Een rondleiding door de geschiedenis van de wijn op de Canarische Eilanden

Van de eerste wijnstokken tot de meest bekroonde en geëxporteerde wijnen van vandaag.

De Canarische Eilanden produceren enkele van de meest opmerkelijke wijnen ter wereld. Het gebied heeft niet geleden onder de druifluis en er zijn tientallen variëteiten bewaard gebleven die in de rest van de wereld zijn verdwenen. Het zijn nu autochtone of inheemse variëteiten en deze bieden unieke smaaksensaties. Het uitstekende klimaat, de vulkanische aarde en de zorg van de wijnbouwer doen de rest in de Canarische wijngaarden. Genieten van deze gewaardeerde en onderscheiden wijnen die dit unieke gebied heeft voortgebracht, is een bijzondere ervaring.

00:00
Título
Wijnen van de Canarische Eilanden
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Vinos
Imagen poster - Producto Canario - Vinos
Tipo
Ancho completo
Contenido

Op het 7.493 km² grote grondgebied van de Canarische Eilanden zijn op de zeven grootste eilanden 6.757 hectare met wijngaarden bebouwd. In verschillende klimaatzones, van zeeniveau tot hoogtes van bijna 1700 meter in bergachtige gebieden, verzorgen de wijnbouwers van het eiland met liefde de bijna honderd verschillende druivensoorten, waarvan de eerste meer dan 500 jaar geleden voor het eerst geplant werden.

Contenido

De eerste gecultiveerde wijnstokken werden door monniken, ontdekkingsreizigers, veroveraars, handelaars en Europese kolonisten meegebracht na de verovering van de eilanden in de 15e eeuw. De oudste vermeldingen van hun introductie op de Canarische Eilanden hebben betrekking op 'Hannibals wijngaard' op Fuerteventura. Hannibal, de bastaardzoon van de veroveraar Gadifer de La Salle, geeft zijn naam aan deze wijngaard, die tussen 1402 en 1412 werd aangeplant.

Andere verwijzingen zijn dat de eerste wijngaard op Tenerife in 1457 werd aangeplant door de Portugees Fernando de Castro, en door de Engelsman John Hill op El Hierro in 1526.


 

Contenido

In de 19e eeuw veroorzaakte de introductie vanuit de Verenigde Staten van wijnstokken met druifluis een plaag in heel Europa die de wijngaarden van het oude continent verwoestte. Dit veroorzaakte een drastische vermindering van het aantal druivenrassen, die alleen overleefden op de Canarische Eilanden, een gebied dat niet onder deze plaag geleden heeft. Daarom zijn de wijnen van de Canarische Eilanden uniek want de druiven komen van wijngaarden die in de rest van de wereld niet meer bestaan.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 02
Imagen - Producto Canario - Vinos - 02
Contenido

Deze bijzondere wijnen zijn niet alleen het resultaat van 500 jaar telen van unieke druivenrassen. Een rol spelen daarbij ook de mutaties, de kruisingen, de selectie van de wijnbouwers en natuurlijk het vulkanische karakter van de grond en de klimatologische omstandigheden van de eilanden, die een microkosmos voor de wijnbouw hebben gecreëerd en die de wijnen originaliteit en unieke eigenschappen verleent.Contenido

De wijnen van de Canarische Eilanden, en vooral de malvasia’s, zijn zeer bekend in de werken van auteurs als William Shakespeare (Henry IV), Walter Scott (Ivanhoe) en vele anderen. Minder bekend is dat Canarische wijnen werden gebruikt om de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog te financieren.

De nauwe banden van de op Tenerife gevestigde Ierse exporteurs met sommige van de grondleggers van de Verenigde Staten (de financier Robert Morris en de politicus en diplomaat Benjamin Franklin) worden in talrijke documenten vermeld. Deze onthullen hoe de clandestiene handel in de prestigieuze Canarische wijnen van die tijd door Morris en Franklin werd gebruikt bij de financiering van de oorlog van de Dertien Koloniën tegen Engeland.


 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 03
Imagen - Producto Canario - Vinos - 03
Contenido

Er zijn elf oorsprongsbenamingen voor wijnen van de Canarische Eilanden: één regionale benaming (Canary Wine), verschillende eilandbenamingen (El Hierro, La Palma, La Gomera, Gran Canaria, Lanzarote) en de overige zijn afkomstig uit met name wijnbouwgebieden van Tenerife (Abona, La Orotava, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar en Ycoden-Daute-Isora). De meest gewaardeerde en bekende variëteiten zijn de twee malvasia’s (vulkanisch en aromatisch), de listán blanco, de vijariego en de marmajuelo voor witte druiven, en de listán negro, negramoll, vijariego en baboso negro voor de rode wijnen.


 

Contenido

Het zijn originele wijnen door het karakter van deze exclusieve variëteiten, die zich onderscheiden door hun gehalte aan vulkanische mineralen en uitnodigen om te genieten van hun aroma's, frisheid en zuurgraad.Contenido

Het landschap van de Canarische wijnen is dat van een heroïsche wijnbouw die zich uitstrekt over de beide uiteinden van de archipel, van de verbazingwekkende vulkanische aslandschappen van La Geria (op Lanzarote) tot de overblijfselen van wijngaarden van variëteiten die nog moeten worden ontdekt en gecatalogiseerd, te midden van de laurisilva-bossen van de El Golfo-vallei (in El Hierro). Daartussen liggen tal van landschappen die door toedoen van de mens zijn omgevormd van woestijnvlaktes of woeste bergen tot percelen waar wijnstokken kunnen worden geteeld in extreme omstandigheden, zowel voor de plant als voor degenen die ze verzorgen en oogsten.

 


 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 07
Imagen - Producto Canario - Vinos - 07
Contenido

Rode, witte, rosé, zoete en mousserende wijnen volgens verschillende fabricageprocessen en met veel respect voor de grondstof, worden op de eilanden zelf geconsumeerd, maar ook in landen overal ter wereld. De wijnen worden over heel de wereld geëxporteerd, van de Verenigde Staten tot Japan en China via talrijke Europese landen. Hun deelname aan belangrijkste internationale wijnconcoursen levert altijd een belangrijke oogst aan onderscheidingen op.