Parque Rural del Nublo

Het grootste natuurgebied op Gran Canaria

In het Parque Rural del Nublo (landschapspark van Nublo), het grootste natuurgebied op het eiland Gran Canaria, bevindt zich tussen de vele natuurlijk en culturele waarden het belangrijkste symbool van het eiland, de uitstekende vulkanische rots Nublo. Het park beslaat 26.000 hectare in het westen van Gran Canaria en telt zo'n 30 kleine woonkernen. Het is door UNESCO erkend als biosfeerreservaat. Het rijke natuurlijke erfgoed bestaat onder meer uit verse Canarische dennenbossen in de bergen en struikgewassen van inheemse woestijnbegroeiing in de monding van de ravijnen.

Wat te doen in het Parque Rural del Nublo

Verschillende wegen in het noorden en het westen van het eiland geven toegang tot het park met zijn uitkijkplaatsen (rots Bentayga), picknickplaatsen (Llanos de la Pez), stranden (Veneguera), kampeergebieden (stuwmeer las Niñas), charmante dorpjes (Artenara) en zijn brede aanbod aan particuliere landelijke accommodaties. De bezoeker kan naar de onderkant van de rots Nublo klimmen, de zoete lekkernij bienmesabe van Tejeda proeven en de schoonheid van de grote stuwmeren portretteren. Vanaf het bezoekerscentrum van de rots Bentayga kan men kiezen tussen verschillende wandelpaden zoals het pad dat naar het maagdelijke strand van Güi Güi leidt.

Hoogte
1.670 m
Flora interest
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Tejeda

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Rots Nublo

Romantische zonsondergang in de schaduw van rots Nublo

De Nublo is een vulkanische prismatische uitstekende rots van ongeveer 80 meter hoog. Hij is ontstaan door natuurlijke erosie van het omringende materiaal en het bevindt zich, in het centrum, op het dak van het eiland Gran Canaria. De neolithische stammen die het eiland meer dan 500 jaar geleden bewoonden, zagen de berg waarop deze rots met de vorm van een knots staat als een heilige plaats. Voor de hedendaagse bewoners is het een symbool van Gran Canaria en een plek om romantische zonsondergangen te zien over de beboste jonge bergketens van het eiland.

Men bereikt de voet van de rots, die op 1.750 meter hoogte ligt, via een kort maar steil pad vanaf de doorgaande weg GC-600 die de Nublo verbindt met zijn twee grillig gevormde kleine broertjesrotsen: El Fraile (de monnik) en La Rana (de kikker). Een middagklim is verzekerd van prachtige zonsondergangen boven een zee van wolken, met Tenerife en de Atlantische Oceaan op de achtergrond. Een perfect moment om stil te staan bij het beeldende lied van de Canariër Néstor Álamo: “Sombra del Nublo, riscales los de Tejeda, cadena de mis montañas, montañas las de mi tierra...”. (De schaduw van de Nublo, de kliffen van Tejeda, de keten van mijn bergen, de bergen van mijn vaderland.....)

Imagen
Título
Het bezoekerscentrum van de rots Bentayga

Een museum naast de heilige rots van Tejeda

Het bezoekerscentrum van de rots Bentayga is de beste plek om een bezoek aan het Park van de Nublo te plannen en te beginnen. Het personeel van dit moderne museum kan de beste alternatieven aanbevelen om te genieten van het grootste natuurgebied van Gran Canaria. Daarnaast onthullen de moderne en elegante faciliteiten de interessante natuurlijke en menselijke geschiedenis rondom rots Bentayga, een steile rots bovenop een piramidevormige berg die door de oude Canariërs als heilig beschouwd werd.

Het centrum bevindt zich aan de grote weg GC-671, dichtbij het dorp Tejeda in het midden van het eiland. Na het parkeren kan de bezoeker genieten van het uitzichtpunt van het centrum met het indrukwekkende uitzicht op de krater van Tejeda en de rots Nublo. Eenmaal binnen, begint er een circuit met zeer interessante tentoonstellingen, informatiepanelen en een video van acht minuten. Via een kort wandelpad klimt men naar de rots Bentayga, langs de ‘almogarén’,waar de oude bewoners van de Canarische Eilanden hun religieuze riten vierden.

Imagen
Título
De route van de Stuwdammen

Wandelen langs de stuwmeren op Gran Canaria

Je zou kunnen zeggen dat Gran Canaria een eiland van stuwmeren is en dat sommige van de mooiste landschappen van het eiland bij deze stuwmeren horen. Vandaar dat één van populairste bezoeken in het Parque Rural del Nublo een wandelroute is langs drie van de grootste stuwmeren van het eiland, een wandeling die indrukwekkende ravijnen oversteekt en die langs palmbossen en dennenbossen loopt die de bezoeker de mooiste landschappen van het seizoen laten zien.

