Parque Rural de Frontera

Natuur en plattelandstoerisme op El Hierro

Het Parque Rural de Frontera is een groot natuurgebied dat de mogelijkheden voor het plattelandstoerisme combineert met de natuur op het jongste van de Canarische Eilanden. El Hierro is een biosfeerreservaat van Unesco met een grootte van bijna 268 vierkante kilometer, die het meest westelijke en zuidelijke grondgebied van de Canarische Eilanden beslaat. Dit was het punt waar eeuwen geleden de bekende wereld ophield voor de Europese kaartenmakers. De zuidwestelijke helft van dit grondgebied is een uitgelezen bestemming voor het plattelandstoerisme: het Parque Rural de Frontera, waar mens en natuur nog vredig naast elkaar bestaan.

Wat te doen in het Parque Rural de Frontera

Het bergachtige eiland El Hierro beschikt over bossen, droge vlakten en oneindig veel vulkanen. Dit mozaïek van landschappen en leefomgevingen blijft verrassen. Op dezelfde dag kan de bezoeker zwemmen in een zeereservaat, de eeuwen geschiedenis voelen die de gedraaide stammen van een jeneverbessenbos uitademen én afdalen langs de wandelpaden tussen schaduwrijke bossen uit vervlogen tijden. En als de energie opraakt, kan men lekker genieten van een gerecht dat plato de vieja heet, papagaaivis geserveerd met aardappels op Canarische wijze, bij een van de weinige zeereservaten die de Canarische Eilanden rijk is.

Hoogte
1337 m
Flora interest
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
La Frontera

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
El Sabinar

De beroemde gedraaide jeneverboom van El Hierro

In het uiterste westen van het eiland El Hierro ligt een bos met eeuwenoude bomen wiens ongelofelijke capaciteit om zich aan te passen aan de elementen, maakt dat de bezoeker zich onbelangrijk voelt. Het gaat om El Sabinar, een open bos van inheemse jeneverbomen met overhellende en gedraaide struiken die gevormd zijn door windstoten. Deze natuurlijke juweel staat op een gemeenteweide met loslopende schapen en koeien op niet al te grote afstand van de tempel van Nuestra Señora de los Reyes.

Nadat de bezoeker zijn auto geparkeerd heeft, zal één boom in het bijzonder zijn aandacht trekken; het is la Sabina van El Hierro, een grote jeneverboom die lijkt op een danseres die haar rug buigt en wiens haar over de grond uitwaaiert. De onmiskenbare vorm is een van de symbolen van het eiland geworden en van het aanpassingsvermogen en de schoonheid van de mensen die in het Parque Rural de Frontera wonen en op de rest van het eiland El Hierro.

Imagen
Título
Het netwerk van wandelroutes (Frontera)

Wandelen over oeroude paden op El Hierro

De rust die heerst in het zuidwesten van El Hierro, waar het Parque Rural de Frontera ligt, maakt dat het wandelen op de meerdere paden een groot plezier is. De sterke helling op veel stukken wordt gecompenseerd door de indrukwekkende uitzichten en door alle frisse lucht die men maar wensen kan. Sommige van deze paden worden nog gebruikt bij traditionele feesten zoals het beroemde pelgrimswandelpad van de Bajada de la Virgen de los Reyes, dat onderdeel is van de huidige GR-131.

Om het wandelnetwerk te verkennen kan men het beste beginnen bij La Hoya del Morcillo, een kampeerterrein middenin een bos van Canarische dennen vlakbij het dorp El Pinar. Vanaf daar kan men verschillende trajecten van de PR-EH 1 verkennen: een traject dat leidt naar een vissersdorp ten zuiden van La Restinga, en een traject dat door de verfrissende laurierbossen van Mencáfete loopt op de noordelijke hellingen van het park en andere paden die leiden naar de indrukwekkende baaien van Las Playas en Frontera

Imagen
Título
Faro de Orchilla

De nulmeridiaan lag vroeger in El Hierro

Het meest westelijke punt van de Canarische Eilanden en van het eiland El Hierro is een veld met rode lava en vulkanische kraters met in het midden een eenvoudige vuurtoren die op een wit met groen gebouw staat. Het is de Faro de Orchilla, die gedurende de 250 jaar, vóór Greenwich, de nulmeridiaan van de planeet aanduidde Daarnaast was het licht van deze vuurtoren het eerste spoortje Europa wat de veroveraars van Amerika zagen wanneer ze terugkeerden via de Canarische Eilanden.

