Bijzonder natuurreservaat las Dunas de Maspalomas

Woestijn en oase in het zuiden van Gran Canaria

Las Dunas de Maspalomas is een uniek natuurgebied op de Canarische Eilanden vanwege zijn schoonheid en de variëteit aan ecosystemen die het herbergt. Beschermd door de regering van de Canarische Eilanden als bijzonder natuurreservaat, omvat de 400 hectare een prachtig strand, levende duinen van organisch zand, een palmbomenbos en een lagune met brak water. Deze mengeling van woestijn en oase bevindt zich aan de kust in het uiterste zuiden van Gran Canaria en is omringd door de befaamde hotels van de grote toeristische kern Maspalomas.

Wat te doen in de Duinen van Maspalomas

Om dit natuurlandschap beter te leren kennen, is het goed om het informatiecentrum en het uitzichtpunt te bezoeken, die beiden in het Hotel Riu Palace gevestigd zijn in het noordoostelijk deel van Maspalomas, dat bekend staat als Playa del Inglés. Daar vertrekt een wandelpad, waarvan zijweg nummer 3, de verschillende soorten duinen van het reservaat doorkruist en dat naar het grote, zonovergoten strand van Maspalomas leidt. Vanaf daar kan men het overvloedige wilde leven van la Charca observeren en genieten van de verfrissende schaduw van Palmeral en kan men een bezoek brengen aan het ecologische park Tony Gallardo

Hoogte
260 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
Maspalomas

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Vogels kijken in la Charca de Maspalomas

Ornithologisch toerisme in het zuiden van Gran Canaria

Charca de Maspalomas is een ideale bestemming om watervogels te kijken. Deze lagune met brak water, waar riet en tamarisk groeien, ligt in het zuidwesten van het natuurreservaat las Dunas de Maspalomas, op 200 meter van de kenmerkende vuurtoren van Maspalomas, in het toeristische uiterste zuiden van Gran Canaria. Een wandeling aan de westelijke oever van het meertje stelt men in de gelegenheid om het beste punt te zoeken om de prismakijker en de camera te voorschijn te halen.

Met een beetje geluk kan men in slechts één dag tot 24 soorten trek- en standvogels spotten. Gedurende bijna het hele jaar zoeken elegante blauwe reigers en zilverreigers, kleine visjes en insecten terwijl drieteenstrandlopers de bodem van dit rustige wetland aftasten. Vliegend over het water dat bevolkt wordt door geelpootmeeuwen, snippen en meerkoeten, kan er een visarend of een zeldzame Barbarijse valk te voorschijn komen die op de loer lag.

Imagen
Título
Kamelentocht door las Dunas de Maspalomas

Een avontuur in de woestijn van Gran Canaria

Een van de mogelijkheden om het bijzondere natuurreservaat las Dunas de Maspalomas te ontdekken, is in een karavaan met dromedarissen. Een tocht op de ruggen van deze beesten die ontspannen lopen, aangepast aan het warme klimaat van Maspalomas, laat de veelkleurige mix van woestijn en oase van dit natuurgebied heel goed zien. En het stelt men in staat om een gedenkwaardige tocht door de woestijn toe te voegen aan een vakantie in het zuiden van Gran Canaria.

De dromedarissen (die in deze streek "kamelen" worden genoemd) vertrekken in een karavaan die in 35 minuten een gedeelte van het reservaat doortrekt dat bestaat uit glooiende duinen met een inheemse woestijnachtige vegetatie. Indien men zich aan wil sluiten bij deze tocht moet men naar de nomadententen gaan die aan de oostelijke oever van de ravijn van Fataga staan, slechts honderd meter stroomopwaarts van de Charca de Maspalomas. Het is aan te bevelen om zonnebescherming mee te nemen en zin om een onvergetelijke ervaring te beleven.

Imagen
Título
Bezoekerscentrum, uitzichtpunt en park Tony Gallardo

Ontdek de schoonheid van de mooiste duinen van Gran Canaria

Om de enorme natuurlijke rijkdom te ontdekken die las Dunas de Maspalomas heeft, raadt men aan om op drie plekken te stoppen: het bezoekerscentrum van dit bijzondere natuurreservaat, het belangrijkste openbare uitzichtpunt van de duinen en el palmeral met het informatieve circuit van het park Tony Gallardo. Een excursiedag beginnen met een bezoek aan deze drie punten brengt ons dichterbij de woestijnachtige schoonheid en de botanische en zoölogische diversiteit van dit gebied dat in het uiterste zuiden van Gran Canaria ligt.

Het bezoekerscentrum in het Hotel Riu Palace de Playa del Inglés, beschikt over informatiepanelen en -video's die het ontstaan van de duinen en hun ecologische belang laten zien. Het vriendelijke personeel kan een plaats reserveren voor de route onder begeleiding van een gids door het park Tony Gallardo van Maspalomas met zijn mooie Canarische palmbomenbos en zijn reproducties van ecosystemen in het reservaat. Bij het bezoekerscentrum is een voortreffelijk uitzichtpunt over de duinen dat een verbinding heeft met de romantische boulevard Costa Canaria de Playa del Inglés.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
9
262
10045