Deze rondwandeling van 15 kilometer lang, met een lage moeilijkheidsgraad, loopt langs de stuwmeren van Chira, Soria en Cueva de las Niñas, waarvan er twee tot het Parque Rural del Nublo behoren, in de bovenloop van de even zovele ravijnen in het zuiden van het eiland. Het vertrekpunt is de stuwdam van Chira en één van de mooiste stopplaatsen is de waterval van Caidero de Soria. Het is verstandig om de excursie uit te stellen als het overvloedig geregend heeft in de voorgaande weken of wanneer er regen voorspeld is.

Imagen
Título
Traditionele producten

Voel de traditie van het Parque Rural del Nublo

In de schaarse nederzettingen in het Parque Rural del Nublo, op Gran Canaria, zijn fascinerende tradities en heerlijke producten bewaard gebleven. De eerste tussenstop in een route vol tradities is het dorp Tejeda, in het centrum van het eiland, waar de lokale amandelen gebruikt worden om de beroemde marsepein en het zoete lekkernij bienmesabe te maken. In het Centrum van Medicinale Planten kan men oude gezondheidstrucs leren en op de dagelijkse markt kan men zoete lekkernijen en fruit van het seizoen kopen.

De volgende stop is de westelijke plaats Artenara, waar ze een fantastische gierstpap met plaatselijke aardappels maken en waar één van de laatste rondtrekkende schaapskuddes melk produceert voor een heerlijke kaas. In twee dorpen dichtbij Artenara leven nog twee bijzondere ambachten voort: in de grotwoningen van Acusa worden bezems gemaakt van palmblad en in het centrum Locero van Lugarejos wordt prehistorisch aardewerk gemaakt: zonder draaibank of oven.

Imagen
Título
Inheemse flora

Een botanisch continent in het klein

De flora van de Canarische Eilanden is fantastische anders ten opzichte van de rest van de wereld. Het is bewaard gebleven dankzij de geografische ligging en de bescherming van het territorium. Een voorbeeld van deze bescherming is het Parque Rural del Nublo. In het park komen zo'n 308 soorten planten en schimmels voor waarvan er 51 alleen maar op natuurlijk wijze voorkomen op de Canarische Eilanden en één soort komt alleen voor in dit park.

Daarnaast zorgt de ligging van de bergen en dalen, de orografie, voor een enorme variëteit aan leefomgevingen. Dichtbij de Cruz de Tejeda (1.949 meter hoog), het hoogste punt van het park en het eiland, vinden we bossen met Canarische dennen die voor een verfrissende schaduw zorgen. Wanneer we omlaag gaan door de kloven zien we wilgen in de bedding en een tapijt van planten op de rotsen van de steile wanden. Ook krijgen we wat exemplaren van pistachebomen en inheemse palmen in het oog. Nog verder naar beneden waar de hitte drukkend is, zijn we omringd door struikgewassen van woestijnplanten zoals wolfsmelk en grote cactussen. Samengevat, een botanisch continent in het klein

Imagen
Título
Het netwerk van wandelroutes (Nublo)

Naar de Cruz de las Nieves klimmen en afdalen naar het strand van Güi Güi

De 26.000 hectare van het Parque Rural del Nublo, op Gran Canaria, wordt doorsneden door wandelpaden van allerlei lengtes, hellingen en moeilijkheidsgraden. De ster van dit alles is de klim naar de eigen rots Nublo. Maar ook andere belangrijke mijlpalen kunnen te voet bereikt worden zoals het hoogste punt van het eiland, de piek van Las Nieves (op een hoogte van 1.949), dat op 3,7 kilometer van het uitstekende kampeerterrein van de Llanos de la Pez ligt, in het bergachtige centrum van het eiland.

Een ander populair wandelpad maar van een gemiddelde moeilijkheidsgraad en met een lengte van 12 kilometer (heen en terug), vertrekt van het dorpje Tasartico. Het pad daalt af tussen struikgewassen van bladerrijke wolfsmelk en cactussen en bereikt het maagdelijke strand van Güi Güi aan de westkant van het eiland. Een ander wandelpad dat net zo lang is loopt tussen de toppen van de Cruz de Tejeda en de Cruz de Maria over de kam van een bergketen die het stroomgebied van noord en zuid scheidt en waar de passaatwinden gewoonlijk de wolken voortbewegen op de hoogte van de wandelaar.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
10
262
10045