Dichtbij de vuurtoren ziet men lava in grillige vormen, lavatunnels die men kan bezoeken en enorme zoete wolfsmelk in de vorm van een armkandelaar. De meest nieuwsgierigen kunnen het monument bij de nulmeridiaan bezoeken en een certificaat van hun bezoek vragen bij het Toeristenbureau van het eiland. Na op de oude meridiaan te hebben gelopen kan men de dichtbij gelegen grote weg HI-500 nemen, richting Taibique om daar naar het exotische strand van rood lavagrind in El Verodal te gaan.

Imagen
Título
El Julán

Een bezoekerscentrum over de Bimbaches

De Julán is een enorme helling van lava die zich tot de zee van de Calmas uitstrekt, in het zuiden van El Hierro. Hier vindt men de best bewaarde rotstekeningen die de Bimbaches, de prehistorische bewoners die dit eiland bevolkten, nagelaten hebben. Op deze afgelegen plaats zal de bezoeker geen enkel gebouw en geen enkele weg bespeuren. De natuur lijkt alles tot en met de laatste overblijfselen van de beschaving te hebben opgeslokt.

Gecamoufleerd aan een zijweg van de grote weg HI-400 doemt echter het bezoekerscentrum van het culturele park El Julán op. In de expositiezalen wordt het economische, culturele en politieke belang uitgelegd van deze plek in de oude tijden. Daarnaast leidt het deskundige personeel de bezoekers langs de paden die de acht kilometer overbruggen naar de rotstekeningen van Los Letrereos en Los Números en naar een "tagaror", een oude vergaderruimte van de Bimbaches, en naar heel veel andere interessante plekken.

Imagen
Título
Santuario de Nuestra Señora de los Reyes

Tempel van de beschermheilige van El Hierro in La Dehesa

De figuur die de kleine bevolking van El Hierro het meest verenigd, is die van haar beschermheilige, la Virgen de los Reyes. Deze Mariaverering is genoemd naar de dag van Driekoningen of Epifanie, 6 januari, omdat op die dag in het jaar 1546 de inwoners van het eiland een kleine houten beeldje van de Maagd Maria ontvingen.

Het was een cadeau van een boot die onderweg was naar Amerika en die door de inwoners van het eiland gered werd. Het beeld van de Maagd wordt bewaard in het eilandkerkje van Nuestra Señora de los Reyes, Onze Lieve Vrouw van de Driekoningen. Deze bescheiden en afgelegen tempel bevindt zich tussen de lichtglooiende hellingen, die bedekt zijn met heide, van La Dehesa, een gemeenschappelijke weidegrond op 600 meter hoogte in de westelijke sector van het eiland en het Parque Rural de Frontera. Een tussenstop hier. onderweg naar de gedraaide jeneverboom of het uitzichtpunt van Bascos, verkwikt de ziel.

Imagen
Subtítulo
Parque Rural de Frontera
Título
Zeereservaat La Restinga

Duiken en verse vis in het zuiden van El Hierro

Tegenover de zuidkust van het Parque Rural de Frontera verschijnt een zeetempel met een verbazingwekkende mariene rijkdom. Het Zeereservaat La Restinga- Mar de Las Calmas ligt bij het meest zuidelijke punt van het eiland El Hierro in een grote rustige baai die bekend is onder de naam Mar de Las Calmas. De 750 hectare intens blauw water is een waar paradijs voor duikers, diepzeefotografen en voor de ambachtelijke vissers van het gebied.

De vloot, samengesteld uit boten die met respect vissen in het reservaat, vertrekt vanuit de nabij gelegen haven van La Restinga. Van daaruit varen ook de boten uit die groepen duikers meenemen op zoek naar sierlijke manta's, forse grote geelstaarten en onopvallende murenen. `s Middags treffen de vissers, duikers en de toeristen elkaar in de restaurants van La Restringa waar ze genieten van gerecht en als plato de viejas, (papagaaivis) of cabrillas (zeebaars) met daarbij een glas heerlijke witte wijn van het eiland.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
- Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
- Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
7
10
262
10045