden: de kliffen van Los Gigantes ofwel de reuzen. Dit natuurlijke amfitheater met een diameter van 2,5 kilometer dat wordt gevormd door verticale vulkanische rotsmuren tot 600 meter hoog, is het zuidelijkste punt van het park dat in het westen van het eiland Tenerife ligt. Het is een enorme luxe om aan watersport te doen met dit toneel op de achtergrond.

Vanaf de jachthaven van het toeristische dorp Los Gigantes vertrekken groepen om onder leiding van een gids te kajakken, te paddle boarden of te duiken om zo het blauwe water voor de kliffen te verkennen. Het hele jaar door wonen hier tuimelaars en tropische walrussen en het is mogelijk om orka's en blauwe vinvissen te spotten tijdens de migratie. Vanaf de haven van Los Gigantes vertrekken ook zeil- of motorboten die langs de kust varen en die als de zee het toelaat tot het geïsoleerde en aantrekkelijke strand van Masca varen.

Imagen
Título
Tradities en streekproducten

Ontdek de cultuur van de dorpen van Teno

Midden in de bergen en valleien van het Parque Rural de Teno zijn nog eeuwenoude tradities bewaard gebleven, die altijd voor inkomsten, werk en onderdak gezorgd hebben voor de bewoners van deze landelijke omgeving. Door te reizen door de dorpen, te stoppen in de markten en te praten met de lokale bevolking die in de winkels werken, kunnen bezoekers meer leren over de eenvoudige levensstijl; in contact met het land en geworteld in de aarde.

Gastronomisch gezien is Teno beroemd om zijn aardappels, papas, en zijn gofio (een meel van de Canarische Eilanden van geroosterde granen). Ook saffraan, geiten- en schapenkaas en niet te vergeten de overheerlijke traditionele zoete lekkernijen worden zeer gewaardeerd. Twee verrassende culturele schatten zijn de techniek van het afdalen van de bijna verticale kliffen met een poolstok, de salto del pastor, en de syncopische muziekstijl uit Teno Alto die tajaraste heet waarbij gedanst wordt door groepen die gekleed zijn in het kleurrijke traditionele kostuum van de zone.

Imagen
Título
Plattelandshuizen en de herberg van Bolico

Waar overnachten in Parque Rural de Teno

Het Parque Rural de Teno is het waard om meer dan één dag door te brengen om de natuur, het landschap en de tradities te verkennen. Twee uitstekende opties om te overnachten op dit schiereiland in het westen van het eiland Tenerife zijn, aan de ene kant, de talrijke particuliere plattelandshuizen die verspreid liggen over het park en aan de andere kant, de schitterende hut in het bos van de regering van Tenerife, die bekend staat als de herberg van Bolico.

Wanneer men van intimiteit en stilte houdt, is het reserveren van een plattelandshuis een goede optie. Veel ervan zijn oude huizen die in landelijke stijl afgewerkt zijn, in vulkanische rots, pannendak en hardhout en die midden in het open veld of in de bergen liggen. Wanneer men gezelligheid zoekt, kan men kiezen voor de herberg van Bolico, die aan de rand van het dorp Las Portelas ligt, vlakbij het laurierbos. Biedtprivékamers en slaapzalen. Bij de receptie kan men activiteiten in de natuur onder begeleiding van een gids contracteren.

Imagen
Título
Het netwerk van wandelroutes (Teno)

Wandelen in Parque Rural de Teno

Het aantrekkelijke klimaat en de schoonheid van het landschap van het Parque Rural de Teno nodigen uit om de bergschoenen aan te trekken en de rugzak te pakken om te voet door deze bergketen aan de westkant van het eiland Tenerife te trekken. Maar weinig natuurgebieden op het eiland hebben een netwerk van wandelpaden dat zo goed verzorgd en zo goed aangegeven is. Er zijn 10 vrije wandelroutes, 2 zelf-begeleide routes en één route met een gids. Een goede plek om informatie over dit alles in te winnen is het bezoekerscentrum van Los Pedregales.

De hoofdroute van het netwerk is het wandelpad PR-TF 51 van het dorp San José de Los Llanos naar de piek van Teno (het meest westelijke puntje van Tenerife). Het 14 kilometer lange pad loopt van oost naar west door het park langs de rand van het gebergte, de cordillera dorsal. Een ander populair pad is de zelf-begeleide route PR-TF 53 die de dorpen Erjos en Los Silos verbindt via een spectaculaire afdaling met uitzicht op de noordelijke regio van het eiland Baja, een brede kustvlakte met bananenplantages.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
10
262
10045